Meclis toplantısına Kamil Ocak Stadyumunun yerinin meclisten çekilmesi dışında Metro'nun yeri,100.Yıl Parkı'ndaki takas, akaryakıt istasyonu polemiği damgasını vurdu. Meydan yapılması beklenirken ticaret, ticaret+turizm ve konut alanı imar planı şeklinde meclise getirilen ancak tepkiler üzerine Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin tarafından meclise iade edilen Kamil Ocak Stadyumu imar planı meclisten geri çekildi. STK'larla yapılacak çalıştayın ardından yapılacak plan büyükşehir meclisine tekrar getirilecek.

ESKİ HALİNE DÖNDÜ

Büyükşehir Belediye meclis toplantısı başkan vekili Osman Toprak başkanlığında yapıldı. Mecliste kamuoyunun yakından takip ettiği Kamil Ocak Stadyumunun yeriyle ilgili gündem maddesi de görüşüldü. Gündemin 14. maddesi olan Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 12.01.2018 tarih ve 46 sayılı kararı ile onaylanan ancak büyükşehir belediye başkanı Fatma Şahin tarafından 5216 sayılı büyükşehir belediyesi kanununun 14. maddesi gereğince meclise iade edilen Şehitkail ilçesi İncilipınar Mahallesi N38-C3, N38c-18c nazım imar paftalarında meydan, ticaret, ticaret+turizm ve konut alanı imar planı revizyonu dün meclisten geri çekildi. Eski haline yani spor alanı haline dönen Kamil Ocak Stadyumu planı, yapılacak çalıştayın ardından meclise yeniden getirilecek.

TOPRAK:MÜLKİYETİN KAMUYA GEÇİRİLMESİYLE İLGİLİ DÜŞÜNCELER VAR

Gündem maddesiyle ilgili konuşan Osman Toprak, stadyumun yerinin geçen mecliste meydan olarak ve yanındaki küçük ticari ünitelerle birlikte meclisten geçtiğini belirterek, "Büyükşehir belediye başkanımızın yeniden meclise iadesi sonucunda yeniden meclisimizde komisyonumuzda görüşüldü. Ondan sonraki süreçte başkanımız kamuoyuna deklare edecektir. Bununla alakalı şehirde bir komisyon oluşturulacak STK'lardan görüş alınacak her ne kadar biz meydanın yaşayabilmesi açısından geçen mecliste böyle bir plan uygulaması yapmışsakta bundan sonraki süreçte yeniden komisyon oluşturulup komisyon raporları doğrultusunda TOKİ'yle görüşmeler yapılacak. Gerekirse gerek büyükşehir belediyesi, gereksede Şehitkamil belediyemiz hangisi olursa bu alanın tüm mülkiyetinin kamuya geçirilip ondan sonra bir tasarım yapılmasıyla alakalı düşünceler de var, bunların hepsi masada. TOKİ'yle görüşüp ona göre bir karar alınacak. Şu anda gündemden çekildi, eski imar durumu stadyum ve spor alanına döndü. Çalıştay sonrası yeniden meclise gelecek" diye konuştu.

AKARYAKIT POLEMİĞİ

Büyükşehir Belediye meclis toplantısında bir ilk yaşandı. Bir akaryakıt istasyonu itirazına CHP'liler önce ret oyu verdi. Başkan Vekili Osman Toprak'ın, 'Siz hep benzin istasyonuna karşıydınız, neden itiraza ret oyu verdiniz',burada hatalı bir plan değişikliği var sözleri üzerine CHP grubu kararını değiştirdi ve evet oyu kullandı. Gündemin 73. maddesi olan Şehitkamil ilçesi Cerityeniyapan mah pafta N38d-09a-3b, ada 102, parsel 124'te kayıtlı taşınmaz üzerine akaryakıt ve LPG satış istasyonu uygulama imar panına yapılan itiraz görüşüldü. Gündem maddesiyle ilgili konuşan Osman Toprak, CHP'li meclis grubuna "Neden red oyu verdiniz?" diye sordu. CHP'li meclis üyesi Mehmet Sucu, "İl genel meclisinden geçen kazanılmış bir hak"dedi.

Toprak ise, "Ne kadar akaryakıt istasyonu plan değişikliği getirdiysek her defasında itiraz ettiniz. Hepside belediye mülküydü şahıs mülkü değildi. Burada şu andaki plan tadilatı bir şahıs mülkü ve biz bu kuralımızı değiştirmemek adına geçmişte yapılan bir hatadan kaynaklı plan değişik itirazının reddine oyluyoruz siz buna ret oyu veriyorsunuz. Dolayısıyla bundan sonraki süreçte akaryakıt ve LPG istasyonlarına karşı aynı tutumu aynı davranışı sizlerdende bekliyoruz" diye konuştu. Sucu ise, "CHP olarak bizim akaryakıt istasyonlarıyla ilgili duruşumuz net. Bir hata varsa gereğini yaparız. Biz niye karşı çıkmıştık belediye yeşil alana sosyal donatılara yapıldığı için karşı çıktık. Bu mecliste iki tane şahsa petrol istasyonu yeri geçti" dedi.

Toprak, "Biz bir tane bile vermedik" dedi. Sucu ise, "Öbür mecliste getireceğim" derken Toprak, "Getirin" dedi. Sucu yeniden söz alarak, "Oyumuzu değiştiriyoruz, evet oyu kullanıyoruz. Yanlış varsa bunun karşısındayız. Biz isterizki siz doğruların yanında olun" dedi. Toprak da, "Biz hep doğruların yanındayız" diye yanıt verdi.

100. YIL TAKASINA CHP DESTEĞİ

Toplantıda,100. Yıl için yapılan takasa CHP grubu destek verdi. Belediye encümeninin 17.01.2018 tarih ve 54 sayılı ile 2942 sayılı kamulaştırma kanununun 5. maddesine göre kamulaştırma kararı alınan imar planında yeşil alanda kalan tapunun Şahinbey ilçesi Yeşilkent mahallesi parsel 157'de kayılı 5.140 m2'lik taşınmaz ile imar planınında 100. Yıl Kültür Parkı alanında kalan tapunun Şahinbey ilçesi Fidanlık Mah Ada 186 parsel 16'da kayıtlı 5.116 m2lik taınmaz ve parsel 18'de kayıtlı 3.516 m2lik taşınmazların istimlakine karşılık mülkiyeti belediyeye ait imar planında konut (emsal 1.50 en çok 8 kat) alanında kalan tapunun Şahinbey K.Kızılhisar mahallesi ada 7501 parsel 4'te kayıtlı 2000 m2'lik taşınmazların 2942 sayılı yasanın 26. maddesine ve 5393 sayılı belediye kanununun 18. maddesinin e fıkrası gereği trampa yapılması hususu oy birliğiyle kabul edildi.

TOPRAK:850 BİN M2 YEŞİL ALAN

Osman Toprak CHP'nin olumlu oy vermesinin şehir açısından çok önemli olduğunu belirterek şunları söyledi:"100.Yıl parkını temizlemek adına oradaki şahıs mülklerinin kamulaştırılması veya takas suretiyle mülkiyetinin kamuya geçirilmesi için yapılmakta olan bir takas işlemi, inşallah kendi dönemimizde 100. yılın devamın hem doğu tarafında Nurgana kent park, Deva hastanesinin hemen arkasında 250 bin m2 yeni bir park yapmak suretiyle hem de 100.yılın en batı tarafı çevre yolundan başlayıp Alleben göletine kadar devam eden 600 bin m2 yeni bir yeşil alan açmak kaydıyla 850 bin m2 yeni bir yeşil alan Gaziantep'e kazandırılıyor. Geçmişte yapılmış olan hata. Keşke 18 uygulaması yapılarak vatandaşların mülkleri kenarlara taşınıp 100. yıl parkının tamamı kamuya geçirilmiş olsaydı. Onu temizlemek adına bu takası yapıyoruz. CHP grubunun desteğinden dolayı teşekkür ediyoruz."

METRO'NUN YERİ NE OLACAK?

Mecliste gündemin 23. maddesi olan Büyükşehir Belediye Meclisinin 24.11.2017 tarih ve 679 sayılı kararı ile onaylanan, Şehitkamil ilçesi Osmangazi mahallesi uygulama imar planı paftalarında büyükşehir belediyesi Rasafyolu kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanı nazım ve uygulama imar planı revizyonununa yapılan itirazlar görüşüldü. Mehmet Sucu, bu maddenin meclisi bayağı meşgul eden bir madde olduğunu belirterek, "Metro'nun civarı. Bununla ilgili mahkeme kararları var, yürütmeyi durdurma kararları var, yargı kararları var. Burayla ilgili mimarlar odası ve vatandaşların itirazı var. Şimdi belediye meclisi olarak bu itirazların hiçbirini değerlendirmedik hep reddediyoruz. Bu adamlar bu kentin teknik elemanları, teknik odası. Şimdi sizin kabul ettiğiniz üzere bu bölgede Metro civarı ve yan tarafında inşaatlar devam ediyor, bir yandanda iptaller devam ediyor. Burada bir keşmekeş durum var. Artık bu sorun ne olacak? Şikayetler var burada plan tekrar iptal diye bir karar aldık. Yaptığımız planları tekrar yapmaya başladık. Başından beri yanlış olduğunu söylüyoruz ama sizlerinde artık bu şekilde kamuoyuna niçin bu şekilde devam ettiğimizi bildirmemiz gerekiyor çünkü CHP grubu olarak rahatsızız. Sonuçta aylardan beri meclise geliyor, yok yürütmeyi durdurma yok plan iptali yani bizde artık şaşırdık" dedi.

Hasan Türk de,"Müteahhit arkadaşlarda rahatsız. Yürütmeyi durdurma var bu adamlarda zor durumda kalıyor. Bu adamlarda bu arsaları belediyeden ihaleyle aldılar" dedi.

TOPRAK:ODALARIMIZIN BAZISI MUHALEFET PARTİSİ GİBİ ÇALIŞIYOR

Osman Toprak ise şunları söyledi:"Türkiye Cumhuriyetindeki tüm kamu kuruluşları, özel kuruluşlar, şirketler ve şahıslar yargı kararlarına uymak zorunda. Yargı kararlarına uymamanın cezai mükellefiyeti sözkonusu. Biz ne kendimizi ateşe atarız, ne de meclis üyelerimizi. Bizim metronun arkasındaki ve metro civarındaki planımız geçerli bir plan, hala geçerli bir plan. Buradaki inşaat çalışmaları devam ediyor. Söylediğimiz kısımdada biz yapılmış olan itirazları uygun olanların tekrar yeniden gözden geçirilmesi gereken kararlarımızı uygun gördüklerimizi gerek komisyonumuzda gerkes meclisimizde kabulünü yapıyoruz. Ama odalarımızın bir kısmı maalesef muhalefet partisi gibi belediyenin almış oluğu her türlü düzenlemeye hiç bir yasal dayanağı olmaksızın itiraz ediyor. Doğru olan neyse grubumuz o doğrultuda karar verecektir." Sucu ise, "Şu anda oradaki inşaatlar son safhada ama biz hala planı görüşoruz" dedi.

Toprak ise,"Geçerli bir plan var. Biz dikkat ediyoruz. Hiç bir şekilde orada usülsüz yasaya aykırı bir durum sözkonusu değil. Ruhsat işlemleri plan doğrultusunda devam ediyor" dedi. Meral KINACILAR