Pideciler Odası Başkanı Abdullah Sarı, kentte, civar il ve ilçelerde Suriye ekmeği üretildiğini ve Gazinatep’e kamyon kamyon Suriye ekmeği getirildiğini söyledi.

Sarı, şimdiye kadar kent merkezinde 4 adet fırının kapandığını, şimdi de Kahramanmaraş, Maraş, Nizip, İslahiye, Kilis'ten kamyon kamyon ucuz fiyata Suriye ekmeği geldiğini söyledi. Suriye ekmeklerinin her köşe başında satıldığını belirten Abdullah Sarı, "Bu ekmekleri ağırlıklı olarak Suriyelilerin tüketiyor. Her köşede caddede, merdiven altında, kaldırımlarda bu ekmek satılıyor. Bu sağlıklı değil. Bizden sağlık, hijyen istiyorsan onlara da izin vermeyeceksin" dedi. İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Karayılan şu anda en fazla şikayeti Suriye ekmeği konusunda fırıncı esnafından aldıklarını belirterek, şikayetleri değerlendirdiklerini belirtti.

PAKETİ 2 TL

Suriye ekmeği konusunda sıkıntılar yaşadıklarını, daha önce şehir merkezinde Suriye ekmeği üreten 4 yerin denetim sonrası kapandığını, ancak bu sefer de dışarıdan ekmek gelmeye başladığını söyleyen Abdullah Sarı, "Bizim burada yapan çok yok. Bir tane sanayide var, iki tane Başpınar'da açıldığını duyduk. Daha çok dışarıdan geliyor. Kahramanmaraş'tan, Kilis'ten, Nizip'ten, İslahiye'den ekmek geliyor.Kamyonlarla geliyor. Bu ekmeklerin fiyatı çok ucuz. 1 paketi 2 TL. Bundan ucuza satan da oluyor. Paketin içinde 8-10 tane var. Bu ekmeklerin 3-4 gün ömrü var. Suriyeliler tüketiyor ama ucuz olduğu için bizim halkımız da alışmaya başladı" diye konuştu.

SATIŞ NOKTA YERLERİ OLSUN

Suriye ekmeğine izin verilecekse, fiyatının bizim ekmeğimizin fiyatıyla aynı olmasını, ayrıca belli satış noktalarında satılmasını isteyen Sarı, "Onların unu bizimkine göre daha ucuz. Bizim unun kepeği alınmış onlarınkinin kepeği alınmamış. Fiyatları bizimkiyle beraber olsun. Bizim ekmeğimizin 1 kilosu 3.350. Bizim isteğimiz bu ekmekler her köşe başında satılmasın. Şu anda berber de, lastikçi de, market de, bakkal da satıyor. Belediyelerin yapması gereken tamamen yasaklanamıyorsa, bizim esnafımızla aynı şartlarda üretim ve satış yaptırmaları. Satış nokta yerleri belli olsun" dedi.

KARAYILAN:ÇOK ŞİKAYET VAR

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Karayılan, ramazan denetimlerine başlandığını, bu kapsamda fırın, restaurant, pastanelerin denetlendiğini söyledi. Karayılan şu anda en fazla şikayeti Suriye ekmeği konusunda fırıncı esnafından aldıklarını belirterek, "Suriyeli kendi adına işyeri açamıyor. Türk vatandaşı bir tanıdığının üzerine açıyor. Bizim fırıncı esnafı Suriye ekmeği konusunda bu çok şikayetçi. Suriye ekmeğinin ucuz ve kalitesiz olduğunu, rekabette zorlandıklarını söylüyorlar. Bu şikayetleri de değerlendiriyoruz" dedi.

İftar saatlerinde restorant, fırın, pastanelerde bir yoğunluk olduğunu, bu esnada kalite ve hijyen konusunda sıkıntılar olmaması için denetimlere ağırlık verildiğini dile getiren Karayılan, "Yoğunluk olabilir normalder ama esnafımız hijyene dikkat etmek zorunda. Mutfaklarının temiz olması gerekiyor. Gerekirse eleman alacak temiz ürün üretecek" dedi. Meral KINACILAR