Gaziantep il Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Karayılan, pide ekmeğinin, somun ekmeğinin unuyla yapılmasına çok az bir süre kaldığını, bu konuda taslağın ortaya çıktığını, bakanlığın yayınlayacağı tebliği beklediklerini söyledi. Karayılan bu çalışmayı yaparken ortaya ilginç bir sonucun da çıktığını belirterek, "Pide ekmeğinin unu daha kalitesiz olmasına rağmen yıllardır somun ekmeğin unundan daha pahalı satılıyormuş" dedi.

FIRINCILAR SICAK BAKIYOR

Somun ekmeğin ununun vitamin değeri açısından daha besleyici olduğunu, hazmının kolay ve geç bayatladığını belirten Karayılan, pide ekmeği üreten fırıncılarında yeni uygulamaya sıcak baktıklarını söyledi. Karayılan, "Günlerce fırınlarda somun unundan ekmek ürettirdik. Ortaya daha lezzetli ekmek çıktı. TÜBİTAK'a da örnekler gönderdik. 1 Torba pide ekmeği unundan 415 adet ekmek çıkarken, 1 torba somun ekmeği unundan 400 ekmek çıkıyor. Un fiyatı gözönünde bulundurulduğunda fırıncıların maddi bir kayıpları olmuyor" diye konuştu.

KALİTESİZ UN DAHA PAHALI!

Pide ekmeğinde yeni bir döneme girildiğini, yıllardır kalitesiz unun kaliteli una göre daha pahalıya satıldığının ortaya çıktığını belirten Karayılan, "Pide ekmeğinin unu olan 0,55, somun ekmeğinin unu 0,70, 80'e göre daha pahalı. Yani kalitesiz un daha pahalıya satılıyormuş. Genel Müdürlükten tebliğ bekliyoruz. Tırnaklı ekmeğin unu somun ekmeğin unuyla aynı olacak. Yani artık pide ekmeğinin kepeği fazla olacak, geç bayatlayacak, hazmı daha kolay olacak" şeklinde konuştu.

Meral KINACILAR