Yeniden merhaba…

Geçen hafta aşırı baskıcı-otoriter aile tutumunun etkisini gözlemleyip çocuklar üzerindeki etkisini inceleyip, yapılanlar ve yapılmaması gerekenler hakkında konuşmuştuk.

Bu hafta ise kararsız-tutarsız aile tutumunun üzerinde durucağız.

Ebeveynlerin yaşadığı ani duygu geçişleri çocuklar üzerinde olumsuz etki yaratabiliyor. Öğrenciler iyi bir gözlemcidir, öğrenim sürecini tamamlarkende bu yetenekleri dahada pekişir.

Eğitim - öğretim hayatı boyunca öğretmen öğrenci ilişkisi bu evrede gözleyen gözlemlenen olmak üzere ikili diyaloğa dönüşür. Gözleyen değişmez gözlemlenen ortam şartlarına göre yer değiştirir. Okul hayatına gözleyenin (öğrencinin) hedef aldığı gözlemlenen (öğretmenin ) aile ilşkilerinde gözlemlenen (ebeveyn) olarak yer değiştirir.

Anne ve babalarını gözlemlerler,onları nasıl kullanabileceklerini çok iyi bilirler.

Bu sebeble anne - baba çocuğun eğitim konusunda ortak bir görüşe sahip olmalıdır. Bir tarafın verdiği cezayı bir taraf affederse bu çocuğun gözünden kaçmaz.

Ebeveynnlerin çocuğun yanında çocuk konusunda birbirlerini eleştirmeleri, fikir görüş ayrılığı yaşanıldığının çocuklar tarafından fark edilmesi, iki yada daha fazla kardeşin aynı hatayı yapıp farklı sonuçlarla değerlendirmesi (kardeşler arası kayırma) çocuk üzerinde olumsuz etki yaratan eğitim adına yapılan sıkça rastladığımız yanlışlardandır.

Yaptığınız tutarsız davranışlar çocuğun kendini sorgulamasını geciktirir.

Doğru davranışı bulmasını engeller.

Böyle aile tutumunda yetişen çocuk ,hangi davranışı; nerede,ne zaman doğru kabul edildiğini kestiremez, neyin doğru neyin yanlış olduğunu bilemez, öğrencinin kişilik gelişimini zorlaştırır bu da zamanla arkadaşları tarafından soyutlandığı için; öğrencinin kendini kanıtlamak ve dikkatleri üzerine çekmek adına ürkek, yumuşak huylu, ılımlı kimliğe sahipken, bağımsızlığını gösterebilmek için asabi, kavgacı kişilik yapısı gösterir.

Buda zamanla onarılamayan davranış bozukluğu, arkadaşlarıyla kurulamayan sosyal diyaloglar, öğrencinin gözünde büyük bir sorun haline gelerek temel branş derslerindeki başarı, önemini yitirip 2. plana atılır.

Gelen sınav sonuçlarıyla ya da branş adına eksikliklerle ilgili gelen şikayetlerde çocuklarda “ÇALIŞMADIM MI SANIYORSUN? KOLAY MI ZANNEDİYORSUN? BEN İSTERMİYDİM BAŞARISIZ OLMAYI,BENİM KAPASİTEM BU” gibi serzenişlerde bulunduklarını gözlemleyebilirsiniz.

GELECEK HAFTA: YAPILMAMASI GEREKEN DAVRANIŞLAR