Kiracı bir Suriyelinin ev sahibini öldürmesi ile başlayan gerginlikler için harekete geçen Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “3 yıldır sabır ve hoşgörü ile misafirperverlik yapan Gazianteplilere teşekkür ediyorum. Bu süreç içinde kente uyum sağlayamayan insanları tespit edip gönderiyoruz. İnşallah bundan sonra böyle sıkıntılar yaşanmaz” dedi.

NTV’nin canlı yayınında Gaziantepli hemşerilerine 3 yıldır göstermiş oldukları sağduyu ve hoşgörüden dolayı teşekkürünü yineleyen Şahin, “3 yıldır bizleri biz yapan değerler çerçevesinde çok güzel ev sahipliği yapıldı. 3 gün önce yaşanan adli vakanın bütün Gaziantepli hemşerilerimize ve Suriyelilere mal edilmemesi gerektiğini belirtmek istiyorum. Ev sahibi ile kiracı arasında bir olay yaşanıyor. Bu iki Gaziantepli arasında veya iki Suriyeli arasında da yaşanabilir. Bu tarz adli vakaların soruşturması devletin kurumları tarafından hızlı bir şekilde yapılır ve gerekli ceza işlemleri uygulanır. Zaten bu olayla ilgili failler yakalandı. Bu konu üzerinde emniyet yetkililerimiz titiz bir çalışma yürüttü olayla ilgili cezai durum devam ediyor” şeklinde konuştu.

Buna benzer olayların öncesinde ve seçim sürecinde de yaşandığını dikkat çeken Şahin, “Kişiler sosyal medya üzerinden örgütlenip özellikle küçük yaştaki çocuklar kullanılıyorlar. Özellikle 13-17 yaş grubundaki çocuklar ve gençler kullanılmakta. 3 gün önce yaşanan olayı bahane ederek Gaziantep’te Suriye plakalı araçlar taşlanmakta. Suriyeli mültecilere karşı bu durumların olması hepimizi üzmüştür. Yapılan provakatif olaylara rağmen Gaziantep huzurunu devam ettirecektir. Gaziantep kalınma şehri, ekonomi şehri olarak huzurlu bir şekilde yaşamlarına devam etmektedirler. Olayların olduğu gün 8 kişi hafif şekilde yaralanmış ve emniyetimiz almış olduğu saha güvenliğiyle beraber duruma müdahale etmiştir. Özellikle üzerinde durulması gereken nokta sosyal medya üzerinden örgütlenmeyi kim sağlıyor neden sağlıyor, amacı ve hedefi nedir gibi konuların üzerinde durulması gerekiyor. Gaziantep’e baktığını zaman resmi kayıtlarda 215 bin Suriyeli mülteci var. Eğitim seviyesi, ekonomik seviyesi gibi konularda şehrimize enjekte olmuş huzur içinde yaşayan Suriyeliler var. Asla bunları genellememek lazım. Suç bireysel ise ceza da bireysel anlayışımıza devam etmemiz gerekiyor” değerlendirmesini yaptı.

Gaziantep’in ekonomik anlamda güçlü bir kent olduğunu ve insanların Gaziantep’i bu yönde tercih etmiş olabileceğini ifada eden Fatma Şahin, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Ekonomik hayat çok önemli, çünkü şehir çok önemli bir şehir. Özellikle organize sanayi bölgemiz içerisinde organize 5’te çok büyük yatırımlarımız var. Gaziantep’in göç lamasının en büyük nedeni budur. Gelip çalışmak isteyen herkes hemen iş bulma fırsatına sahip Gaziantep’te. İşsizliğin fazla olduğu tarafından bakmak yerine iş imkanının, iş bulmak imkanının diğer şehirlere oranla daha fazla olduğu için daha fazla göç alıyor. Dolayısıyla bize ait bu gücü düzenlemek gerekiyor. Bu konuda ticaret odalarımız ve diğer odalarımız başta olmak üzere yapmış olduğumuz bir çalışma var. Çalışma hayatını nasıl düzenleyeceğiz, çalışma bakanımızın bilgisi dahilinde, Başbakan Yardımcımız Beşir Atalay’ın bilgisi dahilinde ve bu konuda şimdi bakanlar kurulu kararı bekliyoruz. Çalışma hayatını güncelleyen bir çalışma esnafımızı ve mevcut sistem içerisindeki bizim işçilerimizi kapsayan bir çalışma yapılamasını bekliyoruz. Kendi esnafımıza ve kendi işçimize zarar vermeden çalışmaların yapılmasını öngörüyoruz. Önceliğin bizim kendi esnafımız ve işçilerimizin, daha sonra ise mevcut sistem içerinden ihtiyaç doğrultusunda Suriyeli mültecileri kayıt altına alıp gerekli görüldüğü zaman onlarında çalışmalarını sağlayacak bir çalışma yaptık ve tamamlandı.”

Şahin, Suriyeliler ile ilgili sivil toplum kuruluşları ve gönüllü kuruluşlarla birlikte çalışmaların devam ettiğini ve en kısa zamanda bu insanların şehrin yaşamına entegre edileceğini belirtti.