Zirve Üniversitesi Aile ve Kadın Çalışmaları Merkezi Müdürü Yardımcı Doç. Dr. Derya Keskinci, salt kanunlar aracılığı ile kadına yönelik şiddet sorununun çözüme kavuşamayacağını söyledi. Keskinci, “Mülki amir ve aile mahkemesi tarafından koruyucu tedbir kararlarının verilebilmesi mümkündür. Ancak koruyucu tedbir kararlarına aykırılığın müeyyidesinin sadece zorlama hapsi olması yeterli olmamaktadır.” dedi.

KADIN KORUNMALI

Keskinci, “6284 sayılı Kanun’un artıları ve eksileri elbette vardır. Mülki amir ve aile mahkemesi tarafından koruyucu tedbir kararlarının verilebilmesi mümkündür. Ancak koruyucu tedbir kararlarına aykırılığın müeyyidesinin sadece zorlama hapsi olması yeterli olmamaktadır. Öte yandan unutulmamalıdır ki kanunlar ne kadar mükemmel olursa olsun, onu uygulayanların erkek egemen zihniyeti değişmedikçe salt kanunlar aracılığı ile bu sorun çözülemez. Kolluk görevlilerinin vazifesi, kadını kocası ile barıştırmak ve eve geri göndermek, şikayetleri işleme koymamak değil; şiddet gören kadını korumaktır. Tüm topluma, kanunu uygulayanlara, kolluk görevlilerine bilinçlendirici eğitim verilmeli ve medya desteği de alınarak mücadele yapılmalıdır. Şiddetin normal ve sıradan olmadığı kabul edilmelidir. Şiddet sadece aile içinde ve kadına yönelik değildir; şiddet her yerdedir. Bunun farkında olmamız gerekir.” şeklinde konuştu.

DÜZENLEMELER İŞE YARAMADI

Sonucu ölüme varan şiddet vakıalarının oranının kanuni düzenlemelere rağmen düşmediğini aksine giderek arttığını belirten Keskinci, “Toplumsal cinsiyet eşitliği bilincinin olmadığı, kadını ‘birey’ olarak kabul etmeyen zihniyet egemen olduğu müddetçe kadının karşılaşacağı şiddetin oranı azalmayacaktır.” diye konuştu. Keskinci, kadına yönelik şiddetin temelinde toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin olduğunun altını çizerek şunları söyledi: “Kadına yönelik şiddetin temel nedeni kadının ikincil bir varlık olarak görülmesi, kadının insan hakları bilincinin toplumda yerleşmemiş olmasıdır. Bu nedenle içselleştirilmiş toplumsal cinsiyet rollerinin ve erkeklik anlayışının terk edilmesi gereklidir. Sorunun salt kanuni düzenlemelerle ve bilimsel çalışmalarla çözülmesi beklenmemelidir. Devletin tüm kurumlarının toplumsal cinsiyet eşitliğini temel alan ve her türlü şiddete karşı çıkan politikalar üretmesi ve bunlarla yönetilmesi ile sorun çözülebilir.”

CİNSİYET EŞİTLİĞİ

“Toplumun, şiddeti aile meselesi veya olağan olarak görmekten vazgeçmesi gerekir.” diyen Keskinci, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu nedenle, bireyleri eğitim yolu ile bilgilendirip bilinçlendirmek gerekir. Planlı, akılcı, derinliği olan, özgürlükçü bir eğitim planı ile uzun vadeli ve stratejik bir yaklaşımla çözüme odaklanmalıyız. Şiddetin patolojik, psikolojik ve sosyo-ekonomik bir çok nedeni vardır. Çok boyutlu bir sorun olan şiddet sorunu tek bir enstrümanla, sadece kanunlarla ortadan kaldırılamaz. Biz Zirve Üniversitesi olarak, 2013-2014 Güz Döneminde Hukuk Fakültesi’nde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği dersini müfredata ekledik. Toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlılığın ilköğretimden başlayarak okullarda ve üniversitelerde öğrencilere aşılanması gerekmektedir.” HABER MERKEZİ