Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in de katıldığı projede önemli bilgiler verildi. Şahin, belediye olarak yaptıkları tarama sonuçları karşısında şaşırdıklarını belirterek, "Gaziantep'te 60 bin kişiye tarama yaptık. Ve bu taramalarda 125 kadınımızın kanser olduğunu öğrendik. Bu önemli bir sayı. Eğer bu taramalar yapılmasaydı, kadınlarımız kanser olduğunu bilmeyecekti" dedi. Gaziantep Kadın Sağlık Derneği Başkanı Dr. Julide Aksoy, ise meme kanserinin arttığını ve herşeyin kadının kendisini tanımasıyla ortaya çıkacağını söyledi.

1-31 Ekim ‘Meme Kanseri Farkındalık Ayı’ kapsamında Meme Kanserine dikkat çekmek amacıyla düzenlenen buluşmada Meme Kanseri konusunda erken tanı, teşhis, genç kadınlarda meme cerrahisi konularında bilgiler aktarıldı.

KADIN SAĞLIĞI ÖNEMLİ

Projeye konuşmacı olarak Başkan Şahin, kadın ve çocuk sağlığının kendileri için çok önemli bir olgu olduğunu söyledi. Kadın dostu kent ile ilgili iddialarının olduğunu vurgulayan Şahin, "Kadının eğitimi, kız çocuklarının eğitimi ve kadının sağlığı ile ilgili çok önemli sosyal projeler üretiyoruz. Ürettiğimiz bu projeler ödüle layık görülüyor" dedi.

CİDDİ TARAMALAR YAPILDI

Sağlıkla ilgili çalışmalarda önce bir merkez kurduklarını anlatan Şahin, “Araştırma yaptık. 200 mahallede 60 bin kadını taradık. Taramalar sonunda kanser olduğunu bilmeyen 125 kadınımızın kanser olduğunu öğrendik. Bu bizim için çok önemli bir sayı. Bu taramalar yapılmasaydı kadınlarımız kanser olduğunu bilmeyeceklerdi ve erken tedaviye başlamayacak. O yüzden toplum bize şunu gösteriyor, kadın bilimi çok önemli. Mutlu aile için, mutlu kadın için, sağlıklı kadınlar için, kadınların hayata sağlıklı devam etmesi gerekiyor. O yüzden başkanımızın yaptığı Bu çalışmalar hakikaten çok önemli” diye belirtti

1 MİLYON KADININ SAĞLIĞI BİZİM EMANETİMİZDİR

"2 milyon şehrin yüzde 50’si kadın. 1 milyon kadının sağlığı bizim emenetimizdir. Bizde bunun için kuvvetli projeler üretiyor ve bunun çalışmalarını sürdürüyoruz" diyen Şahin, sözlerini "Bunun adı koruyucu, önleyici tedbir aynı hastalık gibi. Hastalık olmadan sağlıklı beslenerek hasta olmamanın yollarını yaşamın bir şekli haline dönüştürmek gerekir. Sağlık taramalarında 81 ilde 40. sıradaydık şu an 4.'üncü sıradayız"şeklinde sürdürdü.

HER ZAMAN YANINIZDAYIM

Belediye Başkanı olarak tüm kadınların hizmetinde olduğunu aktaran Şahin, "Bir kadın olarak bir anne olarak yapacak çok işimiz var. Memleket hepimizin, bu şehir hepimizin. Çocuklarımızın daha iyi yaşayacağı bir dünya için el ele vermemiz, gönül gönüle vermemiz, merhametin şefkatin yükseldiği bir dünyayı hepimiz inşa edeceğiz"

ÖZYAŞAR BİLGİ VERDİ

Gaziantep Zeugma Rotary Kulubü 2016-2017 dönem Başkanı Başkanı Birgül Özyaşar, ise kulüple ilgili bilgi verdi.

DR. JULİDE AKSOY: ERKEN TANI ÇOK ÖNEMLİ

Gaziantep Kadın Sağlık Derneği Başkanı Dr. Julide Aksoy, meme kanserindeki erken teşhisin önemlerine değindi. Meme kanserine yakalanma oranının arttığına dikkat çeken Aksoy, "Her şey ailede başlıyor. Ailede meme kanseri geçmişi olan, erken adet görme, menopoz, alkol ve sigara alımı, radyasyon, genç doğum yapma gibi faktörler meme kanserine yakalanma oranını arttırmakta. Kadınlar Öncelikle memeyi tanımalı ve memelerde oluşan değşikliklerde erken tanı yapmaları önemlidir. Erken tanı için bir kadın ergenlik dönemine girdiğinden itibaren kız çocuklarına öğretecekleri ilk şey, kendi vücudunu tanımasını öğretin. Bunun ayıp bir şey olmadığını siz kız çocuklarına ne yapması gerektiğini öğretin. Memenizi öncelikle siz fark edin.” ifadelerini kullandı. LEYLA ÖZEKŞİ POLAT