3 Aralık Dünya Engelliler Günü bir çok etkinlikle kutlanacak. Türkiye Sakatlar Derneği Gaziantep Şube Başkanı Hulusi Kalender, gün ile ilgili önemli mesajlar verdi. Kalender, "Tüm siyasi partilere, hükümete, yerel yönetimlere, kamu görevlilerine, işadamlarına ve tüm topluma sesleniyoruz; Hukuka, kurallara, standartlara uyun, uyulmasını sağlayın diyoruz. Engelsiz bir dünya yaratmanın mümkün olduğunu biliyoruz" dedi.

Bugün Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasıyla başlayacak törenler kortej yürüyüşü ile devam edecek. Aynı gün Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Konferans Salonu'nda Gören Göz Cihazı dağıtımı yapılacak ve GAÜN'De Yılın En Sakat Gösterisi “ Spastik Show” düzenlenecek.

KALENDER SIKINTILARI ANLATTI

Türkiye Sakatlar Derneği Gaziantep Şube Başkanı Hulusi Kalender, yerel yönetimlerin engelliler için gerekli gayreti ve özeni göstermediklerini söyledi. Kalender, "Kabul edilen yasalar, yayınlanan yönetmelikler ve diğer hukuk düzenlemeleri, Bakanlar Kurulu kararları, talimatlar uygulamada karşılık bulmamaktadır. Farklı bir deyişle, devlet kendi koyduğu kurallara, kendisi uymamakta, seçilmiş veya atanmış kamu görevlilerini denetlememektedir. Görevlerini yapmayanlardan hesap sormamaktadır. Siyasi partilerimiz, engellileri yalnızca belli günlerde gündemlerine almakta, ardından unutup gitmektedir. Bu durum değişmelidir. Devlet, toplum ve tüm kurumlar engellilerin haklarına saygı göstermeli, üstlendikleri görevleri, sorumlulukları yerine getirmelidir. Sonuç olarak, engelliler eşit olmayan koşullarda, eşit olmayan yurttaşlar olarak, doğrudan veya dolaylı ayrımcılığın içinde olmaktadır" dedi,

SAĞLIK HİZMETLERİNDEN YARARLANAMIYORLAR

"Sağlık alanında yapılan düzenleme ve uygulamalar bile yaşanan zorluğu anlamaya yetmektedir" diyen Kalender, "Sürekli değişen sağlık uygulama tebliği ile engelliler artık sağlık hizmetlerinden yararlanamaz hale getirilmiştir. Tek tek birçok olayı sıralamaya bu açıklamanın olanakları yetmeyecektir. Bizler hep söylediğimiz bir gerçekliği bir kez daha, hayat buluncaya kadar tekrarlamaya devam edeceğiz; “İnsanca ve onurlu bir yaşam” istiyoruz. Tüm siyasi partilere, hükümete, yerel yönetimlere, kamu görevlilerine, işadamlarına ve tüm topluma sesleniyoruz; Hukuka, kurallara, standartlara uyun, uyulmasını sağlayın diyoruz. Engelsiz bir dünya yaratmanın mümkün olduğunu biliyoruz. Ülkemizdeki engellerin kaldırılması için her vatandaşımızı desteğe ve etkin katılıma davet ediyoruz.

MESAJLAR

ATA: ENGELİ VATANDAŞLARIMIZLA DAYANIŞMA İÇİNDE OLMALIYIZ

Vali Erdal Ata, mesajında önemli konulara yer verdi. Ata "Engellilerin yaşadıkları sorunlar; ailelerinin, çevrenin, toplumun, kısacası tüm insanlığın ortak sorunudur. Bu nedenle engellilerin normal bir hayat sürmeleri, toplumsal hayata katılımlarının artırılması, yaşam standartlarının yükseltilerek, toplumda hak ettikleri yeri almaları, aynı zamanda çağdaş toplum anlayışının da bir gereğidir. Bu nedenle engelli vatandaşlarımızın hakları, bu hakların korunarak, toplumsal yaşamdan kopmadan, dışlanmadan, herhangi bir ayrımcılığa maruz bırakılmadan yaşamlarını sürdürülebilmeleri, Anayasamız ve Devletimizin teminatı altındadır. Her insanın başına gelebilecek olan bu durum karşısında, engelli vatandaşlarımızın sorunlarına sahip çıkmak, doğru ve kalıcı çözümler üretmek, onların yaşama sevinç ve bağlılığını artırarak, mutlu ve huzurlu bir yaşam sürmeleri için çaba göstermek, devlet ve toplum olarak en önemli sorumluluklarımızdan biridir" dedi.

ERDOĞAN: YANINDAYIZ

Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan, "Engellilerimizin karşılaştıkları sorunların çözülmesi, çağdaş bir toplumda, ayrım yapılmadan, hak ve özgürlüklerden herkesle eşit oranda yararlanması, kültür, sanat ve spor alanlarında ve toplumun diğer bireyleriyle eşit pozisyonda yer alabilmeleri için desteklenmesi yalnızca devletin değil, yerel yönetimlerin, sivil toplum örgütlerinin ve toplumun diğer kesimlerinin ortak görevidir. Engellilere götürülecek hizmetlerdeki temel prensibimiz; engelli vatandaşlara hayırsever ve acıma duyguları ile yaklaşmak değil, kurumsal hizmetlerin korunup geliştirilmesidir. Geçmişte, genel olarak engellilere sosyal yardım açısından yaklaşılmakta ve sadece bakım hizmetleri sunulurken bu da engellilerin kendilerini toplum dışı hissetmelerine sebep olmaktaydı"

ALİ ŞAHİN: ENGELLER KALKMALI

3 Aralık Dünya Engelliler gününün engelli ve yakınlarından öte engelsiz bireylerin, engellileri sağlıklı algılamasına vesile kılmasını temenni eden AK Parti Gaziantep Milletvekili Ali Şahin, engellilerin en önemli sorununun toplumsal bellekte oluşmuş sağlıksız engelli algısı olduğunu belirtti. Engelliler için yapılan çok sayıda projede ter dökmüş biri olarak ülkemiz de yaşayan engellilerin aciz ve muhtaç bireyler olmayıp en az engelsiz bireyler kadar muktedir ve üretkendir olduklarını, imkân verildikçe imkânsızları başardıklarına defalarca şahit olduğunu belirten AK Parti Gaziantep Milletvekili Ali Şahin, ülkemizde yaşayan engellilerin kimsenin merhametine ihtiyacı olmadığını belirtti. Engellilerle ilgili toplumsal duyarlılığın ve bilinç düzeyinin artmasına katkıda bulunması temennisiyle tüm engellilerin 3 Aralık dünya Engelliler Gününü kutlayan Şahin, tüm engelli vatandaşlarımıza ve fedakâr ailelerine sağlıklı ve mutlu bir yaşam diledi.

ŞAHİN: TOPLUMUN AYRILMAZ BİR PARÇASI

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.Şahin, mesajında, engelli vatandaşların toplumun ayrılmaz bir parçası olduğunu söyledi. Türkiye’de hiçbir ferdin kendisini yalnız, ötekilenmiş, itilmiş hissetmesine, ayrımcılığı maruz kalmasına izin verilmemesi gerektiğini vurgulayan Şahin, şöyle konuştu: “Hükümet olarak, çağdaş ve sosyal devlet anlayışımızın gereği olarak, engellilerin karşılaştığı sorunların çözümü için var gücümüzle çalıştık, engelli kardeşlerimize yönelik atılımları her zaman önceliklerimiz arasında tuttuk. Engelli vatandaşlarımızın hak ettikleri hayat şartlarına kavuşabilmeleri için pek çok reform yaptık, bu doğrultuda çok önemli adımlar attık. Yaptığımız yasal düzenlemelerle, eğitim hizmetlerinden evde bakım hizmetlerine, istihdamdan ayrımcılığın önlenmesine varıncaya kadar gerçekleştirdiğimiz uygulamalarla, pek çok konuda engelli kardeşlerimize haklarını teslim ettik.”

TAHMAZOĞLU'NDAN MESAJ

Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, 3 Aralık Dünya Engelliler günü nedeniyle bir mesaj yayımladı. Başkan Tahmazoğlu mesajında, “Engelliler günü, engelli vatandaşlarımızın yaşamlarında karşılaştıkları sorunları toplum olarak nasıl çözüme kavuşturulabileceğimizi konuştuğumuz bir gün olmalıdır” dedi. Başkan Tahmazoğlu mesajında, “Engelli vatandaşlarımızın problemlerinin çözümü şahıslar ve kurumlar olarak hepimizi alakadar etmektedir. Engelli olmak kimsenin kendi tercihi değildir. Bizlerde engelli bir insan olabileceğimiz gibi ailemizden engelli insanların olabilmesi her zaman mümkündür. Engelliler günü, engelli vatandaşlarımızın yaşamlarında karşılaştıkları sorunları toplum olarak nasıl çözüme kavuşturabileceğimizi konuştuğumuz bir gün olmalıdır” dedi.

FADILOĞLU: ENGELLER EL BİRLİĞİ İLE AŞILIYOR

3 Aralık Dünya Engelliler Gününü kutlayan Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, engelli vatandaşlara manuel ve akülü tekerlekli sandalye hizmetinden engelli parkına, istihdam tesisinden engelli kaldırımına kadar tüm engelleri aşarak, engelli vatandaşların yanında olduklarını söyledi. Her bireyin birer engelli adayı olduğunu kaydeden Başkan Fadıloğlu, “Aslında hepimiz bir engelli adayıyız. Bunun için ayrımız, gayrımız yoktur. Yani bizim şuanda elimizin ve ayağımızın sağlam olması, yarın da bu şekilde devam edeceğinin bir garantisi yoktur. Toplumun her kesimindeki vatandaşımıza hizmet götürmek için biz bu vazifeyi icra ediyoruz. Bunun için engelli engelsiz tüm vatandaşımıza hizmet etmek için bu görevin başındayız" dedi.

UZER: KALICI ÇÖZÜMLER ÜRETİYORUZ

AK Parti Gaziantep İl Başkanı Ahmet Uzer, 3 Aralık Dünya Engelliler günü sebebiyle bir mesaj yayınlayarak, “Engelli vatandaşlarımızın her alanda kimseye muhtaç olmadan hayatlarını sürdürebilmeleri için; hükümetimiz kalıcı ve çağdaş çözümler üretme sorumluluğu ile hareket etmektedir” dedi. Dünya Engelliler Günü Mesajında toplumsal yaşama eşit ve etkin katılımın tüm bireylerin hakkı olduğunu belirten Uzer, “Bu amaçla özürlülerin topluma kazandırılması ve insan haklarının tam ve eşit ölçüde sağlanması amacıyla 1992 yılında Birleşmiş Milletler kararı ile 3 Aralık “Uluslararası Engelliler Günü” olarak kabul edilmiştir. Bugün, geçmiş dönemlerde ihmal edilen, sorunları, talepleri ve istekleri görmezden gelinen özürlülerimizin, başta eğitim ve sağlık olmak üzere her alandan özgürce ve rahatça yararlanabilmesi için her tür imkan sunulmaya çalışılmaktadır. 30 Mayıs 1997 tarihinde Başbakanlığa bağlı olarak kurulan Özürlüler İdaresi Başkanlığı ile başlayan ve 633 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü olarak devam eden özürlülük alanındaki hizmetler son 10 yılda önemli rakamlara ulaşmıştır” ifadelerine yer verdi.

KISA: EN ÖNEMLİ GÜN

Zirve Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Kısa, "Dünya Engelliler Günü, engelli bireylere yönelik toplumsal bilinç ve farkındalığı arttıran anlamlı bir gündür. Her bireyin bir engelli adayı olduğu düşünüldüğünde bugün sadece engelliler için değil bütün insanlar için önemli bir gündür. Engelli bireyler, günlük yaşamda karşılaştıkları her türlü engeli aşmak için bütün güçleriyle çalışırken toplumun da kendisinden kaynaklanan her türlü engeli fark etmesi ve bu engelleri ortadan kaldırmak için gerekli toplumsal hareketi başlatması gerekmektedir. Engelli bireylerin farklı özel gereksinimlerinin olması, onların eksik ya da kusurlu olarak kabul edilmesini ve sosyal hayattan soyutlanmış olmasını gerektirmemektedir. Bu sebeple toplumu engelli ve engelsiz bireyler olarak ayrıştırmak bile, bireylerin birbirleriyle kaynaşmasının ve herkesin toplum tarafından eşit olarak kabul edilmesinin önündeki engellerden biridir" Ddedi.

ÇEKER: İNSANLIK SORUNU

Primer Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Bilal Çeker 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Bilal Çeker, "Engelli vatandaşlarımızın hukukuyla, eğitimiyle ve istihdamıyla bir bütün olarak ele almak gerekir. Engelli vatandaşlarımıza tanınan haklar bir bağış bir iyilik değil, onların insan olmalarından kaynaklanan doğal haklarındandır. Onlara insanca yaşanacak ortamları hazırlamak, üretici olarak topluma kazandırmak bizlerin en önemli sorunlarındandır. Bedensel zihinsel farklılıklarımızı birer engel olarak değil, hayata başka yönlerden açılan değişik pencereler olarak görebilir ve pencerelerin getirdiği havaları soluyarak engelleri aşarız" LEYLA ÖZEKŞİ POLAT