Kalp en sık görülen hastalık

Gaziantep Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Beyhan Tiryaki, kalp hastalıklarından korunma yollarını anlattı. Herkesin sağlıkla ilgili konularda bilgi sahibi olmak isteyebileceğini belirten Dr. Beyhan Tiryaki, 3 temel soru ile nasıl sağlıklı kalacağımızı veya nasıl iyileşeceğimizi öğrenebileceğimizi söyledi. Dr. Tiryaki, “Eğer kalp damarlarında oluşursa buna koroner arter hastalığı veya koroner kalp hastalığı denir. Kalbimizin en sık görülen hastalığıdır. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de en sık ölüm nedenidir” diye konuştu.

MEYDANA GELEBİLECEK ŞİKAYETLER

"Ne gibi şikayetlere yol açar? “Damarlarda kolesterol birikimi uzun bir süreçtir” diyen Dr. Tiryaki, damar tıkanıklığında meydana gelebilecek şikayetlerle ilgili şunları söyledi: “Damar tıkanıklığı arttıkça özellikle yol yürürken merdiven çıkarken, iş yaparken yani kısaca efor gerektiren tüm işlerde göğüs ağrısı olur. Bu ağrı özellikle göğsün ön ve sol tarafında sıkıştırıcı tarzda, yanma veya baskı tarzında bir karaktere sahiptir. Sol kol iç tarafına, çeneye, boyuna, sırta, mideye ve hatta dişlere yayılabilir. Genelde 3-5 dakika bazen daha uzun sürebilir. Efora ara verince de genellikle kesilir. İleri darlıklarda istirahatte de göğüs ağrıları olur, istirahat ağrıları daha ciddidir. Kalp krizine ve ani ölümlere neden olabilir.”

RİSK FAKTÖRLERİ

Kalp damar hastalığına en iyi yaklaşımın tedaviden ziyade oluşumunu engellemek olduğunu anlatan Dr. Tiryaki, belirli risk faktörleri varlığında koroner arter hastalığı gelişme ihtimalinin daha fazla ve ilerleyişin de daha hızlı olduğunu kaydetti. Risk faktörlerinin değiştirilebilen ve değiştirilemeyen olmak üzere ikiye ayrıldığını belirten Dr. Tiryaki, bunları şöyle sıraladı:

Değiştirilemeyen risk fak törleri

1. Cinsiyet: Erkek cinsiyette daha fazladır.

2. Yaş: Erkeklerde 55, kadınlarda ise 65 yaşından sonra daha sıktır.

3. Aile öyküsü: Birinci derece erkek akrabalarında 55 yaşından önce, birinci derece kadın akrabalarında 65 yaşından önce kalp krizi ya da ani ölüm öyküsü olması.

4. Bilinen kalp damar sertliği veya tıkanıklığı.

Değiştirilebilir risk fak törleri

1. Kötü huylu kolesterolün yüksek olması (LDL kolesterol): Damarlarda biriken ve zamanla damarı tıkayan kolesteroldür. Yüksekliği ciddi bir risk faktörüdür. Tedavi ve korunmada ana hedeflerden birisi bu kolesterolün düzeyini düşürmektir.

2. İyi huylu kolesterol (HDL kolesterol): Damar sertliğinden koruyucudur. Damarda biriken kolesterolü toplayarak vücuttan atar.

3. Sigara içiciliği (aktif veya pasif): Tütünde bulunan çoğu madde damar duvarında hasar yaparak damar sertliği ve kalp krizi riskini belirgin arttırır.

4. Şeker hastalığı

5. Yüksek tansiyon

6. Obezite (fazla kilolu olmak)

7. Fiziksel aktivite azlığı (pasif yaşam)

8. Daha az etkili diğer risk faktörleri (Tip A kişilik yapısı gibi sinirli kişilik) Kalp hastalıklarından korunmada hem primer hem de sekonder korumanın mümkün olduğunu anlatan Dr. Tiryaki; “Primer koruma oluşmasını engellemek, sekonder koruma ise oluştuktan sonra ilerleyişi engellemektir. Korunmada asıl hedef değiştirilebilir risk faktörleri üzerinedir, kalp damar hastalıklarından korunma demek değiştirilebilir risk faktörleriyle mücadele etmektir” dedi.

DİYET ÖNERİLERİ

Diyette her çeşit yağ alımının kısıtlanması gerektiğini ifade eden Dr. Tiryaki, özellikle katı yağların azaltılmasının önemli olduğunu vurguladı. Dr. Tiryaki, sağlıklı bir diyet için genel önerileri şöyle sıraladı:

• Etin görünen yağ kısmını yemeyiniz.

• Kümes hayvanlarının derisini çıkararak yiyiniz.

• Az yağlı süt ve süt ürünlerini tercih ediniz.

• Daha az kızarmış besin tüketiniz, ızgarayı tercih ediniz.

• Kızartma yapılacağı zaman az yağ kullanılmalı ve bitkisel yağlar tercih edilmelidir.

• Tahıl ürünlerini tercih ediniz, hamburger, cips, salam, sosis gibi hazır fast-food türü yiyeceklerden uzak durunuz.

• Pasta, puding, dondurma gibi yiyeceklerden uzak durunuz.

• Sebze ve meyveyi daha çok tüketiniz.

• Mümkün olduğunca öğün atlamayınız özellikle sabah kahvaltısını boş geçmeyiniz.

• Bol su içiniz.

• Sakatattan ve yumurta sarısından uzak durunuz.

• Balık yağı ve omega-3 yağ asitlerinin tüketimini arttırınız.

• Lifli (posalı) yiyecek tüketimini arttırınız.

• Alkolden uzak durunuz.

KİLO KONTROLÜ

Obezitenin günümüzde giderek artan ciddi bir halk sağlığı sorunu haline geldiğini söyleyen Dr. Tiryaki, bu insanlarda tüm hastalıklara bağlı ölüm riskinin normal bireylerden yüksek olduğunu söyledi. Fazla kilolu olanlarda bazı hastalıkların ortaya çıkma riskinin de yüksek olduğunu söyleyen r. Tiryaki, bu riskleri şöyle sıraladı:

-Şeker hastalığı

-Yüksek tansiyon

-Kolesterol yüksekliği

-Damar sertliği

-İnme

-Akciğer ve solunum yolları hastalıkları

-Bazı kanserler

-Safra kesesi ve eklem hastalıkları

/ HABER MERKEZİ