Güneydoğu Birlik’in kapatılmasının ardından Güneydoğulu çiftçilerin sahipsiz kaldığını kaydeden Kaplan, atılacak en önemli adımın fıstık üreticilerin örgütleneceği, ürünlerini verebileceği, stokçularla üreticilerin arasındaki dengeyi düzenleyebilecek, fıstığa sahip çıkacak devlet destekli bir birlik kurulması olacağını söyledi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pekdemirli’nin yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi veren Kaplan, Gaziantep deyince akla ilk gelen, şöhreti ülke sınırlarını aşan Antep fıstığı geldiğini kaydetti. Kaplan, üreticilerin sulama başta olmak üzere; fiyatlardaki istikrarsızlık, devlet destekli tarımsal sigorta primlerinin yüksek olması, hasat zamanında artan hırsızlık, ihracatın zayıf olması gibi birçok sorunla karşı karşıya kalarak emeğinin karşılığını alamadığını bildirdi.

EN BÜYÜK SORUN SULAMA

Antep fıstığı üretiminin en büyük sorununun sulama olduğunu belirten Kaplan, “Var yılı, yok yılı” olarak tabir ettiğimiz dönem dönem artan, dönem dönem azalan üretim, sulama sorunu giderildiği takdirde çok ciddi verimlilik kazanacak” dedi. En çok fıstık üreten iki ülke olan Amerika ve İran’ın üretimini sulamayla katladığına dikkat çeken Kaplan, ülkemizde ise üretiminin tamamına yakını Güneydoğu Anadolu’da olan Antep fıstığındaki rekoltenin sulama sorunu ve kuraklık nedeniyle azaldığını bildirdi.

ARACILAR VE STOKÇULAR

Fırat Nehri’nin sulama için iyi bir alternatif olacağının altını çizen Kaplan, aracılar ve stokçuların da sorununun bir başka kaynağı olduğunu ifade etti. Kaplan, “Aracılar ve stokçular fiyat artışı anlamında piyasayı günlük speküle edebiliyor. Çiftçi, hasat zamanı ürününün tarlada kalmaması için kredi çekiyor. Krediyi ödemek için de bir an önce satmak zorunda kalıyor. Stokçu çiftçiden çok düşük rakamlarla aldığı fıstığı bekletip, fıstık fiyatları arttığı zaman satıyor. Çiftçinin elinden yok pahasına alınan fıstık, stokçu tarafından fahiş rakamlarla piyasaya sürülüyor. Çiftçi elindeki parayla bankanın faizini ancak karşılarken, stokçular eliyle piyasada fıstık yüksek fiyata tüketiciye ulaşıyor. Aracılar ve stokçular hiçbir emek sarf etmeden üreticilerden çok fazla kazanç sağlamış oluyor” dedi.

EMEK HIRSIZLARINA ÖNLEM ALINMALI

Hasat zamanı ise fıstık üreticisinin emek hırsızlarıyla mücadele ettiğini kaydeden Kaplan, geçtiğimiz günlerde 350 kilo fıstığın çalındığının haberlere yansıdığını anımsattı. Kaplan, fıstık bahçelerini korumak amacıyla kolluk kuvvetlerinin gerekli tedbirleri almasını istedi. HABER MERKEZİ