Yağışın yeterince olmaması nedeniyle çoğu üretici buğdayı, arpayı bırakıp fıstık ve zeytine yöneldi. Kırmızı mercimeğin kalesi olan Gaziantep'te şu anda mercimek tohumunu bulmakta zorlandıklarını belirten Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, "Şu anda çiftçi para kazanamıyor, kuraklıktan dolayı her yıl ürünü düşüyor. Çiftçi üretmezse esnafta rahat olmaz. Çiftçinin yüzünü ancak kar güldürür,yoksa işimiz zor" dedi.

İŞİMİZ ZOR

Çiftçinin zeytin ve fıstıkta umduğu verimi alamadığını söyleyen Cuma Yiğit, "Önceleri 3.5 kilo zeytinden 1 kilo yağ çıkıyordu şimdi 7-8 kilodan 1 kilo yağ çıkıyor. Hem verim az, hem de yağ oranı az. Fıstıkta aynı. Sürekli çiftçinin ürünü düşmekte. Bu gidiş gidiş değil. Kar yağmuru, toprak suyu emeli. Sulu tarımda yok. İnşallah yapılan barajlar biter, çiftçi sulu tarıma geçer. İşin kötüsü yeraltı sularında da azalma görülüyor. Onlarda çekilirse daha kötü olur. Kar olmazsa yağışlar sürekli devam etmezse işimiz zor. Su darbıza su inmeli. Şu anda çiftçi para kazanamıyor, borcunu ödeyemiyor çünkü her yıl ürünü düşüyor. Borçlar ötelendi ama borç yine çiftçinin borcu. Çiftçi üretmezse esnafta rahat olmaz" diye konuştu.

BAHAR HAVASI

Cuma Yiğit, kuraklığın devam etmesinden dolayı çiftçinin bir çoğunun fıstık, zeytin ve bağcılığa yöneldiğini anlatan Cuma Yiğit, "Daha çok Şehitkamil ilçesinde üreticiler buğday, arpayı bırakıp fıstık ve zeytine yöneldi. Barak bölgesinde eskiden kırmızı mercimek ekilirdi. Gaziantep mercimeğin kalesiydi, bugün mercimeğin tohumunu zor buluyoruz. Çiftçi ne yapsın, kuraklıktan dolayı ağaca yöneliyor. Bu mevsimde kar olması lazım. Atalarımız bu günler için komşu komşuya gidemeyecek günler derdi. Eskiden kar yağar günlerce yollar kapanırdı. Eskiler kar yılı var yılı, bu sene bolluk olur derlerdi. Ancak bahar havası yaşıyoruz. Kar bekliyoruz, inşallah 2018'de bol yağış bekliyoruz" dedi. Meral KINACILAR