Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Selahattin Kaplan,"2. DOMOTEX Turkey" Halı Fuarı'nda bankacılardan, yeni açılan ve haksız rekabete yol açan firmalardan, sigorta şirketlerinden ve fuardaki yer sıkıntısından dert yandı. Kaplan, bankacıların özellikle yılbaşından bu yana küçük ve orta ölçekli firmalara büyük sıkıntı yaşattığının altını çizdi. Bankaların günü gelmeyen kredilerde geri çağırdığını belirten Kaplan, "Firmanın gelen havalesine bloke koyup, günü gelmeyen borçlarına saymalar, artı teminat istemeler ve ödenen krediyi yeniden kullandırmamaları sektörü olumsuz etkiliyor" dedi.

3 büyük sıkıntıdan bahseden Kaplan fuardaki yer temin etmede yaşandıklarını anlattı. Fuarda yerli ve yabancı firmaların olduğunu belirten Kaplan, "Gaziantep'te halı fuarcılığının 8 yıl önce çok zor şartlar altında başladı. Her geçen gün fuarın itibarı ve ciddiyeti artıyor. Yerin az olmasından dolayı katılmak isteyen bazı firmalarımıza yer veremedik. Acilen yeni bir hole daha ihtiyacımız var. Bu durum gelecek yıllarda da çözülmezse istemeyerek de olsa geniş olan daha başka bir yerde fuar yapmak zorunda kalacağız" diye konuştu.

YENİ FİRMALAR HAKSIZ REKABETE YOK AÇIYOR

Kaplan, son günlerde sektörün çok hızlı büyüdüğünü söyleyerek, "Özellikle sektöre yeni giren firmaların yatırım yapmasıyla birlikte rekabet oluştu. Bu da ara eleman sıkıntısını gündeme getirdi. Mevcut firmaların elemanlarını elinden tutmak için dengesiz fiyat uygulamasına gitti. Aşırı yatırım hırsı da firmaları böldü" dedi.

AİLEMİZDEN BİRİ OLAN BANKALAR

"Hepsinden önemlisi de sektörün bu hale gelmesinde büyük katkıları olan, aynı zamanda bizim stratejik ortağımız ve ailemizden birisi olarak gördüğümüz bankacılarımız" diye devam eden Kaplan, "Bankalar özellikle yılbaşından bu yana küçük ve orta ölçekli firmalara büyük sıkıntı yaşatıyor. Günü gelmeyen kredilerde geri çağrılmalar, firmanın gelen havalesine bloke koyup, günü gelmeyen borçlarına saymalar artı teminat istemeler ve ödenen krediyi yeniden kullandırmamaları sektörü olumsuz etkiliyor. Bankalardan bizim talep ve beklentilerimiz yeniden tahsis etmiyorlarsa ödediğimiz krediyi yeniden kullandırsınlar. Çünkü takdir ederseniz ki hiç bir firma ödediği krediyi yeniden kullanamaz ise dayanma gücü kalmaz. Zaten bankalarda varlık sesebi kredi vermek değil midir?"

SİGORTA ŞİRKETLERİ CAN YAKIYOR

Geçtiğimiz yıl OSB'de bir halı fabrikasının yandığını ve sonucunun hiç iyi olmadığını anlatan Kaplan, "Biliyorsunuz ki geçen sene sektörümüzde çok ciddi yangın felaketleri yaşandı. Yangından sonra sigorta şirketleri işyerleri sigorta yaparken çok ağır tedbirler istedi. Bunu küçük firmaların temin etmesi mümkün değil. Tedbirler alınmazsa bir kısmı işletmelere sigorta yapmayacağını söyledi. Bir kısmı yüzde 80 teminat istedi, 2 kat sigorta primi isteyen bile oldu. Gerekçe ise OSB'de Gaziantep itfaiyesinin yetersiz olduğu olarak belirtildi. Yani sigorta firmaları, şirketlerin kendi önlemlerini almasını istiyorlar"

5. OSB'DE ALT YAPI YOK

5. organize sanayi bölgesine yatırım yapanların büyük bölümünü halıcıların oluşturduğunu vurgulayan Kaplan son olarak, "Fakat burada sıkıntı büyük. Çünkü alt yapı ve doğalgaz yol. Adam inşaatını yapmış, makinesini kurmuş ancak doğalgaz ve altyapı olmayınca üretime geçemiyor. Bu konuda da herkesin elinden geleni yapmasını istiyoruz. Bir diğer sorun ise, servis saatlerinde beylerbeyi kavşağı tıkanıyor. çalışanlarımız büyük sıkıntı yaşıyor. "