HDP Antep İl Örgütü Tuğcan Otel’de düzenlediği basın toplantısı ile kadın adaylarını tanıtarak, kadına ilişkin politikalarını anlattı. Sunumunu HDP PM ve Kadın Koordinasyon üyesi Leman Kiraz’ın yaptığı etkinliğe HDP Antep adayları Yurdusev Özsökmenler, Yurdanur Mutlu, Emine Akkuş Çiçek, Sultan Bayındır ve Umut Baran yanı sıra DBP il eşbakanı Berivan Özpolat ve HDP il eşbaşkanı Dilan Çetinkaya’nın da aralarında bulunduğu onlarca kadın katıldı.

Antep’te yaşayan kadınların sorunlarını araştıran adaylar, kentte hayata geçirebilecekleri kadın politikalarını şu şekilde aktardı;

KADINLAR İSTİHDAMIN ALTINDA

"Gaziantep sanayi kenti olarak bilinmesine karşın kadınların istihdam oranı Türkiye ortalaması olan yüzde 30’un yarısı kadar. Gaziantep'te kadınları istihdama katılımı yüzde 16'ya kadar düşüyor. Yoksulluğun etkisinde olan en önemli kitleyi şüphesiz kadınlar ve çocuklar oluşturuyor. Gaziantep'te kadınların yüzde 81,8'i gelir getiren bir işe sahip değil. Çalışmayan yoksulların yüzde 45.63’ünü ev kadınları. İstihdamda yer alan 100 kadından 52’si herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna kayıtlı değil. Tarım işçisi 20 kadından sadece biri sosyal güvenceyle çalışıyor. Diğerleri ücretsiz aile işçisi.

EĞİTİM KIZ ÇOCUKLARINI VURUYOR

"Gaziantep'te hala 2500 öğretmen açığı var. 4+4+4 sistemi ile birlikte Gaziantep'teki eğitim sorunları arttı. Sistem eğitime devam zorunluluğunu ortadan kaldırıyor, çocuk işçiliğin ve erken yaşta evliliğin artmasına yol açıyor. Eğitime verilen önem açısından kadın hala en arkada geliyor Gaziantep'te eğitimli kadınların çoğunluğunu yüzde 45,7 oranıyla ilkokul mezunları, yüzde21,5 oranıyla okur yazar olmayanlar ve yüzde 12,9 oranıyla diplomasız okur yazarlar oluşturuyor. Gaziantep'te dört üniversite olmasına rağmen sadece bir tane devlet kız yurdu bulunuyor. Ancak okula uzak bir yerde kiralama yöntemiyle tahsis edilen yurt, kadın öğrenciler için zaman kaybı, yol masrafı ve taciz demek.

KADIN ÖLÜMLERİ

Gaziantep kadın ölümlerinde ilk üç il içerisinde yer alıyor. AKP iktidarı döneminde kadına yönelik şiddet %1400 arttı. Erkekler her yıl 200'den fazla kadını öldürüyor, 3000'den fazla kadını intihara sürüklüyor. Gaziantep ölümle sonuçlanan intihar vakalarında en ön sıralarda koşuyor. Toplumsal cinsiyete dayalı ayrımcılığın etkileri şehrimize sığınan Suriyeli kadınlarda kendini göstermeye devam ediyor. Destek ve hizmetlere ulaşmada mülteci kadınlar daha çok engelle karşılaşıyor. Gaziantep'te Suriyeli kadınların yaklaşık yüzde 80'i sokağa neredeyse hiç çıkmamış veya çok az çıkmış. Kadınlar çok düşük maaşlarla ve sağlıksız işyerlerinde çalıştırıliyor, ikinci eş olmaya ya da erken yaşta evliliğe zorlanıyor.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Gaziantepli kadınları güçlendirmek için tüm mahallelerde anadilinde, ücretsiz, erişilebilir, 7/24 hizmet verecek kreşler, yaşlı bakım kurumları, engelli iyileştirme merkezleri açacağız. Bütün kadınları bağımsız yurttaş olarak sosyal güvenceye kavuşturacağız. Sosyal yardım değil hak temelli destek sağlayacağız. Kadınlara bu desteklere bürokratik ve aşağılayıcı uzun işlemler olmadan doğrudan başvurma yolları sunacağız. Gaziantepli kadınların rekabet ve işsizlik baskısı altında düşük ücretle, kötü çalışma koşullarında ve güvencesiz çalıştırılmasına izin vermeyeceğiz. Kriz bahanesiyle işten çıkartılmalarına son vereceğiz. Gaziantepli kadınların ve genç kızların tüm eğitim kademelerinden eşit olarak yararlanabilmesi için pozitif ayrımcılık ve kota uygulamasını getireceğiz. Ataması yapılmayan öğretmenlerin atanması için gerekli altyapı koşullarını sağlayacağız, Gaziantep'i eğitim başarısında üst sıralara taşıyacağız. Gaziantep'in kadın cinayetleri ve intiharları nedeniyle kadın mezarlığına dönüşmesini istemiyoruz. Kadın sığınakları ve yaşam evlerinin sayısını arttıracağız; kadın öğrenciler için güvenli barınma imkanları sağlayacağız. HABER MERKEZİ