Gaziantep’te kamu binalarının resmen alarm verdiği ve 668 tanesine yapılan incelemede, bunların 145 tanesinin çürük olduğu, 199 tanesinin ise depreme karşı risk taşıdığı belirtildi.

Jeofiziksel ve iklim değişikliği ile ilgili tehlikelere karşı şehirlerin önceden hazırlanmasını öngören ve yerel düzeyde afet risklerinin azaltılması amacı ile “Şehrim Hazırlanıyor” konulu panelde ilginç bilgiler ortaya çıktı. Vali Erdal Ata Gaziantep’te 668 kamu binasında inceleme yapıldığını, 145 binanın çürük çıktığını ve bunların güçlendirilmesi veya yıkılmasına karar verildiğini, 199 binanın da depreme karşı risk taşıdığının ortaya çıktığını söyledi.

Panelde, Gaziantep’in afet risk haritasının çıkarıldığı, bu doğrultuda kamu binalarının depreme güvenli hale getirildiği, 10 ikaz ve alarm sistemi istasyonunun kurulduğu, ağırlıklı olarak Şahinbey bölgesinde kentsel dönüşüm faaliyetlerinin çalışmalarının başlatıldığı bildirildi. Vali Erdal Ata, Türkiye'nin en fazla göç alan illerin başında Gaziantep'in geldiğini ve deprem konusunda ciddi çalışmalar yapıldığını söyledi. Kentte, ilimizdeki tüm kamu binalarının beton kalitesinin tespiti için talimat verildiğini kaydetti.

OSB'DE ÖNLEM

‘Gaziantep’te organize sanayi bölgemizde oluşabilecek afetlere karşı önleme ve hazırlık çalışmalarımız büyük bir titizlikle yürütülmektedir’ diyen Ata, “Yine Suriye ile sınırımız olması nedeniyle büyük göç hareketleri yaşanan ilimizde hala kamplarda 34 bin 500 civarında misafirimiz bulunmaktadır. Kamp dışındakilerle birlikte bu sayı 173 binin üzerindedir. Bunların tamamı kayıt altına alınmıştır. Birleşmiş Milletler Yüksek Komiserliği koordinasyonu ile Gaziantep aynı zamanda Suriyeli misafirlere gönderilen tüm yardımların koordinatörlüğünü yürütmektedir” diye konuştu.

TOPLANTI YAPILDI

Jeofiziksel ve iklim değişikliği ile ilgili tehlikelere karşı şehirlerin önceden hazırlanmasını öngören ve yerel düzeyde afet risklerinin azaltılması amacı ile “Şehrim Hazırlanıyor” konulu panel GTO toplantı salonunda gerçekleştirildi. Gaziantep Ticaret Odası Toplantı Salonunda düzenlenen panele; Gaziantep Valisi Erdal Ata, AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, BM Tanıtım ve Destek Bölüm Başkanı German Velazquez, ilçe kaymakamları, ilçe belediye başkanları ve şube müdürleri katıldı.

VALİ ATA: KAMU BİNALARI DENETLENDİ

Vali Ata, İslahiye ve Nurdağı ilçelerinin Doğu Anadolu fay hattı üzerinde birinci derece deprem riski altında bulunduğunu belirterek, "Bu sebeple ilimizdeki tüm kamu binalarımızda beton kalitesinin tespitini yaptırdık. 668 kamu binamızın fizibilitesi sonucu 145 binanın güçlendirilmesi veya yıkılmasına karar verildi" diye konuştu. Vali Ata, "Özellikle başlangıcı ve sonucu önceden kestirilemeyen doğal afetler dünyada her ülkenin kapısını çalıyor ve hiç tahmin edilemeyen felaketlere sebep oluyorlar. İnsanlık tarihi boyunca elde ettiği bilimsel ve teknolojik gelişmelere rağmen bugün çağımızda halen sel baskınları, kuraklıklar, çölleşme, yangınlar, depremler geri getirilemeyen can kayıplarına büyük yıkımlara neden olmaktadır. Şüphesiz bunun da yine bizlerin, tüm insanların ortak sorumluluğu bulunduğunu kabul etmemiz gerekiyor" dedi.

ŞAHİN: NURDAĞI VE İSLAHİYE ÖNEMLİ

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, dünyanın gelişiminin ve değişiminin çok iyi bir şekilde takip edilmesini gerektiğini vurgulayarak, “Zamanın ruhunu çok iyi yakalamamız gerektiğine inanıyorum. Bilgi ve teknoloji çağındayız. Ülkemizin ne kadar refah seviyesine ulaştığı ve dünya ölçeğinde nerede olduğu önemlidir. Dolayısıyla bu söylediğimiz konu başlıkların hepsi şehrimizi doğrudan ilgilendiriyor. Merkezde depreme dayanıklı olarak gözüksek bile Nurdağı ve İslahiye’de fay hattı üzerindeyiz. Eğer yaşam hakkı ise en önemli hak, işte en zor ve sıkıntılı durumlarda, biz devlet olarak neredeyiz, toplum olarak neredeyiz bunların çok ciddi bir şekilde cevabını vermemiz gerekiyor. Dünyanın değişimini ve gelişimini çok iyi takip etmemiz gerekiyor. Bugün bu salonda çözüm makamı var. Modern ve çağdaş ülkeler sosyal adaleti, sosyal barışı sağladığını söylediğimiz ülkelerin en büyük kriterlerinden bir tanesi de afetlere karşı önceden tedbir almalarıdır’’ diye konuştu.

OKTAY: AMAÇ HAZIR OLMAK

AFAD Başkanı Fuat Oktay, Türkiye'yi afete hazır bir ülke haline getirmek için çalışıldığını söyledi. Çalışma kapsamında tüm öğrencilerin bilinçlendirildiğini anlatan Oktay, "Proje kapsamında okullarımızda eğitim başlatıldı ve 2 bin 556 öğretmenimiz eğitimden geçti. Hedefimiz öğrenci ve öğretmenlerin tamamını afet konusunda eğitimden geçirmek ve bilinçlendirmek" dedi.

EĞİTİMDEN GEÇİRİLECEK

Oktay, bu kapsamda hazırladıkları projeyle 800 bin öğretmen ve 17,5 milyon öğrencinin afete karşı eğitimden geçirileceğini ifade etti. Türkiye’yi afete hazır bir hale getirmek istediklerini dile getiren AFAD Başkanı Fuat Oktay, ilk olarak aileyi afete hazır hale getirmek için çalışma yürüttüklerini, şimdi ise bütün okulları kapsayan bir çalışma içerisinde olduklarının bilgisini verdi. Özellikle okullarda çocukların afet konusunda eğitilmesi gerektiğini dile getiren Oktay, böylece geleceğin Türkiye’sini inşa etmiş olacaklarını ifade etti. Oktay, “Afete Hazır Okul Projemizi fiilen hayata geçirdik. Şu an tüm Milli Eğitim okullarında ilk eğitim başlatıldı. 2 bin 556 öğretmenimiz eğitimden geçti. Tüm okullardaki öğretmenlerimizi eğiteceğimiz bir proje olacak. Yani 17 buçuk milyon öğrencimiz ve 800 bin öğretmenimiz eğitimden geçirilecek.” dedi. BAHRİ GEBEL