Gaziantep'te çevre düzenlemesi ile kaldırımlara yerleştirilen görme engelliler için yürüyüş çizgisi, çöp konteynerleri, tezgah istilası ve araba park etme yerleri olarak kullanılınca, görme engelli vatandaşlar isyan etti. Gaziantep'te bulunan birçok noktada böyle sorunlarla karşılaştıklarını belirten görme engelliler, "Engelliler için böyle yolların yapılması iyi güzel fakat engelliler için yapılan bu yollar işgal ediliyor. Bu konuda halkımıza da eğitim verilmeli" dediler.

Ulaşımlarına yönelik ciddi sıkıntılar yaşadıklarını dile getiren görme engelliler, "Her gün biz bu sorunlarla yüz yüzeyiz. Yürüyüş yollarımız üstünde sarı çizgiye parkeden araçlar, sarı çizgilerin üzerine konmuş tabelalar, ağaçlar ve buna benzer birçok sorunumuz var. Şehir içi ulaşımda bize yönelik olarak çok büyük eksiklikler var. Yavuzlar tarafında bu sarı çizgiler var ama adam bilmiyor buraya arabasını park ediyor, esnaf tezgahını açıyor. Kısacası bu konuda halkımızın da bilinçlenmesi gerek" dediler.

NELER SÖYLEDİLER?

HACI KARABAY (ALTI NOKTA KÖRLER DERNEĞİ GAZİANTEP ŞUBE BAŞKANI )

"YOLLARIMIZ GASP EDİLİYOR"

"Dünya Engelliler günü nedeniyle herkes engellilerin sorununu anlatmak için seferber olmuştu. Engelliler günü bir gün değil her gündür. Her gün biz bu sorunlarla yüz yüzeyiz. Yürüyüş yollarımız üstünde sarı çizgiye parkeden araçlar, sarı çizgilerin üzerine konmuş tabelalar, ağaçlar ve buna benzer birçok sorunumuz yürüyüş yollarımız üzerinde mevcut. Bizim için yaptıkları yürüyüş yolları gerçekten güzel birşey fakat bunu yapan düzenleyen kuruluşlar bu yolları birde denetlese daha güzel olur. Bugün bu sıkıntılarımızı çoğaltabiliriz hastanelerdeki sorunlar, ışıklardaki sorunlar gibi birçok alanda sıkıntılar devam ediyor. Yetkililerimizden ricamız bu işlerin takip içinde olmasını istiyoruz. Örneğin Ordu Caddesi'nde kaldırımın bir tarafında sarı çizgi var bir tarafında yok. Sarı çizginin olduğu tarafta da bir demir direk ve ağaçla bu yollarımız kesilmiş. Kemal Bayındır yolu üzerinde sağlı sollu çizgiler var ama bu çizgilerde kesik kesik. Sağda bulunan yol üstünde çizgiler var. Buna benzer yerlerde de aynı durum sürüyor. Gaziantep'te bizim yollarımız üzerine araba park ediyorlar, esnaf malzemelerini çıkartıp tezgah açıyor, çöp tenekelerini koyuyorlar. Uzağa gitmeyelim Karagöz ve Maarif Kavşağı yollarının üstünde çeşitli engeller var yine buralarda yol var. Kırsalda bu yolların hiçbiri yok. Kenar semtlerde bu yollar yeni yeni yapıldı ama marketçisi tezgahını açıyor, şoförü arabasını park ediyor. Önemli olan bu yolları yapmak değil bu yolları yapıyoruz ama yapanlara da halkımıza da bu yollar hakkında biraz bilgilendirme yapsak bunlara eğitim versek bu sorunlar yaşanmaz."

İSMET MEHMET TÜRKOĞLU (ALTI NOKTA KÖRLER DERNEĞİ ÜYESİ)

" ŞEHİR İÇİ ULAŞIMDA BİZE YÖNELİK EKSİKLİKLER VAR"

"Şehir içi ulaşımda bize yönelik olarak çok büyük eksiklikler var. Bu anlamda otobüslerin engelli vatandaşlar için düzenlenmesi örneğin ineceğimiz durağı bilemiyoruz, bize otobüslerde durakları söyleyen sistem olsa çok iyi olur. İnanın caddede yürüdüğümüz zaman kaldırım üzerine arabalar park edilmiş bırakın bizi normal vatandaş bile geçemiyor kaldırımdan. Sarı çizgilere geldiğimiz zaman önümüze bir bakıyoruz ağaç çıkıyor, elektirik direği çıkıyor bu gibi sorunları hep yaşıyoruz. Şehrimizde İnönü Caddesi üzerinde bir sarı çizgi yok ayrıca Cumhuriyet'e geldiğimizde yine sarı çizgi yok caddede, bozuk kaldırımlarımızda çok. Kısacası şehrimizin bir çok yerinde bu sorunlarımız devam ediyor."

MEHMET KARATAŞ (ALTI NOKTA KÖRLER DERNEĞİ ÜYESİ)

"ENGELLİ YOLLARI ÜSTÜNDE BİR ÇOK ENGEL VAR"

"Engelli yolları üstünde birçok engel var bizim yollarımızı yapanlarla ilgi bu vatandaşlarımız uyarılmalı tek yollarımızı yapanlar değil kendi vatandaşlarımızda uyarılmalı. Adam market açıyor tüm kaldırımı işgal ediyor, arabalar park ediyor gerek bunlar olsun gerekse diğerleri uyarılmalı daha sonra yine aynı durumu yaparlarsa caydırıcı para cezaları uygulanmalı. Trafik ışıklarında sinyalizasyon sistemi olmalı. Yavuzlar tarafında bu sarı çizgiler var ama adam bilmiyor buraya arabasını park ediyor, esnaf tezgahını açıyor. Kısacası bu konuda halkımızında bilinçlenmesi gerek."