Eski tempo için çalışıyorlar

Gaziantep'in Kasım ayı ihracatı yüzde 2,8 düşüşle 589 milyon 977 bin dolar olarak gerçekleşti. Sanayi Odası Başkanı Adil Sani Konukoğlu, ihracatı eski temposuna kavuşturmak için var güçleriyle çalıştıklarını belirtirken, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, bölge illerinden 187 ülkeye ihracat yaptıklarını bildirdi. Ticaret Odası Başkanı Eyüp Bartık ise ihracatı artırmak ve sürdürülebilir kılmak için yeni bir vizyon kazandırılması gerektiğini vurguladı.

ÇIKMAZ'DAN RAKAMSAL BİLGİ

GAİB Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, bu yılın ocak-kasım döneminde bölgeden 7 milyar 800 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini belirtti. İhracatın, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,7 oranında azaldığını aktaran Çıkmaz, "Aynı dönemde, diğer ihracatçı birlikleri adına da 591 milyon 196 bin dolarlık ihracat kayda alınmıştır. Böylece birliğimiz ihracat kayıt işlem hacmi, yüzde 5,9'luk düşüşle 8 milyar 391 milyon 341 bin dolar oldu" değerlendirmesinde bulundu.

YERİ KORUDU

Bölge illerinden Gaziantep'in en fazla ihracat yapan iller sıralamasındaki yerini koruduğunu belirten Çıkmaz, "Bölgemizin lokomotif ili Gaziantep, 2015 yılı ocak-kasım döneminde 5 milyar 770 milyon 717 bin dolarlık ihracatla, Türkiye'nin en çok ihracat yapan altıncı ili konumundaki yerini korudu. Hububat-bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, halı, tekstil ve ham maddeleri, kimyevi maddeler ile demir ve demir dışı metaller, ilimizin ihracatında önde gelen sektörlerdir."

KONUKOĞLU: VAR GÜCÜMÜZLE ÇALIŞIYORUZ

Sanayi Odası Başkanı Adil Sani Konukoğlu, ihracatı eski temposuna kavuşturmak için var güçleriyle çalıştıklarını belirtti. Konukoğlu, Gaziantep'te bu yılın kasım ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,8 azalışla 589 milyon 977 bin dolarlık ihracat yapıldığını bildirdi. Aylık ihracata göre, Gaziantep'in, en fazla ihracat yapan ilk 10 il arasında 5. sıradaki yerini koruduğunu kaydeden Konukoğlu, "Bizim önümüzde bulunan şehirle farkı giderek kapatıyoruz. Hedefimiz ilk 3'e girmek" ifadelerini kullandı.

RUSYA GERİLİMİ

Dünya mal ticaretindeki gerileme, düşük emtia fiyatları ve paritedeki düşüşten ihracatın olumsuz etkilendiğini anımsatan Konukoğlu, yakın komşu ülkeler ve Ortadoğu'da yaşanan siyasi çalkantıların yanı sıra Rusya ile yaşanan gerilimin önemli sıkıntılar yarattığını ifade etti. Gaziantep'in daha fazla ihracat yapabilme kapasitesine sahip bir şehir olduğuna dikkati çeken Konukoğlu, "Ancak, Irak ve çevre ülkelerde yaşanan siyasi krizler sonucunda istediğimiz artışları yakalayamadık. İhracatımızı yeniden eski temposuna kavuşturmak için tüm ihracat ailesi olarak var gücümüzle çalışıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

BARTIK: VİZYON KAZANDIRMALIYIZ

Ticaret Odası Başkanı Eyüp Bartık da ihracatı artırmak ve sürdürülebilir kılmak için yeni bir vizyon kazandırılması gerektiğini vurguladı. Ülkede siyasi istikrarın sağlanmış olmasının iş dünyasını destekleyeceğini kaydeden Bartık, "Hedeflerimize umudumuzu kaybetmeden ama gerçeklerin farkında olarak ilerlemeliyiz. İş dünyası olarak beklentimiz ekonomi, eğitim ve hukuk alanında, yapısal reformların hayata geçirilmesi" ifadelerini kullandı. LEYLA ÖZEKŞİ POLAT