Ali Polat: Suriyeliler bakkal, lokanta, terzi dükkanı açtı. Vergi, maliye, bağkur, ssk, işyeri açma ruhsatı yok. Bizim vatandaşımız yurt dışına gitse bu kadar rahat iş yeri açabilir mi?

Metin Güçyetmez: Mahalleli ilk günlerde gömleğini çıkarıp veriyordu, şimdi yardımcı olmaktan çekiniyor

Nurettin Nane: İnsanlar evlerini Suriyelilere kiraya verip daha lüks semtlere taşındılar. Bir eve 3 kişi geliyor 30 kişi oluyorlar

Abdurrahman Yapıcı: Sanayide, terlikçiler, kazakçılar, dönerciler Suriyeli, halen de geliyorlar

Mahalleli kadınlar: Ünaldı'da parkları zaptettiler. Parklara gidemiyoruz, çocuklarımızı gönderemiyoruz. Oto yıkamacı bile içeriye ranza atarak Suriyelilere kiralamış. Çocuk aylığı alıyorduk, bu aylıklarımızda kesinti oldu. Sebebi de bize göre Suriyeliler...

İç savaştan kaçarak ilimize sığınan Suriyelileri ilk günlerde misafir diye baştacı eden Gaziantepli, süre uzayıp, bu insanlardan asayiş olaylarına karışmaları, trafikte kural tanımamaları, ucuz işgücü yaratarak tercih sebebi olmaları ve birçoğunun da işyeri açarak haksız rekabet yaratması nedeniyle rahatsız olduklarını dile getiriyor. Kurum ve kuruluşlar bu insanların aç ve açıkta kalmaması için çalışmalarını son hızla sürdürürken, görüşlerine başvurduğumuz birçok mahalle muhtarı ve mahalle sakini sabırlarının taşma noktasına geldiğini söylemekten çekinmiyor.

POLAT: SURİYELİLER YARDIM İSTİYOR

Hasırcıoğlu Mahalle Muhtarı Ali Polat, mahallenin nüfusunun 9 bin olduğunu, kayıtlı Suriyeli aile sayısının ise 180 olduğunu belirterek, "Her ailede 5 çocuk olsa Suriyeli kişi sayısı 900'ü geçer. Aileler genellikle Türkmen. Çoğu çalışıyor. Taşkınlık yapmıyorlar. Kaymakamlıktan kömür ve gıda yardımı alıyorlar. Çok sayıda Suriyeli bize gelerek yardım istiyor" dedi.

HAKSIZ REKABETE NEDEN OLUYORLAR

Tekel caddesinde 7-8 tane Suriyelinin iş yeri açtığını, bunun da esnaflar arasında haksız rekabete neden olduğunu söyleyen Ali Polat, "Suriyeliler bakkal, lokanta, terzi dükkanı açtı. Vergi, maliye, bağkur, ssk, işyeri açma ruhsatı yok. Bizim vatandaşımız yurt dışına gitse bu kadar rahat iş yeri açabilir mi? Komşumuza kapımızı kapatamayız ama biraz da tedbirli olmak zorundayız" diye konuştu.

EV KİRALARINI YILLIK PEŞİN VERİYORLAR

En büyük sıkıntının ev kiralarının yüksekliği olduğunu dile getiren Ali Polat, "Suriyeliler ev kiralarını yıllık peşin veriyorlar. Bir eve 3-4 aile birden giriyor. Kültür olarak gerideler. İlk gelenlere yardımcı olduk. Artık tahammül sınırlarımızı zorluyorlar. Vatandaşın kaldıracağı bir yük değil. Bunlar şımarık bir millet, tepemize binerler" dedi.

TRAFİKTE KURAL TANIMIYORLAR

'Suriyeliler işsizlik sorunumuzu tetikledi' diyen Polat, "Fabrika ve özel sektörde ucuza çalışıyorlar. Ayrıca trafik sorununu artırıyorlar. Suriye plakalı araç kural tanımıyor. Sağı, solu yok. Vurup vurup gidiyorlar. Cezai yaptırım yok. Trafikten araçlarını çıkartsınlar. Sözde kaza yapan araçları gümrükten bırakmayacaklardı" şeklinde konuştu.

GÜÇYETMEZ: ENDİŞE TAŞIYORUZ

Mithatpaşa Mahalle Muhtarı Metin Güçyetmez ise mahallenin nüfusunun 10 bin civarında olduğunu söyledi. Kayıtlı 300 civarında Suriyeli ailenin olduğunu belirten Metin Güçyetmez, "Misafir kimliği alabilmek için bizden kayıt yaptırıyorlar. Çoğu Türkmen asıllı. Yanlız mahalleye zararları şu oldu, kira fiyatların yükselttiler. Bir evde 3-4 aile yaşıyor. Olumsuz bir şey yaşamadık. İleride sorun olurmu diye onun endişesini taşıyoruz" dedi.

İLK GÜNLERDEKİ YARDIMLAŞMA KALMADI

Suriyelilerin çoğunun yardımlarla geçindiğini belirten Güçyetmez, "Sigortasız ve kaçak çalışıyorlar. Türkmen oldukları için Türklere yakınlar. Mahalleli yardımcı oluyor. Akrabaların yanına geldiler. Komşular olarak ilk günlerdeki yardımlaşma kalmadı. İlk geldiklerinde gömleğini çıkarıp veriyordu. Şimdi yardımcı olmaktan çekiniyorlar. Bir başka mahallede yaşanan olay anında mahalleye yansıyor" diye konuştu.

NANE: EV SAHİBİNİN ONAYI ŞART

Ünaldı Mahalle Muhtarı Nurettin Nane, mahallelinin Suriyelilerden oldukça rahatsız olduğunu söyledi. Ünaldı'nın 60 yıllık bir mahalle olduğuu belirten Nurettin Nane, "Mahallemizin nüfusu Suriyelilerle birlikte 10 bine ulaştı. Mahallemizde 200 Suriyeli kayıtlı aile var. 5 kişi ile çarparsak bine yakın Suriyeli demektir. Misafir kartı almak için Suriyelileri kayıt yapıyoruz. Ev sahibinin imzası olmadan evrağı onaylamıyoruz" dedi.

BOŞ EVLERE YERLEŞTİLER

Suriyelilerin ev kiralarını artırdığını söyleyen Nurettin Nane, "İnsanlar evlerini Suriyelilere kiraya verip daha lüks semtlere taşındılar. Bir eve 3 kişi geliyor 30 kişi oluyorlar. Gecekondu evler. 5-6 tane çöp ev vardı, 20-25 senedir boş duruyordu, belediye gelip temizledi, şu anda Suriyeliler oturuyor. Ballyci ve tinerciler boş duran evlerin kapılarını ve pencerelerini söküp götürmüşlerdi, bu evlere Suriyeliler yerleşti. Suriyelilerden ateşte yemek yapıp mahalleliyi rahatsız eden de var, ufak bir olay için kavga eden de. Mahallelinin sabrı kalmadı, taşmak üzere" diye konuştu.

PARKLARA GİDEMİYORUZ

Mahalleli kadınlar ise Suriyelileri istemediklerini söylediler. Suriyelilere ateş püsküren kadınlar, "Bizim erkeklere iş kalmadı. Ev kiralarını artırdılar. Suç Suriyelilerde değil bizde, çünkü kapımızı açtık. Mahallemize kebapçı açtılar, baharat, sarmısak kokusundan duramıyoruz. Parklardan çıkmıyorlar. Parklarda yatanlar var. Eski belediyenin oradaki parka Türkleri koymuyorlarmış, Parkları kendileri zaptettiler. Parklarda en ufak şeyde sallama çıkarıyorlar. Parklara gidemiyoruz, çocuklarımızı gönderemiyoruz. Çocukları düşürüyor, vuruyorlar" dediler.

ÇOCUK AYLIĞIMIZA NE OLDU?

'Herkes yerine gitsin' diyen kadınlardan biri 5 ay ev aradığını belirterek, "Suriyeliler gidince yemek yaptırıp dağıtıcağım" dedi.Suriyelilere ilk günlerde acıyıp yemek verdiklerini anlatan kadınlar, "Baktık her gün kapıya dayanıyorlar. Gitmiyorlarda. O zaman yardım etmemeye başladık. Oto yıkamacı bile içeriye ranza atarak Suriyelilere kiralamış. Çocuk aylığı alıyorduk, bu aylıklarımızda kesinti oldu. Daha önce 200-300 lira alırken şu anda 30-50 Liraya düştü. Çocuk aylıklarımıza ne oldu? Bu parayla çocuklarımızı okutuyorduk" diye tepki gösterdiler.

YAPICI: HER İŞE EL ATTILAR

Bozoklar Mahalle Muhtarı Abdurrahman Yapıcı, Suriyelilerin kontrolsüz geldiğini ve sorunların bu nedenden dolayı büyüdüğünü söyledi. Yapıcı, "Mahallemizin nüfusu 10 bin. 150 hane de Suriyeli var. Sanayide, terlikçiler, kazakçılar, dönerciler Suriyeli, her işe el attılar, halende geliyorlar" dedi.

SALLAMAYI ÇEKİYORLAR

Gaziantep sanayisinin Ünaldı ve Bozoklar'da doğup büyüdüğünü söyleyen Yapıcı, "Sanayiciler büyüyünce gittiler, şimdi burada sadece gecekondular kaldı. Suriyeliler konusu rahatsız edici. Bunlar kontrolsüz geldiler. Suriyeliler kuyruklarına bastığın zaman ısırıyorlar. İnsan biraz ılımlı olur. En ufak olayda sallamayı çekiyorlar. Suriyeli sarhoş arabasıyla elektrik direğine çarptı, birde nara atıyor. Suriyelilerin en olumsuz yönü de kiralar artırmaları oldu" diye konuştu. Meral KINACILAR, Muharrem TÜRKOĞLU