Türk Uyku Tıbbı Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Hikmet Fırat, kaliteli bir uyku için uyku hijyeni oluşturarak, "Oda içine televizyon, bilgisayar cep telefonu gibi teknolojik aletler, hatta kitap bile sokmayın" dedi.

Doç. Dr. Fırat, yaptığı açıklamada, uyuduğumuz sürenin sağlıklı bir yaşam için büyük önem taşısa da, uykunun kalitesinin de oldukça önemli olduğunu belirterek, "İklim değişikliğinin hakim olduğu günümüzde aşırı sıcaklar uyumamıza veya kaliteli bir uyku süresi geçirmemize engel olabiliyor. Havadaki nem oranının artması da uyku kalitemizi epeyce bozuyor" diye konuştu.

UYKU APNESİ BOZUKLUĞU

Fırat, kalitesiz uyku nedeni olarak aklımıza ilk olarak altta yatan uyku apnesi gibi uyku bozukluklarının geldiğine dikkat çekerek şöyle devam etti: "Hiçbir hastalık olmadan da fiziki şartlar gereği uyku kalitesi bozulabilir. Uyku hijyeni; yatılacak ortamın uygun şartlarının sağlanması, kişinin kendini uyku ortamına hazırlaması, yapılmaması gereken şeyleri yapmamak gibi birçok faktörü içerir. Birçoğumuz iş yoğunluğu nedeniyle gece geç yatıp, erken kalkmak zorundadır. Bu durum doğal olarak uyku deprivasyonuna, yani yetersiz süre uyumaktan dolayı ertesi günü uyku halinde, yorgun geçirmeye neden olur. Bir de farklı bir popülasyon vardır ki yeterli süre uyusa dahi (bu süre yaşa göre değişmekle birlikte ortalama 6 - 8 saat arasıdır) sabah kalktığında kendini yine yorgun ve dinlenmemiş hisseder. Bu durumun nedeni ise 'dinlenme uykusu' dediğimiz derin uyku süresinin yetersiz kalmasıdır."