Şehrin hemen hemen her köşesinde Dinamik kavşak uygulamasının başladığını, trafiğin rahatlatıldığını söyleyen bez afişlerde Fatma Şahinin resimlerini gören sürücülerin kafası karışıyor gerçekten.. Saniyeleri kapatılan trafik ışıklarında ne kadar beklediğini bilemeyen biz sürücüler için, belirli kavşaklarda yaşanan sıkıntının aynen olduğu gibi devam ettiğine şahit olmak, bu afişle müthiş çelişki yaratıyor..

Afişi okursanız, o kavşaklarda yığılma olmaması gerekiyor. Ama Çetinkayada, Kalyonda, iller bankasında, sigorta ve Maanoğlunda aynen devam ettiğini gördüğünüzde kafanız karışıyor.. Patenti ve projesi Asım Güzelbeye ait olan, ama kendi döneminde bir türlü hayata geçirmeyerek hepimizin tepkisini aldığı Dinamit kavşak denilen yöntemin uygulanmasında bir sakatlık olsa gerek. Çünkü ben aynı kavşaklarda eskisi gibi yine bekliyorum.. Hatta uzun araç kuyruklarının akışının sağlanmasını beklerken yine eskisi gibi 6-7 bilemedin 10 arabanın geçebildiği yeşil ışıklarda aniden kırmızıya dönüşün şaşkınlığını yaşıyorum.. Oysa dinamit kavşak hangi yönde yoğunluk varsa oradaki yeşil süresinin fazla olmasını sağlamalı.. Maalesef bunu göremiyorum.. Umarım bu çelişkiyi yetkili isimler görür ve çözüm üretir. Ayrıca dinamik kavşaklardan geçenlerin YEŞİL HAT uygulaması gibi belirli kilometre hızıyla aynı güzergahta her kavşakta durmamasının da sağlanması gerektiğini hatırlatırım..İşte o zaman kavşaklar dinamikleşmiş olacaktır..

BU KAVŞAK İÇİN FATMA ŞAHİNE TEBRİK

Trafik ve kavşak konusundaki çok güzel bir uygulamayı elbette görmemezlikten gelemem.. Özellikle Abdülkadir Aksu Bulvarındaki kavşaklar için.. Bu arada kimse kusura bakmasın, yıllardır ben böylesine önemli bir bulvara Gaziantepe büyük katkılar sağlamış kent adına mücadele veren Gaziantepli bir değerin adının verilmesi gerektiğini düşünenlerdenim.. Bunu da bu vesileyle belirmiş olayım.. Eğer ben belediye başkanı olsam, hiç tereddütsüz Gaziantepe hiç emeği ve hizmeti bulunmayan sadece siyasi nedenlerle adı verilen insanların ismini cadde ve bulvarlardan kaldırırım.. Ama bu gerçekleşmeyeceğine göre sadece söylemekle yetineceğim.. Olsun ben söyleyeyim de..

Evet.. Bu kavşaklardaki göbekler trafiği ciddi şekilde yavaşlatıyordu. Zora sokuyor bazen de kazalara yol açıyordu. Asım Güzelbeye defalarca söylememe rağmen bu konuda işin eğitimini görmüş ekiplerin tercihinin bu olduğunu söylemişti her seferinde.. Kavaklıktaki ucube göbek dahil.. Sayın Fatma Şahin, her ne kadar trafik master planını beklemeden böyle bir şeye girişerek yanlış yapsa da, ilk 100 gün içindeki icraatlarına bu hizmetini sokmuş oldu. Kötü olmadı elbette.. Hele birisi var ki süper yani.. Ancak kısa vadeli bu çözüm yerine keşke aynı hatta BAT- ÇIK yöntemi uygulasaydı uzun vadeli bu bölgedeki yoğunluğa kesin çözüm bulmuş olacaktı..Yine de kısa vadeli de olsa, en azından göbek dönüşlerindeki kargaşa ortadan kalkmış oldu.. Aslında bu bulvar üzerindeki en mükemmel hatta harika diyebileceğim uygulama, Metronun ilerisindeki Karmen Peysaj yönünden gelen yolun kesiştiği bela kavşağın düzenlenmesi oldu. Çünkü o kavşak için özellikle eski genel sekreter Fuat Özçörekçi dahil Asım beye çok ısrar etmiştim. Ama onlarda bu düzeni savunmada ısrarlı davranmıştı.. İşte hiç beklemediğim bir performansla Fatma Şahin hem göbeği kaldırdı, hem de sanırım sahibiyle anlaşarak karşıdaki duvarı yıktı ve oranın rahatlamasını sağladı.. Bence yol konusunda en isabetli ve doğru olanı bu kavşaktaki düzenlemesiydi. Bir Gaziantepli olarak tebrik etmeyi kendime görev sayıyorum..

VATANDAŞI CİDDİYE ALMAK LAZIM

Şu bir gerçek ki, Büyükşehir Belediyesi halkın gözünde adı üstünde BÜYÜKTÜR.. Herşeydir yani.. Bu belediyede en tepedeki isimden en alttaki isme kadar herkes sorumluluğunu bilmelidir.. Vatandaşın başvurabileceği, sorununu anlatıp çözüm isteyebileceği tek adrestir.. Vatandaşın elektriği de kesilse, suyu da kesilse, yolu da kapansa, çöpü kaldırılmayıp temizliği yapılmasa da, insanların çoğunun ilk aklına gelen yerdir Büyükşehir belediyesi.. İlçe belediyeleri kendi bölgelerinde elbette sorumlu ve yetkilidir.. Ama vatandaş sorunlarına çözüm bulmada zorlanıyorsa başvuracağı yer her zaman Büyükşehir olacaktır.. Bu hep böyle olmuştur böyle de devam edecektir..

İşte bu noktada maalesef belediyelerimiz sorumluluk almamaktadır. Hep baştan savıcı yöntemlere başvurmaktadır.. Yıllardır bu sorunu dile getirdik ama bir türlü çözüme yönelik adımlar atılmasını sağlayamadık.. Belediyelerde elbette şikayet ve duyuru hatları var.. Ama bunlar etkili olamıyor. Çünkü şikayete veya sorunlara karşın fikri takip ve çözüm yönlü bir uygulamaları yok. Vatandaş şikayet ettiğiyle kalıyor sonra da 'ilgili birime aktardık' diyerek savsaklama yolu seçiliyor.. Veya 'bu bizim belediyemiz yetkisinde değil, ilçe belediyeleri yetkili' deniliyor. Daha da ötesi, 'bu iş Tedaşın yetkisinde, 186yı arayın veya Bimere bildirin' deniliyor. Gaski için de aynı şeyler söyleniyor. Vatandaş da her seferinde bu uygulamayla karşılaştığı için arayıp arayacağına pişman oluyor.. Bunu geçtiğimiz günlerde Twitterda yaşadım. Bir vatandaş bana ve Fatma Şahine yazarak 'Gaziantep sokak ve cadde aydınlatmaları çalışmıyor bilinsin ki yayalar tehlikede' demişti. Bende RT etmiştim. Anında Büyükşehirden yanıt geldi ve adres istedi. Vatandaş da verdi tabii. Ardından bizi takip eden başka birisi de kendi mahallesindeki sorunu yazdı.. Bende bu diyalogdan umutlandım ve büyükşehir belediyesinin Twitter sorumlusunu kutladım. Ama bu sevincim kısa sürdü çünkü, verilen yanıt yukarıda söylediklerimi doğrular nitelikteydi..

BİR ÖNERİ DENİRSE ONA DA VARIM

Burada özellikle Fatma Şahine ciddi bir görev düşüyor. Uyguladığı takdirde hem kendisi hemde diğer belediyeler çok rahat edecek. Yöntem çok basit aslında. Ki Sayın Fatma Şahin Bakanlığı döneminde sosyal medyaya ciddi biçimde ağırlık vermiş, başına da sorumluluk taşıyan isimler getirmiş, bu yöntemle gelen şikayet ve önerilerin büyük bölümü uygulama yönünde hayata geçirilmişti. Bir öneri istenirse onu da söylemeye hazırım.. Büyükşehir olarak bu işte sorumluluk verilecek birim oluşturulmalı.. Adına ister Koordinasyon birimi denilsin ister 'VATANDAŞ HATTI' denilsin.. Bu birimin başına sosyal medyayı iyi bilen ayrıca vatandaşlarla temas kurarak diğer belediyeler ve kurumlarla iletişime geçebilecek yetkilerle donatılacak bir isim getirilmeli. Örneğin Büyükşehire gelen tüm şikayet ve öneriler hangi ilçe belediyelerini veya Tedaş ile Gaskiyi hatta Telekomu ve Gazdaşı ilgilendiriyorsa oraya aktarılmalı. Takip edilmeli ve daha sonra haftalık veya aylık raporlar halinde Fatma Şahine sunulmalı. Mesela 100 şikayet veya öneri geldiyse, bunların hangi belediyelerde veya kurumlara aktarıldığı, onların da ne yaptığı rapor edilmeli. Böylece Fatma Şahin hem küçücük meseleler yüzünden kendisine ulaşmak isteyenlerle zaman kaybetmeyecek, hemde bunların çözümünde veya imkansızlığında o vatandaşa iletilmesini sağlayacak..Bunu aynı şekilde ilç belediye başkanlarımızda farklı yöntemlerle yapabilirler. Lütfen birisi bana biz bunları yapıyoruz demesin, çünkü hergün onlarca telefon alıyorum ve şikayet dinliyorum. Eğer vatandaşın sorunu çözülse beni niye arasınlar ki..

BU GAZETE….

Gazetecilik büyük sorumluluk isteyen bir meslek.. Sorumluluğumuz bu kentte yaşayanlara.. İşimiz ve misyonumuz kentin sorunlarını dile getirmek, çözümünü sağlamak.. Kimse bizden başka bir şey istemesin lütfen.. Bu gazete geride bıraktığı 20 yılda çizgisini bozmamıştır.. Bizden başka beklenti içinde olanlar ve olmaya zorlayanlar hiç boşuna uğraşmasın.. Nasıl olsa memlekette gazete çok, günlüğünden haftalığına kadar bin türlü yayın organı var.. Hatta yarışa bile girenler var, istenileni yazmak için.. Söyleyeceğimiz şu ki, Gaziantep27 kimsenin talimatla yazı yazdıracağı, haber yaptıracağı ve tetikçilik yaptıracağı gazete olmamıştır, bundan sonra da çizgisini aynen öyle sürdürecektir.. Bir kez daha hatırlatmayı görev sayıyorum..

Hepinize iyi haftalar

(Haa.. Gaziantepin geçmiş yıllarına gitmek ve neler olduğunu öğrenmek isteyenler, 'Nostalji Haftaya Bakışa' ara sıra göz atsınlar derim. Böylece Gaziantepte geçmiş yıllarda neler yaşanmış, bu gazete ve bendeniz neler yazmış okumuş olursunuz) Hatırlatayım dedim..