Karkamış Gümrük Kapısı'nın Gaziantep'in ve bölgenin ihtiyaçlarına cevap verebilen işlevsel bir kapı olduğunu belirten Tüfenkci, Vali Ali Yerlikaya'nın tır parkı talebi üzerine, "Yanında tır parkları oluşturulacak. İnşallah tır parkı için pazartesi valilik, ihalesini gerçekleştirecek. Bu sınır kapımız Modern, işlevsel bir kapı haline gelecek." dedi. Habur Sınır Kapısı'yla ilgili revizyon müjdesi de veren Bakan Tüfenkci, "Habur Sınır Kapısı'nı 80 milyon liralık yatırımla tek durak şeklinde büyüterek yeniden dizayn ederek, inşaatını başlatacağız" dedi.

VALİLİK VE BÜYÜKŞEHİR ZİYARETLERİ İPTAL OLDU

Bakank Tüfenkçi'nin başka bir programa katılması nedeniyle Valilik ve Büyükşehir Belediye Başkanlığını ziyaretleri iptal oldu. GAP Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğünü ziyaret eden Bakan Tüfenkci, oradan Karkamış'a geçti.

GAZİANTEP MARKA ŞEHİR

Tüfenkci, GAP Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğünü ziyaretinde, Gaziantep'in marka şehirlerden biri olduğunu, sanayisi ve ticaretiyle örnek oluşturduğunu belirtti. Sınır kapılarıyla ilgili yaptıkları çalışmalara da değinen Tüfenkci, "Kuzey Irak’la olan ticari ilişkilerin daha da kaliteli yapılabilmesi için Habur Sınır Kapısı'nı yeniden revize ediyoruz, yaklaşık 80 milyon liralık yatırımla tek durak şeklinde büyüterek yeniden dizayn ederek, inşaatını başlatacağız" dedi.

İHRACAT VE İTHALATA AÇILDI

"A sınıfı" statüsüne yükseltilen Karkamış Gümrük Kapısı'nın ihracat ve ithalata açıldığını dile getiren Tüfenkci, "Karkamış Gümrük Kapısı, Gaziantep'in ve bölgenin ihtiyaçlarına cevap verebilen güzel, butik ve işlevsel bir kapı oldu. Yanında tır parklarını da oluşturarak lojistik firmalarımızın hem bekleme sürelerini sağlıklı şekilde geçirmelerini hem de şoför ve diğer çalışanların daha rahat vakit geçirebilmeleri planlandı. İnşallah tır parkı için pazartesi valilik, ihalesini gerçekleştirecek. Modern, işlevsel bir kapı haline gelecek. Bir yandan ticareti kolaylaştırırken bir yandan gümrük kapılarındaki denetimlerimizi artırarak insan kaçakçılığı ve diğer kaçakçılıkları önleme çalışmaları yapıyoruz" diye konuştu.

TİCARETİ VE ÜRETİMİ KOLAYLAŞTIRMAK İSTİYORUZ

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tasfiye Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Kızılay arasında protokol imzanlandığına dikkati çeken Bülent Tüfenkci, bu sayede Carablus, Azez ve Afrin'deki Suriyeli sığınmacıların kullanımı için yapılan hibelerin Kızılay üzerinden gerçekleştirilmesini sağladıklarına değindi. Tüfenkci, Türkiye'nin 2017 yılında yakalamış olduğu 7,4'lük büyümeyi 2018’de de devam ettirmesi için, ticareti ve üretimi kolaylaştırmak istediklerini söyledi.

TİCARET HAYAT GELİŞEÇEK

Tüfenkci, yenilenen Karkamış Gümrük Kapısı'nın açılış töreninde yaptığı konuşmada, Gaziantep'in Türkiye için önemli bir şehir olduğunu belirterek, sınır kapısının tam kapasite çalışmaya başlamasıyla kentin ticari hayatının daha da gelişeceğini söyledi.Türkiye üzerine oyunlar kurulduğunu, FETÖ, DEAŞ, PKK gibi terör örgütleriyle mücadele ettiğini dile getiren Tüfenkci, tüm planlara ve kumpaslara rağmen ülkenin güçlenmeye devam ettiğini vurguladı.

15 BİN METREKARELİK ALANA İNŞA EDİLDİ

Karkamış Sınır Kapısı'nın daha önce A sınıfı bir kapı olmadığını anımsatan Tüfenkci, "Kapımız daha önce da vardı. Ama şimdi ithalatın ve ihracatın yapıldığı, sınır geçişlerinin kolaylaştığı, kontrolün sağlamlaştığı, kaçakçılıkla mücadelede etkin rol oynayacak A sınıfı kapı hale geldi. 15 bin metrekarelik alanda inşa ettiğimiz bu gümrük kapısı, tek durak sisteminin, hangar ve yolcu aramasının, 3 dedektör köpeğinin olduğu butik bir kapı oldu. Karkamış daha farklı noktaya gelecek. " diye konuştu.

GAZİANTEP İŞ YAPIYOR

Bakanlık olarak sınır kapılarının hızlı olmasını arzuladıklarını ifade eden Tüfenkci, *Gümrük işlemlerinin hızlanması, uluslararası standartlarda hizmet sunulması, imajının pozitif yönde değiştirilmesi ve ülkemizin tanıtımı açısından çok ciddi yatırımlar yapıyoruz. Türkiye’nin şanına yakışır şekilde sınır kapılarını modernize ediyoruz. İnşallah Habur Sınır Kapısı'nda da çalışmalarımızı bitirdik. Buralardaki hızımız esasında bizim hem transit ülke olarak gelişmemize hem de lojistik firmalarımızın gelişmesine vesile olacak. Türkiye’yi transit üs haline getireceğiz. Gümrük yazılımını tekrar gözden geçireceğiz. İhale işlemi bitti. Artık bütün gümrük sistemimizi dijital ortama taşıyacağız. Biz AK Parti olarak milletimize efendi değil, hizmetkar olamaya geldik. Eserlerimizle övüneceğiz. İş yapacağız. İnsanlarımızın işini ve aşını büyüteceğiz. Gaziantep’te iş yapıyor, insanlarımıza ekmek kapısı açıyor. Bizler de hem iş adamlarımızın hem de şehrimizin önündeki engelleri kaldırmaya devam ediyoruz. Bu kapının açılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum."

YERLİKAYA: BÜYÜK BİR İNSANİ GİRİŞ OLDU

Vali Ali Yerlikaya da, Suriye’de cereyan eden iç savaşın etkisiyle Karkamış İlçe’mizin karşısında bulunan bölgeyi, DEAŞ terör örgütünün almasıyla, kapının; 2 yıl 10 ay kapalı kaldığını söyledi. Yerlikaya, kapı açıldıktan sonra 60 bin kişinin gönüllü olarak evine döndüğünü belirtti. Yerlikaya, "Fırat Kalkanı Harekatı’ndan sonra kapı, insani yardım amaçlı 2016 yılının 9’ncu ayında açıldı. 4 Kasım 2016 yılında ticari kapı haline getirildi. Yaklaşık 600’e yakın AFAD’ttan, 2 bin 900’e yakın araçta Kızılay ve STK’lar eliyle karşı tarafa insanı yardım yapıldı.”

12 MİLYON LİRAYA MÂL OLDU

Yerlikaya, kapının 12 milyon liraya mal olduğunu belirterek, “Kapının tarihi 1932 senesine dayanıyor. Kapıyı açtığımızda 3 bin 300-3 bin 400 metre karelik küçük butik bir bahçe gibiydi. Son derece eskiydi. Konteynır ve gece kondu gibi eski bir görünüme sahipti. Şu anda 15 bin metrekare modern bir saha yaptık. Sadece Suriye, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı ile birlikte 5 bin kilometre kareyi bulan barış, huzur iklimini gelecekte Suriye’nin tamamına inşallah demokratik bir devlet olduğu zaman bu kapılar, çok daha güçlü olacak ve daha fazla araçlar geçecek.” dedi.

PERFORMANSIMIZ YÜZDE 35 GÖRÜNÜYOR

2017 yılının gümrük rakamlarını değerlendiren Yerlikaya, “Gümrük rakamımız, 2017 yılında 524 bin dolar olarak ifade ediyorum. Bu rakamın en az yüzde 35 veya 40’nı Karkamış Kapısı gerçekleştirdi. Dolayısıyla Öncüpınar, Karkamış ve Çobanbey üç kardeş içerisinde bizim performansımız yüzde 35 görünüyor” dedi.

YERLİKAYA, TIR PARKI TALEBİNDE BULUNDU

“Tır Parkı’ ihtiyacımız var” diyen Yerlikaya, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi’den müjde beklediklerini dile getirdi. Yerlikaya, “Bu ihtiyacımızı biz sizlere arz ettik. İnşallah bugün onunla da ilgili şehrimize bir müjde verirsiniz. Biz Karkamış’taki kapı ve tır parkıyla oradaki sosyal hayatı tam anlamıyla huzura kavuşturacağını düşünüyoruz. Nakliyatçı kardeşlerimiz, kuyruk beklerken medeni ihtiyaçlarını düzgün bir şekilde giderebilecek. Eğer bize talimat verirseniz biz yapmaya hazırız. Daha güzel günler Karkamış’ı bekliyor” diyerek konuşmasına son verdi.

KOÇER:YENİ BİR TİCARİ KORİDOR AÇILACAK

Ak Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer ise savaş döneminde ticari koridorlarda sıkıntı olduğunu gördüklerini vurguladı. Koçer, "Cerablus ve El Bab bölgesiyle birlikte, Suriye’ye yeni bir ticari koridor açılacak" diyerek, şunları kaydetti:"Özellikle Öncüpınar- Azez koridoru hep sıkıntılı bir koridordu. Valimiz ve Belediye Başkanımızla istişarelerimizde süratle bunun hayata geçmesi çok önemliydi. Biz aslında sadece kapı açmıyoruz. Biz yeni bir ticari koridor açıyoruz." HABER MERKEZİ