IRAK'ın Musul kentinde El Kaide bağlantılı Irak Şam İslam Devleti militanları tarafından kaçırılan 32 Türk şoförün yakınları Gaziantep'te bağlı çalıştıkları firma yetkilileriyle görüştü. Görüşme sırasında cep telefonuyla aranan rehin Türk şoförlerinden birisi serbest bırakılmaları için örgütün atadığı Musul Valisi'nin araç başına 50 bin dolar fidye istediğini iddia etti. Firma yöneticisi ise, rehin alma olayının ilk günlerinde 10 milyon dolarlık fidye pazarlığı yaptıklarını ama sonuç alamadıklarını öne sürdü.

ELİMİZDEN GELENİ YAPIYORUZ

IŞİD'in geçen 10 Haziran'da Musul'a yakıt taşıyan 28 TIR'a el koyarak 32 Türk şoförü rehin alması ardından, bugüne kadar yapılan girişimlerden sonuç alınamadı. Irak'ta rehin tutulan 32 kişinin yakınları bugün şoförlerin bağlı çalıştığı Gaziantep'e gelerek şirket yetkilileriyle görüşmek istedi. Şirket yetkilisi, şoförlerin yakınlarının yanına gelerek şoförlerin bırakılması için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi. Rehin tutulan şoför yakınları şirketin istenen fidyeyi ödemediği için şoförlerin hayatlarının tehlikede olduğunu iddia ederek tepki gösterdi.

FİDYE PAZARLIĞI YAPILDI

Şoförlerin serbest bırakılması için Dışişleri Bakanlığı ile sürekli irtibat halinde olduklarını ifade eden şirket yetkilisi "Daha önce IŞİD'le şoförlerin bırakılması için 10 milyon dolarlık fidye pazarlığına oturduk fakat sonuç çıkmadı. İrtibatımız devam ediyor. Şoför arkadaşlarımızın serbest bırakılması için elimizden geleni yapıyoruz" dedi. Şoförlerin yakınları şirket yetkililerinin kendilerini arayıp sormadığını, en baştan itibaren istenen 5 milyon dolarlık fidyeyi vermediğini bu nedenle yakınlarının hayatlarının tehlikede olduğunu söyleyerek tepki gösterdi.

ARAÇ BAŞI 50 BİN DOLAR İSTİYOR

Rehin şoförlerle telefon bağlantısı kurduklarını ve kişi başı 50 bin dolar fidye istendiğini söyleyen şoför yakınları, şirket yetkilisiyle IŞİD elinde rehin tutulan bir şoförü cep telefonuyla konuşturdu. İsminin Osman olduğu belirtilen şoför, Kızıl'a "Araba başı 50 bin dolar istiyorlar. Musul Valisi bu fidyeyi istiyormuş. Bize gelen askerler en son bunu söyledi" dedi. Yetkili ise telefondaki şoföre, "İsterlerse 100 bin dolar verelim. Devletimiz bu kadar aciz mi? İnşallah parayı alırlar sizi serbest bırakırlar" diye karşılık verdi. DHA