Kıskançlık her insanın içinde hissettiği ve zaman zaman davranışlarına yansıttığı doğal bir davranış olarak kabul edilir. Başka bir kişinin bize göre herhangi bir durumda üstünlük gösterdiği ya da sevilen birinin başkasına ilgi ve alaka gösterdiği durumda da hissedilen olumsuz tutum ve duygular kıskançlık olarak açıklanabilir.

Bilindiği üzere çocuklar anne ve babalarını her şeyden çok kıskanırlar. Anne ve babalarını her şeyden üstün görüp kimseyle paylaşmak istemezler. Çocuk ise tüm sevgi, alaka kendisinin üzerinde olup ailenin en kıymetli üyesidir. Tüm bu ilginin de farkındadır.

Çocuk, yeni bir kardeşin geliyor olmasının haberini alır almaz tüm bu olumlu tutumların artık yeni kardeşle paylaşılacağını hatta paylaşılmayacağını bile düşünebilir. Çünkü aile içindeki tahttı artık sallantıda olduğunu hisseder. Hamileliğin son haftalarında annede oluşan yorgunluğun etkisiyle de çocukla yeterince ilgilenilmeyebilir. Çocuk artık bu gidişata son vermek için çeşitli davranışlarda bulunarak anne ve babayı cezalandırmak ister. İlgi ve alakayı üzerine çekmek için genellikle hırçınlık ve huysuzluk yapmaya başlar. Aile tarafından verilen görevleri yerine getirmek istemez, okul saati yaklaştıkça okula gitmemek için çeşitli bahaneler öner sürer. Anne ve babayı bu davranışlarıyla bezdirme çabası ilgi ve alakanın yeniden kendisi üzerinde olabileceğini düşünür. Fakat tüm bunlar yaşanırken çocuk aynı zamanda yeni doğan kardeşine yönelik koruma ve sevme duygusu da yaşar. Karışık duyguların yaşandığı bir dönemdir.

Kardeş kıskançlığını yoğun bir şekilde yaşayan çocuklarda ise alt ıslatma, parmak emme, öfkeli konuşa tarzı, saldırganlık, uykusuzluk, mide bulantısı gibi çeşitli belirtiler görülür. Böyle bir durumda psikolojik destek almanızda fayda olacaktır.

Anne ve babalar yeni kardeşin dünyaya gelmesiyle beraber neler yapmalı? Öncelikle ebeveynler bu duruma hazırlıklı olmalarında fayda vardır. Kardeş henüz dünyaya gelmeden kardeşin ne anlama geldiği konusunda ebeveynlerin çocuklarıyla konuşmaları faydalı olacaktır. Kıskançlık yaşayan çocuğa yeni gelen kardeşinin kıskandığından dolayı suçlamaması çok önemlidir. Bu konuda çocuğa yönelik asla bir suçlama söz konusu olmamalıdır. Anne bebekle ilgilenirken babanın da diğer çocukla ilgilenmesi uygun olacaktır. Bebeğe diğer çocuğun oyuncak ve kıyafetlerini verme konusunu çocuğunuzla konuşarak kararlaştırın ve kesinlikle ebeveynler arasındaki tartışmalarda bebeği taraf alacak söylemleri çocuğunuzun karşısında yapmayın. Kardeşine yardım etmesine izin verin ve iki kardeş arasındaki iletişimi güçlendirin. ‘Bak bakalım kardeşin uyumuş mu? Kardeşin şu an ne yapıyor? gibi.

Kardeş kıskançlığına çocuk planlayan her ebeveynin hazır olması gerekmektedir. İletişim düzeyini sağlıklı kurabilen her ebeveyn bu süreci sağlıklı atlatacaktır.