*Şahinbey köprülü kavşağı 2- 2.5 ayı bulur

*Şehir gösterenin bitmesi 1 ay sürer

*Beğendik sağlam değilmiş, iyiki almışız

KARATAŞ OCAK AYINA KALDI

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ali Aslan, şehir trafiği için büyük önem taşıyan Karataş'taki Şahinbey Köprülüğü Kavşağının bitirilmesinin 2-2.5 ayı bulacağını ve Ocak ayında açılabileceğini söyledi. Aslan bu arada Şehir gösteren kavşağını karayollarının yaptığını ve Aralık ayında ancak biteceğini ifade etti. Bu arada Beğendik'in altında oluşan suyun yıllardır iki pompayla deşarj edildiğini belirten Aslan, "Sürekli pompa maliyetindense oradaki otoparkı tek kat yapar, temelini su seviyesinin üzerine çıkarırız diye düşündük ve ona göre projelendirdik" dedi.

MAĞARA DEĞİL, KARSTİK ÇATLAK

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ali Aslan, kamuoyunun bitirilmesini dört gözle beklediği Şahinbey Köprülü kavşağı ve Şehir gösteren Kavşağı ile ilgili Gazetemize bilgi verdi. Ali Aslan Şahinbey Köprülü kavşağının, zeminde çıkan kılcal çatlaklardan dolayı uzadığını belirterek, "Altta mağara değil karstik çatlak çıktı. Mağara olsa ciddi sıkıntı olurdu. Zaten mağara olsa bizim zemin etütlerimizde çıkardı. Zemin etüdünde bir alanda belli noktalara sondajı atıyorsunuz, sondajın buraya denk gelmesi çok küçük bir ihtimal. Biz mutlaka tedbirini almak zorundayız. Çünkü yoğun çalışacak bir yol" dedi.

EZBERE YAPMADIK

'İleride sıkıntı yaratmasın diye, kılcal çatlakların mutlaka doldurulması gerekiyordu' diyen Ali Aslan, "Orada beton sistemi kurduk, enjeksiyon yapıyoruz. Tedbir amaçlı biz o enjeksiyonu yapıyoruz. Enjeksiyon biten yerlere hemen kalıba başladık. Bu durum çok sık rastlanan bir şey değil. Ancak Türkiye'de karstik boşlukları dolduran firmalar var. Kılcal çatlaklar alanın her tarafında yok. Üniversiteden hocaları da getirdik çalıştık. Bunun bir çalışma süreci var. Ezbere yapmadık. Direk bu işin uzmanlarını getirdik" dedi.

ÇATLAKLAR YÜZÜNDEN İŞ UZADI

Büyük oranda sorunu çözdüklerini anlatan Aslan, "Hedefimiz bir iki ay içinde orayı bitirmek. Yani iş programından kaynaklı bir aksama değil, tamamen çatlaklardan kaynaklı bir aksama. Hedefimiz orayı iki ayda bitirmek. Beton enjeksiyonu uzayabilir. Ama şu anki gidişe göre 2-2.5 ay içinde bitebilir. Çatlaklar olmasaydı kavşağı 1 ay içinde trafiğe açmış olurduk. Bu çatlaklar bizi 1.5,2 ay geriye attı" diye konuştu.

RAYLI SİSTEM ÜSTTEN GEÇECEK

Burası bittiği zaman trafiğin rahatlayacağını anlatan Ali Aslan şunları söyledi:"Orada trafiğin en büyük sıkıntılarından biri raylı sistem hattından o kavşakta trafiğin durmasıydı. Çünkü sola dönecek olanların hepsi ışıkta bekliyordu. Özellikle akşam saatlerinde ve sabah pix saatlerde raylı sistemden dolayı yol tıkanıyordu. Şimdi biz raylı sistemi ve üstten gidecek iki hattı ışıksız karşıya geçiriyoruz. Altta geniş bir göbeğimiz var. 51 nolu caddenin devamına yaptığımız, İbrahimli'nin girişine yaptığımız köprülü kavşağın bir modeli burada olacak. Tek farkı bunun üzerinde bir de raylı sistem var. Üzerinden raylı sistem transit geçecek. Şahinbey parkının önünde durağımız var raylı sistem durağı."

SOLA DÖNÜŞLER GÖBEKTEN YAPILACAK

Raylı sistemin hiç bir şekilde trafiği durdurmayacağını, sola dönüşlerin hepsinin alttaki göbekten olacağını anlatan Ali Aslan, "İleride 50 metreli yol ikinci bir çevre yolu olarak çalışacak. Bu 50 metrelik yol, Kilis yoluna, Halep bulvarına bağlandığı zaman burada müthiş bir trafik yoğunluğu olacak. Ve bu trafik yoğunluğunu en rahat şekilde aşabileceğimiz şey buydu. Biz 5 tane firmadan bununla ilgili öneri aldık. 5'inde üzerinde mutabık kaldığı şey buydu. Şahinbey belediyemizle beraber yapıyoruz" dedi.

KAVŞAĞIN MALİYETİ 27 MİLYON TL

Şahinbey parkındaki karstlik boşlukların tehlike arz eden bir durum olmadığını, ileride tehlike olmasın diye gerekli tedbirleri aldıklarını belirten Aslan, bunun için ek olarak 3 Milyon TL ek ödenek çıktığını söyledi. Aslan, "Toplam ihale bedeli 20 Milyon 250 Bin TL artı KDV'ydi. Yani 27 Milyon TL civarında maliyet olacak" dedi.

AVRUPA'DA SOKAK VE CADDELERDE ARAÇ GÖREMEZSİN

Trafik yoğunluğunun azaltılmasında eğitimin önemli bir rolü olduğunu dile getiren Ali Aslan şöyle konuştu:"Trafik nasıl rahatlar birazda eğitimle rahatlar. O kadar bilinçsiz kullanıcılar varki, Avrupa'da bunun Stockholm'e gittim. Özellikle araç miktarını sordum. nüfusun yüzde 55'i kadar araç var. Yani her yetişkinin bir aracı var. Ama sokaklarında caddelerinde araç göremiyorsunuz. Herkes toplu taşımayı kullanıyor. Ama biz burada 3 kişi bir yere giderken peşpeşe 3 tane arabayla gidiyoruz. Böyle olunca eskiden de gelen planlamanın yetersizliğinden kaynaklı trafik sıkıntısı var."

BİSİKLET KÜLTÜRÜNÜ YAYGINLAŞTIRMAMIZ LAZIM

51 Nolu Caddeye bisiklet yolu koyduklarını, bisiklet kültürünü yaygınlaştırmak gerektiğini söyleyen Aslan, "Sürücüleride ciddi anlamda eğitmemiz lazım. Avrupa'da otoyola ayağını attığın zaman adamlar sesini çıkarmazken, bisiklet yoluna yaya olarak girmenize izin vermiyorlar. Bisiklet kullananların hızını kesmeyin diyorlar" dedi.

BEĞENDİK'İ İYİ Kİ ALMIŞIZ

Beğendik'te hedeflerinin, binanın içine girmeden üst katını ve alt katını otopark olarak korumak olduğunu, çünkü otoparkın önemli bir sorun olduğunu belirten Aslan, "Biz binayı devraldıktan sonra gittik baktık binanın statiği uygun değil. Binayı iyiki almışız. Bina sağlam bir bina değilmiş. Kalıpları aldık, testlerini yaptırdık, kesinlikle uzun vadede götürülecek bir bina değildi. Tabiki kesinlikle yıkıp yapmamız lazımdı" dedi.

ZEMİN SUYUNU ÇÖZEMEMİŞLER

Binanın alt katına indiklerinde bodrum katının komple suyla dolu olduğunu gördüklerini belirten Aslan, "Biz binanın tarihçesini bilmediğimiz için meğer ilk yapılırken zemin suyunu çözememişler. Alleben deresinin yanında olduğu için zemin suyu seviyesi orada yukarıda. İlk yapılırken oraya iki tane pompa atmışlar, bu iki tane pompayla bu suyu sürekli deşarj etmişler. İnşaat aşamasında daha bize geçmeden önce o pompalar durunca bodrum suyu almaya başlamış. Sürekli pompa maliyetindense oradaki otoparkı tek kat yapar, temelini su seviyesinin üzerine çıkarırız diye düşündük ve ona göre projelendirdik" diye konuştu.

BEĞENDİK İLE DEMOKRASİ MEYDANINA DEKORATİF KÖPRÜ

Aslan, Beğenik'in yerinde artık döşemenin kalıbını çakmaya başladıklarını, iş programına göre buranın teslim tarihi Haziran ayı olmasına karşın, bu tarihi öne çekmeye çalıştıklarını söyledi. Aslan, "Burada hiçbir gecikme yok. Otopark 130 araçlık olacak. Otoparkın üstüne ağaç koymamız mümkün değil. Oraya daha bodur saksı bitkileri koyacağız. Ama kenarlara boylu ağaçlar koyarak orayı Çınarlı parkı ile bütünleştirmek istiyoruz. Burası için çok güzel bir köprü projemiz var. Beğendik ile Demokrasi meydanını birbirine bağlayan, dekoratif bir geçiş için köprü yapacağız. Dere ve yolun üzerinden geçecek. Stadyumla demokrasi meydanını birlikte çalışacağız." şeklinde konuştu.

ŞEHİRGÖSTEREN KAVŞAĞININ BİTMESİNİ EN ÇOK BİZ İSTİYORUZ

Şehir gösteren kavşağının bitişinin Aralık sonunu bulacağını belirten Ali Aslan, "Bu kavşağı Karayolları yapıyor. O yol statik kaplama yapıldı, bir kısmını trafiğe açtılar. Şehir gösteren kavşağının bitmesi bizim içinde önemli. Oradaki köprülü kavşağı, İbrahimli köyünün girişindeki köprülü kavşağı 70 günde teslim ettik. O yolun devamı gelip Şehir gösteren kavşağına oradan da İpekyolu'na bağlanacak. Bu nedenle oranın bitmesini en çok biz istiyoruz" dedi. Meral KINACILAR