Türkiye'yi karış karış geziyorum. Sorunlar yumağı her yeri sarmış. Bir türlü çözümlenmek bilmiyor. Bu kez Kastamonu yollarından sorun yumağı karşıma çıktı. Konu çevre, tarih ve kültürel değerler olunca elbetki ilgilenmek ve ilgililere iletmek gerekir düşünsesi ile konuyu köşeme taşımak istedim.

Türkiye tarihi ve kültürel değerler yönünden oldukça zengin. Ancak bu zenginliğini çok hoyratça kullanmış ve kullanmaya devam etmekte. Özellikle toplum bu konuda bilinçsiz kalmış. Toplumun bilinçsiz kalması bir yana devletin kendisi de üzerine düşeni yapmamış. Devlet yapmazsa, toplum ne yapar ki.

Türkiye'nin her yerinde tarih ve kültürel değerler fışkırmakta. Örneğin Karadeniz bölgesinin doğası ile bütünleşen ahşap evleri. Bu bölgeye büyük zenginlik katmakta. Buralarda öyle evler var ki dörtyüz ve beşyüzyılık. İnanılmayacak gibi ama gerçek. Bu evleri Kastamonu Şenpazar İlçesi Kalaycı köyünde görmek mümkün.

Kalaycı köyü Şenpazar yolu üzerinde güzel bir köy. Köyün Yeni yapılan Camiisini ve birkaç evi saymazsak tamamı ahşap. Aynı zamanda bu köyün evleri Anıtlar kurulu tarafından korumaya alınmış. Bu çok güzel ve iyi bir uygulama. Ancak ne var ki bazı evlerin tadilat görmesi gerekir. Bu tadilatın yapılması için ya Anıtlar kurulu izin verecek ya da anıtlar kurulu yaptıracak. Bunlar yapılmayınca oradaki evlerde çürüme başgöstermekte. Çürüme devam ederse evler birer birer yıkılacak. Ve o güzelim evler sadece fotoğraf ve anılarda kalacak.

Kalaycı köyü Muhtarı Dursun Kara ile yaptığımız kısa görüşmede köyün sorunlarını şöyle dile getirdi: "Köyümüzde bu yörenin en eski evleri bulunmakta. Bazı evlerimiz dörtyüz (400) yıllık. İçlerinden bazılarının acilen tadilat görmesi gerekir. Bu tadilata anıtlar kurulu izin vermemekte. Allah göstermesin kışın ağır ve zor şartlarına bu ev belki dayanamaz ve içinde oturanların başlarına yıkılabilir. Köyümüzün geneli ahşap ev. Bir yangın olsa yol sorunu çözümlenmediği için tamamı yanar. Olası bu ve buna benzer sorunlarda ve olaylarda elbetki yetkililer sorumlu olacaktır. Umut ediyoruz ki bu olumsuzlukların hiçbiri yaşanmadan gereği yapılır. Özellikle Şenpazar Kaymakamımız daha duyarlı davranır.

Kalaycı köyün altyapısı için ilgili Şenpazar Kaymakamlığına defalarca sorunlarımızı anlatan dilekçelerle müracatta bulundum. Tamam ilgileniriz diyorlar fakat bu güne kadar hiç ilgi görmedik. Biz hangi devirde yaşıyoruz bu da anlaşılır değil. Özellikle alt yapı, yol, su ve kanalizasyon sorunlarımızın çözümünü beklemekteyiz. Köyümüz yerli ve yabancı turistler için önem arzetmekte bu nedenle doğanın dengesi bozulmadan hizmetlerin yapılması tek arzumuz."

Evet Kalaycı köyü muhtarını dinledik.

Bu köyü 2010 ve 2011 Ekim aylarında defalarca ziyaret ettim. Türkiye gelişti, tarih ve kültürel değerlere önem veriyor derken, burada ki ilgisizlik içler acısı. Diyebilirim ki bu yörenin en eski evleri burada. Korunmaya da alınmış. Ancak burasının bakım ve ihtiyaçlarının da yapılması gerekir. Kalaycı köyü muhtarının bizlere anlattığı doğrultuda Şenpazar Kaymakamlığı konuya ilgisiz ise buda doğru degildir. Ümit ediyoruz ki; Anıtlar Kurulu ve Kaymakamımız konuya hasisiyet gösterirler de tarihi evleri yaşar, altyapısı tamamlanmış yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olur. .

Ha bunlar yapılmazsa, bir tarih ve kültürel derğer erozyonu da kalaycı köyünde gerçekleşecek diye bilirim.