Karkamış gerçeği gün yüzüne çıkartılıyor. Kazı çalışmalarının sürdüğü Karkamış, ülkemize gelecek olan turistler sayesinde Gaziantep’in hazinesi olacak kadar değer taşıyor. Kazı Başkanı İtalyan Nicola Marchetti, toplamda 90 hektarlık, ama Türkiye sınırında kalan 55 hektarlık Karkamış harabelerinin Gaziantep’in kaderini değiştirecek etkide olduğunu söyledi.Gaziantep Kulübü Derneği ve Gaziantep Turizm Derneği iş birliğiyle, 'Karkamış Antik Kenti ve Devam Eden Kazılar' konulu konferans düzenlendi. Konferansta konuşan Karkamış Antik Kenti Kazı Ekibi Başkanı Prof. Dr.Nicola Marchetti, Karkamış'ta Eylül-Ekim aylarında açılacak olan arkeoparkla birlikte turistlerin bu bölgeye su gibi akacağını söyledi. Gaziantep Kulübü Başkanı Kamil Gereççi ise büyük bir medeniyetin üzerinde oturduğumuzu ancak uzun yıllar bunun farkında olmadığımızı belirterek, "Fakat geç kalmış değiliz. Bu anlamda şu anda sürdürülen kazılar büyük önem taşımaktadır" dedi. Gaziantep Turizm Derneği Başkanı Hülya Akkaya ise, kültürel değerlerin korunması ve turizm bilincinin oluşması için çalışmalarına devam ettiklerini belirtti.


İLGİ GÖRDÜŞehitkamil Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen konferansa Gaziantep Vali Yardımcısı Mehmet Taşdöğen, Şahinbey Kaymakamı Uğur Turan, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadığlu, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ergun Özuslu, Gaziantep Kulübü Başkanı Kamil Gereçci, Gaziantep Turizm Derneği Başkanı Hülya Akkaya, Kent Konseyi Genel Sekreteri Necati Binici, Sakatlar Derneği Başkanı Hulusi Kalender, Karkamış Antik Kenti Kazı Ekibi Başkanı Prof. Dr.Nicola Marchetti ile çok sayıda davetli katıldı.KÜLTÜR BİLİNCİNİN OLUŞMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZKonferansın açılış konuşmasını yapan Gaziantep Turizm Derneği Başkanı Hülya Akkaya, Gaziantep Turizm Derneği'nin tarihimizin, turizmimizin araştırılması, geliştirilmesi konularında yapılan ve yapılabilecek faaliyetlerin etkinleştirilmesi ve geliştirilmesini sağlamak, bu konuda çalışmalar yapmak, çalışma yapan kişi ve kuruluşlara destek vermek ve münferit çalışmalar yaptığını belirtti. Derneğin kültürel değerlerin korunması ve turizm bilincinin oluşması için çalışmalarına devam ettiğini söyleyen Akkaya, "Türkiye- Suriye sınırında bulunması nedeniyle Karkamış Antik Kenti uzun yıllardır ziyarete ve araştırmaya kapalıydı. Bölgede 2011 yılında başlayan kazılar neticesinde ortaya çıkan tarihi eserlerin bu yıl Arkeopark projesiyle ziyarete açılması planlanmaktadır" dedi.
YABANCILAR 100 YIL ÖNCE FARKETTİGaziantep Kulübü Başkanı Kamil Gereçci ise büyük bir medeniyetin üzerinde oturduğumuzu ancak uzun yıllar bunun farkında olmadığımızı belirtti. Tarih ve kültür bilincinin yeni yeni oluşmaya başladığını belirten Gereççi, "Bizde eskiye haraba derler. Haraba bir şeyin de durması hep gözardı edilirdi. Ancak yavaş yavaş eski eserlere karşı bilinç oluşmaya başladı. Bizde bu bilinç 25-30 yıldır oluşurken, yabancılar bunu 100 yıl önce farketmiş. Zenginlik sadece yeraltındaki petrolle sınırlı değildir. Kültür zenginliği de önemli bir zenginliktir" dedi.
GEÇ KALMIŞ DEĞİLİZ
Karkamış Antik Kenti'nde Klikya, Yukarı Mezopotamya ve Geç Hitit dönemine ait eserlerin bulunduğunu belirten Gereççi, "Biz üzerinde yaşadığımız tarihi Cumhuriyet Döneminde fark etmişiz. Yerel bazda ise son 10 yıldır çalışmalar yapıyoruz. Yabancılar ise bunu 19'uncu yüzyılın başında fark ederek bizim topraklarımızda kazılar yapmış. 1900'lü yıllarda Sir Charles Wooley Karkamış Kazıları yapmıştır. İngiliz hükümeti o dönemde bu kazılara o kadar önem vermiştir ki; Ortadoğu'da önemli casusluk faaliyetlerini üstelenen Lawrance'in her türlü faaliyetini durdurarak bölgeye göndermiş ve Sir Charles Wooley'in emrine vermiştir. O dönemde çıkarılan eserler British Museum'da sergileniyor. Biz geç kalmış değiliz. Bu anlamda şu anda sürdürülen kazılar büyük önem taşımaktadır" diye konuştu.
ÇOK SAYIDA HEYKEL, MEZARLAR, BULUNDUKarkamış Antik Kenti Kazı Ekibi Başkanı Prof. Dr. Nicola Marchetti de, kazılarla bir kentin nasıl kurulduğuna, nasıl geliştiğine ve genişlediğine şahit olduklarını belirterek, "İç ve dış Kent için çok geniş bir alan var. En önemli binalar ise Hitit döneminden kalma. Burada Demir Döneminden kalma eserlerle karşılaştık. Kazılarda en önemli bölge iki sene önce bulduğumuz aşağı Saray, aşağı Kent, bu bölgede iki tapınak bulunuyor. Bu bölgedeki kazının en önemli aşaması bu sene bitirilecek. Kazıda, 1697 tarihli Avusturya İmparatoru 2. Leopold dönemine ait gümüş para bulduk. Biz biliyoruz ki 1699'da buraya bir ziyaretçi var. Arkeolog değil yazar. O yazar '1699 Nisan ayında Cerablusta çok geniş bir höyük var, toprak surları var, ben ziyaret ettim' diyor. Biz bu parayı yüzeyde bulduk. Düşünüyoruz ki bence yüzde 100 bu para o yazar ziyaretçinin cebinden düştü. Çünkü çok yakın. Kazılarda çok sayıda heykel buduk.Kanatlı bir aslan figürü, yine bronzdan köpek figürü, kanatlı boğa heykeli, fırtına tanrısı, aslanbaşı, tabletler bulduk. İçeride tapınaklar, büyük mezarlar var" dedi.

SU GİBİ TURİST AKACAKMarchetti, aynı bölgede Gaziantep için en önemli buldukları eserin Akarcave Sümerce yazılı, Babilon ana tanrısı Tanrı Marduk'un konuşulduğu edebi bir tablet olduğunu, böyle bir tabletin tek başına olamayacağını, mutlaka çevresinde bir kütüphanenin de varlığına işaret ettiğini belirtti. Kazı bölgesinin yasak bölge olduğu için kimsenin giremediğini ancak arkeopark yapılırsa serbest ziyaretin başlamasını umduğunu ifade eden Marchetti, "Daha önce Tilmen ve Taşlıgeçit'te açtık ama Tilmen 5.5, Taşlığeçit 4.5 hektar, Karkamış ise 90 hektar. Burası için çok geniş bir fikir ve çalışma lazım. Biz burayı en kısa zamanda açmayı düşünüyoruz, hedefimiz o. Bu yönde projeler var, dijital modeller var. Planlar çok büyük. Bölge için, ülke için turistik potansiyelin sınırsız olduğunu düşünüyorum. Dünya Karkamış'ı tanıyor. Karkamış Antik Kenti'ne yapılacak arkeoparkla turistlerin bu bölgeye 'su' gibi geleceğini düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

ÜMİTLER SİZSİZİNİZMarchetti, arkeoparkın ve Karkamış'ın Gaziantep için kültür turizminde büyük fayda sağlayacağını, yeni bir dönem başlayacağını belirterek, "Karkamış, Zeugma, Rumkale, İslahiye, Tilmen ve Düllük Antik Kenti'ne yol açacak. Karkamış Antik Kenti'ne yapılacak Eylül-Ekim aylarında açılacak olan arkeoparkla birlikte turistler bu bölgeye su gibi akacak. Karkamış çok büyük bir hedef, ümit. Ümitler sizsiniz. Bunun için çok teşekkür ederim" dedi. MERAL KINACILAR