Yılın en büyük alışveriş dönemi başlarken Kaspersky Lab tarafından yapılan yeni bir araştırma, bankacılık Truva atlarının popüler tüketici markalarını hedef alarak bu siteler üzerinden kimlik bilgilerini ve diğer bilgileri çaldığını ortaya çıkardı. Kaspersky Lab teknolojileri 2018’in 3. çeyreğinde toplam 9,2 milyon saldırı teşebbüsü tespit etti. Bu sayı 2017’nin tamamında 11,2 milyondu. Tek bir zararlı yazılım ailesinin tespit sayısı %34 arttı. Saldırıya uğrayan e-ticaret sitelerinin yarısını tanınmış moda, ayakkabı, hediyelik eşya, oyuncak markaları ve büyük mağazaların siteleri oluşturuyor. İtalya, Almanya, ABD, Rusya ve gelişmekte olan pazarlardaki kullanıcılar özellikle risk altında gözüküyor.

Bankacılık Truva atları genellikle çevrimiçi finans hizmetlerinin kullanıcılarını hedef alarak finansal verileri çalmaya ya da ileride düzenlenecek saldırılar için botnet oluşturmaya çalışır. Bu bankacılık Truva atlarının birçoğu zaman içinde işlevlerini geliştirdi ve internet üzerinden alışveriş yapanların verilerini ve kimlik bilgilerini hedef almaya, kullanıcıların cihazlarında yönetici yetkisi edinmeye başladı.

E-ticaret markaları üzerinden kurbanların verilerini çalan ana zararlı yazılım aileleri arasında Betabot, Panda, Gozi, Zeus, Chthonic, TinyNuke, Gootkit2, IcedID ve SpyEye (tespit sayısının 2017’e göre %34 artması bekleniyor) yer alıyor. Truva atları kullanıcıların giriş, parola, kart numarası ve telefon numarası gibi kimlik bilgilerini çalmak için tanınmış e-ticaret markalarını hedef alıyor. Bu yazılımlar kurbanların verilerini hedef siteye veri giriş yolunu keserek elde ediyor. Web sayfasının içeriği değiştiriliyor ve/veya ziyaretçiler kimlik avı sayfalarına yönlendiriliyor.

Araştırma raporundaki ana bulgular arasında şunlar yer alıyor:

· Zararlı yazılım ailelerinin hedef aldığı yerlerin yarısını (%50) önemli moda, ayakkabı, mücevher, hediyelik eşya, oyuncak markaları ve büyük mağazalar oluşturuyor. Bunları tüketici elektroniği markaları (%12) ve eğlence/oyun takip ediyor.

· Genel olarak araştırmada, tüketicilere yönelik 67 e-ticaret sitesini hedef alan 14 zararlı yazılım ailesi tespit edildi. Bu sitelerin 33 tanesi giyim, sekizi tüketici elektroniği, sekizi eğlence ve oyun, üçü popüler telekom, ikisi çevrim içi ödeme ve üçü çevrim içi perakende satış sitesiydi. Geriye kalanlar farklı kategorilere ayrıldı.

Zararlı yazılım ailelerinin bazıları ise şu faaliyetleriyle öne çıktı:

· Betabot’un 46 farklı markayı hedef aldığı belirlendi. Bunlar arasında 16 farklı giyim markası, dört tüketici elektroniği markası ve sekiz eğlence/oyun markası yer aldı. Saldırıdan en çok İtalya (herhangi bir zararlı yazılımdan etkilenenlerin %14,13’ü bu tehdidin hedefi oldu) etkilenirken, onu sırasıyla Almanya (%6,04), Rusya (%5,5) ve Hindistan (%4,87) takip etti. BAE ve Türkiye de sırasıyla %3,13 ve %2,81 ile saldırıdan etkilenen ülkeler arasında yer aldı.

· Gozi zararlı yazılım ailesi ise 36 markayı hedef aldı. Bunlar arasında 19 adet giyim ve üç adet tüketici elektroniği markası bulunuyor. En fazla İtalya’da (herhangi bir zararlı yazılımdan etkilenenlerin %19,57’si bu tehdidin hedefi oldu) etkili olan bu zararlı yazılım, Rusya (%13,89), Brezilya (%11,96) ve Fransa’da (%5,91) da faaliyet gösterdi. Türkiye ise %3,51 oranla 7. sırada yer aldı.

· Üç milyon setin üzerinde e-ticaret kimlik bilgisinin Google arama motoruyla kolayca erişilebilen bir pazar yerinde satışa sunulduğu tespit edildi. En yüksek fiyatların, ele geçirilmiş ticari hesaplara verildiği görüldü.