Bonzai denen illet, gündemdeki yerini hala koruyor. Çünkü mağduru alınan tüm önlemlere rağmen maalesef her geçen artıyor. Gün geçmiyor ki, bir yerden ölüm haberi gelmesin. Bazı ulusal gazeteler aileleri uyarmak amaçlı bu konuyla ilgili yazı dizileri bile yapmaya başladılar. Okuyorum. Bugünkü yazımızla ilgili olarak da Türkiye Gençlik Kulüpleri Konfederasyonu Genel Sekreteri Feyzullah Tecirli beyefendi ile bir televizyon kanalında program sırasında tanıştım. Bonzai belasıyla ilgili çok ciddi ve anlamlı bilimsel bir araştırma yapmışlar. Ülkemizde Bonzai ile ilgili ilk defa böylesine kapsamlı bir çalışmayı gazetemizden duyurmak istiyoruz.

Zaten konfederasyon olarak, hedefleri ve misyonlarında 'Türkiye Cumhuriyeti Devletinin belirlediği hedef ve doğrultuda 2023 yılına Türk Gençliğinin hazır olarak yetiştirilmesini sağlamak ve bu kapsamda: gençliğin zararlı alışkanlıklardan uzak tutularak sağlığının korunması, suça itilen gençlerin topluma kazandırılması, bedensel engelli gençlere hizmet götürülmesi, çalışan gençliğin sorunlarının çözülmesi, çalışmayan gençliğin sorunlarının çözülmesi, gençliğin serbest zamanlarının değerlendirilmesi, yüksek öğretim gençliğinin sorunlarının çözülmesi, gençlerimizin ilgi ve kabiliyetlerine göre yetiştirerek topluma kazandırmak, gençlerimizin kendilerini toplumda ifade edebilmeleri ve haklarını koruyabilmelerini sağlamak, gençlerimizi milli kültür değerlerine saygılı ve bilgili yetiştirmek, gençlerimize fert -toplum meselelerini tanıma ve çözüm arama alışkanlığı kazandırmak, gençlerimizin el becerileri ve zihni çalışmasını birleştirerek çok yönlü gelişmesini sağlamak, gençlerimizin boş zamanlarını; kendisine, ailesine ve topluma yararlı işlerle değerlendirmelerini sağlamak gibi misyonlar üstlenmişler.

Bu kapsamda çok değerli bir çalışma gerçekleştirmişler.

Bu kapsamlı araştırmayı siz değerli okuyucularımızla paylaşmak istiyorum. Ankete katılan bağımlılar içinde en küçük 16 yaş, en büyüğü ise 53 yaş aralığındadır.

Bağımlıların % 91lik bölümü 18 yaş üstüdür. İnsanın en verimli çağı olan 19-30 yaş aralığı bağımlıların en çok yoğunlaştığı guruptur. Her ne kadar anketlerde kadın bağımlıların sayısı erkeklere oranla az çıkıyor olsa da gözlemler ve diğer bağımlıların ifadelerine göre kadın bağımlı sayısının daha fazla olduğu düşünülmektedir. Bonzai bağımlıların doğum yerleri dağılım her ne kadar anket İstanbul ilinde yapılmış olsa da bağımlı ailelerinin sosyo ekonomik ve sosyal sınıflarına ışık tutacak bir veridir.

Bağımlıların doğum yerleri dağılımı dikkate alındığında Türkiyenin en çok göç alan ve en çok göç veren bölgeleri ile örtüştüğü açıktır. Lise ve Ortaokul mezunu bağımlılar % 81lik gurubu oluşturuyor. Üniversite mezunu bağımlılar ise % 7lik bir gurubu oluşturuyor.

Bonzai bağımlılığında eğitim düzeyinin düşüklüğü çok açık bir şekilde göze çarparken, eğitim düzeyi yükseldikçe bağımlılık maddesi kullanma çeşitliliği artmaktadır. Ancak dikkat çekici bir noktayı belirtelim. Üniversite mezunu grup alkol, esrar, kokain eksatsy bağımlısı veya en az bunlardan birisini kullanmakta. Bağımlıların % 72si bekar. % 28i evli. Bağımlıların çoğu iş bulamıyor, evlenemiyor, ailesine bağımlı kalıyor. Ancak %28lik kısmının evli olması da aile içi sorunlara neden olmaktadır.

Anne ve babası sağ olanların oranı % 78.Anne ve babası olmayan bağımlı oranı ise % 22.Bağımlıların % 26sı ailesi ile birliktedir.% 24ünün ise ayrıdır. Bağımlıların anne ve babaları ile birlikte yaşamalarına rağmen bağımlı olmaları ve bu maddeyi kullanmaya devam etmeleri, anne ve babaların ise bonzaiye karşı çocuklarını koruyamadıklarını ortaya koymaktadır.

Tahminlerin aksine bağımlıların çoğu ailelerinin yanında kalmaktadır. Anketin en çarpıcı sonuçlarından birisi bu tespittir. Toplumda bonzai kullananların sokak çocuğu olduklarına dair yargıyı desteklemeyen sonuçlar elde edilmiştir. Bağımlı ailelerinin ortalama aylık gelirleri 2.280.TL. Bu rakam ortalama asgari ücretli bir ailenin üzerindedir. Bağımlıların %91lik bölümü ilk uyuşturucu ile 18 yaşın altında tanışmış.( 15-16 yaşa aralığı)Bağımlıların % 84ü ilk uyuşturucuyu arkadaşlarından almış ve ilk kullandıkları uyuşturucu için % 64ü para vermemiş. İlk madde olarak bonzai ile başlayanların oranı% 34.Diğer bağımlıların % 66sı bonzai ile birlikte alkol, esrar, kokain, ekstasy gibi maddeleri kullanmaktadır. Bonzai kullanıcıların ortalama günlük kullandıkları ortalama 3.5 doz. Bu dozu karşılamak için günlük ortalama 25 TLye ihtiyaç duymaktadırlar.

Bağımlıların %30u işsizdir. Gerekli parayı temin etmeklerinde illegal yollara başvurmaktadırlar. Bonzai kullanıcılarının % 87si madde kullanımının günah olduğunu bilmektedir.Hiç kurtulmak istediniz mi?sorusuna % 93ü 'evet demiştir. Hiç tövbe etmeyi düşündünüz mü? sorusuna % 83ü 'evet demiştir.Bonzainin öldürdüğünü biliyor musunuz sorusuna 83ü 'evet demiştir.

Bonzainin kalıcı hasar bırakacağını biliyor musunuz? Sorusunu % 81i 'evet demiştir. Bonzai ile ilgili yasanın caydırıcılığı konusunda bağımlıların %56sı yasalar yeterli olduğunu düşünmektedir. Bağımlıların 'çevrenizde çocuk ve kadın bağımlı var mı? sorusuna %85i 'var dedikleri tespit edilmiştir.Spor yapmayı seviyor musunuz? sorusuna verilen cevap oranı% 63 evet olmuştur.

'Spor yaparak bağımlılıktan kurtulmayı düşündünüz mü? Sorusuna % 36 sı 'evet2 demiştir.'Bağımlıların %93ü ailelerinden ve çalışarak maddenin finansmanını sağlarken % 7si yasa dışı yollardan temin yoluna gitmektedir. Anketin sunduğu mesaj ışığında ailelerin bu konuda eğitimi ve bilinçlendirilmesi büyük önem arz etmektedir.