Kurak geçen bahar ayları nedeniyle Güneydoğu’daki barajlarda su seviyesi azalırken, içme suyu ve tarımsal sulamada sıkıntı yaşanmaması için bölgenin son umudu mayıs ayında düşmesi beklenen yağmurlar oldu. GASKİ Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler, son 2 yıldır istenilen oranda yağışın olmaması ve kavurucu sıcaklıklar nedeniyle Kartalkaya Barajı'ndaki suyun da beklenen seviyede olmadığını ifade etti.

GEREKİRSE TANKERLERLE SU TAŞINACAK

Sönmezler, acil durumlarda gerekirse tankerlerle ihtiyaç olan bölgeye suyun taşınabileceğini vurgulayarak, “Herhangi bir olumsuzluk anında da biz suyu en azından tankerlerle acil ihtiyaç olan yere iletebileceğiz. Gerekli tedbirleri almış bulunmaktayız. Ama her şeye rağmen Gaziantep inşallah şehir merkezinde ve köylerinde su sorununu yaşamayacak ya da minimum seviyede yaşayacak” ifadelerini kullandı. Mayıs ayındaki yağışların fazla olmasını dileyen Sönmezler, “Umuyoruz Mayıs ayı yağışlı geçer. Havzamız biraz daha fazla su alır. Çünkü çok kurak bir sezon bizi bekliyor” dedi.

TASARRUF ÇAĞRISI

Su sarfiyatında tasarruflu olunması konusunda da çağrıda bulunan Genel Müdür Sönmezler, “Burada tabi suyun tasarruflu kullanılması ön plana geliyor. Bu çerçevede de 2014 yılında da Gaziantepli hemşehrilerimizin verdiği desteği biz yine bekliyoruz. Yeterince suyun kullanılması, suyun fazla tüketilmemesi, gerektiği kadar kullanılması konusu çok önemlidir” diyerek uyarıda bulundu. Sönmezler, bugün itibariyle barajda 70 milyon metreküp civarında suyun bulunduğunu belirterek, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında su sıkıntısı yaşanmaması için Çataltepe’deki Göksu Havzası'ndan Kartalkaya Barajı'na su pompalandığını belirtti.

KURAK GEÇİYOR

Barajdaki seviyenin düşüklüğüne rağmen kentin içme suyu ihtiyacını karşılayacak oranda su bulunduğunu belirten Sönmezler, “Bu yıl gerçekten bölgemiz kurak geçiyor. İçme suyu kaynaklarımız olan Kartalkaya Barajı ve Narlı’daki kuyular yeterli yağışın olmaması nedeniyle istenilen miktarda su alamadı. Özelikle barajımız ve barajımızı besleyen Aksu Havzası bu yıl yeterli bir yağışı almadı. 2014 yılı kurak geçmişti. 2015 yılının Kasım ve Aralık aylarında yağış alamamıştık. 2016 yılında da Ocak, Şubat aylarında mevsim normallerinin altında oldu, Mart, Nisan’da ise çok yağış alamadık. Tabi ki Aksu Havzası'nda yağış olmayınca Kartalkaya Barajımız da düşündüğümüz seviyelerde değil” dedi.

İÇME SUYUNU KARŞILAYACAK KADAR SU VAR

Kartalkaya Barajı'nın içme suyu ihtiyacının yanında tarımsal sulamada da kullanıldığını hatırlatan Sönmezler, barajda kentin içme suyu ihtiyacını karşılayacak kadar su olduğunu vurguladı. Sönmezler, “Tabi bizim Kartalkaya Barajımız sadece içme suyu amaçlı bir baraj değil. Tarımsal sulamada da kullanılıyor. Yani sulama ve içme suyu amaçlı ama her zaman için içme suyu önceliklidir. Gaziantep’in içme suyuna yetecek kadar barajımızda su var. Tabi ki sulamada, içme suyu haricindeki sarfiyatta biraz daha dikkat edilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı. İHA