Türkiye Sakatlar Derneği Gaziantep Şubesi ile İŞKUR İl Müdürlüğü tarafından uygulamaya konulan "Ülkeme katkı için engelli değilim" Engelli İstihdam Projesi 4. yılında da engellilerin kendi başlarına çalışıp topluma kazandırılması açısından önemini koruyor. Sakatlar Derneği Gaziantep Şube Başkanı Hulusi Kalender, "3 bin engelliyle görüşerek bin elli engelli vatandaşımızı işe yerleştirdik" dedi.

GAZİANTEP'TE ENGELLİ İSTİHDAMI AZ

Engelli vatandaşlarımızın istihdamına yönelik olarak Türkiye Sakatlar Derneği Gaziantep Şubesi tarafından başlatılan "Ülkeme Katkı İçin Engelli Değilim" Projesi 4. yılında bin 50 engelliyi iş hayatına kazandırdığı için mutlu. Engellilerin istihdamıyla ilgili olarak gazetemize konuşan Türkiye Sakatlar Derneği Gaziantep Şubesi Başkanı Hulisi Kalender " Türkiye Sakatlar Derneği olarak 68 şubemizle engellilerin her türlü ihtiyacına cevap vermeye çalışıyoruz. Derneğimizin yönetimini 10 yıldan beri yürütüyoruz.Bu 10 yıllık süreçte bizim Gaziantep'te gördüğümüz eksiklik, engelli istihdamının az olmasıdır. Engellileri toplum içinde görmek için ve onların topluma uyum sağlayabilmesi için engellilerin istihdamına öncelik veriyoruz" dedi.
3 BİN ENGELLİYLE GÖRÜŞÜLDÜ
Bu süreçte birçok proje ürettiklerini, bunların başında 'Ülkeme Katkı için Engelli Değilim Projesi'ni gerçekleştirdiklerini belirten Hulusi Kalender, "Bu yıl projemizin dördüncü yılı. Projemiz Gaziantep İŞKUR il müdürlüğüyle ortaklaşa yürütülüyor. Projemizde İŞKUR'a kayıtlı olan yüzde kırk üzerinde engeli olan vatandaşlarımıza daha çok yer verdik. Türkiye Sakatlar Derneği olarak bizim önceliğimiz söylediğimiz gibi engellilerimizin istihdamı, biz bunu sağlamaya çalışıyoruz. Herkesin olduğu gibi engelli vatandaşlarımızında hayatını sürdürebilmesi için iş bulması gerekiyor. Bu projeyle İŞKUR'a kayıtlı ve kayıtlı olmayan tüm engellileri İŞKUR'a kayıt ettirerek engelli açığı bulunan işyerlerinde engelli arkadaşlarımızı istihdam etmeye çalışıyoruz. Bu yıl içinde toplamda 3 bin engelliyle görüşerek bin elli engelli vatandaşımızı işe yerleştirdik. Bu çalışmalarla engelli vatandaşlarımızın kimseye muhtaç yaşamadan yaşamlarını kendileri sürdürecekleri, özgüvenleri tam, aile ve ülke ekonomisine katkı sağlayan bireyler olarak yaşamalarını sağlamaları amaçlanmaktadır" diye konuştu.
PROJE SİSTEMLİ HALE GELDİ
'Dernek olarak engellilerimizin işe yerleştirilmedeki ulaşım, iş yerlerinde muhatap alınmama, engelliye uygun iş ortamının sağlanamaması gibi dezavantajları ortadan kaldırmak için bu projeyi gerçekleştirdik' diyen Kalender, "Projemizi insan kaynakları uzmanı, Sosyolog, Pskolog ve İŞKUR Meslek Danışmanları ile daha da sistemli hale getirdik" dedi.

PROJE İLE İŞE GİREN ENGELLİLER MUTLU

MEHMET DURAN TATAR:
"PROJE SAYESİNDE BOŞ VAKİTLERİMİ DEĞERLENDİRİYORUM"

Proje kapsamında işe yerleştirilen engellilerden Mehmet Duran Tatar, projenin kendileri ve Türkiye açısından önemini değinerek yaptıkları çalışmaları anlattı. Tatar, " Bir yılı aşkın süredir bu proje sayesinde çalışıyorum zaten emekli memurum bu proje sayesinde hem boş vakitlerimi değerlendiriyorum. Proje kapsamında burada el çantalarının katlamasını, temizliğini ve paketlemesini yapıyorum hemde sosyalleşiyorum. Engellilere yönelik istihdam bundan yıllar önce daha kötüydü artık azda olsa rahatız ama bize yapılan ayrımcılıklar devam ediyor. Dolmuşçular bizi dolmuşa bindirmiyor, kaldırımlara rahat inip çıkamıyoruz, engelliler için yol yok, büyük mağazalara rahatça giremiyoruz. Projemiz Türkiye ve şehrimiz açısından çok önemli " dedi.

LÜTFİYE EMRE
BU PROJEYLE HAYATA DÖNDÜK
Proje ile bir buçuk yıldır iş hayatına katılan Lütfiye Emre ise çalışmaktan dolayı mutlu olduğunu anlattı. " Bir yıldan fazla bir süredir proje kapsamında çalışıyorum. Derneğimize bize bu imkanı verdiği için çok teşekkür ediyoruz. Bu proje olmadan önce evde boş boş otururdum. Engelim olduğu için dışarıda çıkamazdım, bu projeyle adeta hayata döndük hem paramızı kazanıyoruz hem sosyalleşiyoruz. Çalışmaktan dolayı çok mutluyum, geleceğe umutla bakıyorum. Herşeye rağmen hayat devam ediyor" diye konuştu. Haluk ŞAHİN