Jeoloji Mühendisleri Oda Başkanı Ali Serindağ, Gaziantep'in önemli su sıkıntısı yaşadığını söyledi. Kentte en önemli sorunun aşırı kaçak sontajlar olduğunu belirten Serindağ, "Son yıllarda Gaziantep ‘deki yeraltısuyu seviyesinin düştüğü göz önüne alınırsa bu düşüme iklim koşullarının yanı sıra kaçak sondajlarla aşırı su çekiminin de neden olduğu açıktır. Bu durum yeraltı suyu akış rejiminin bozulmasına ve havzalarımızın zarar görmesine neden olmaktadır. Ayrıca Organize Sanayi Bölgesinin atık suları da yer yeraltı sularının yer yer kirlenmesine sebep olmaktadır" dedi.

Serindağ, Dünya Su Günü dolayısıyla düzenlediği toplantıda suyun insanoğlu tarafından üretilemeyen doğal kaynaklardan olduğunu söyledi. Serindağ, "Su, hava ve toprak birbiriyle ilişkili ve ayrılamaz bir bütündür. Bütünün parçalanması tüm yaşamı felakete götürür. Bu nedenle üç kaynağın da temel yaşam hakkın olarak görülmesi ve kabul edilmesi gerekir. Hiçbir ticari amaca alet edilmemelidir" diye konuştu.

SU AZLIĞI YAŞANIYOR

Türkiye’de tüketilebilir yer üstü ve yeraltı potansiyelinin yılda ortalama 112 milyar metreküp olduğunu aktaran Serindağ, "Kişi başına düşen yıllık kullanılabilir su miktarımız yaklaşık bin 500 metreküp civarında. Ülkemiz su azlığı yaşanan bir konumda. 2030 yılı için kişi başına düşen kullanılabilir su miktarı bin metreküp civarında olacağı Avrupa Çevre Ajansı’nın hazırladığı raporda da 2030 yılında Türkiye’nin pek çok bölgesinde orta ve yüksek seviyelerde su sıkıntısı yaşanacağına dikkat çekilmektedir. Bu durum sanıldığının aksine, Türkiye’nin yakın gelecekte ciddi su sorunları ile karşılaşmaya aday bir ülke olduğunu göstermektedir."

SU TEHDİT ALTINDA

"Bütün bu olumsuzlukların yanında bugün, sularımız diğer bir önemli tehdidin altındadır" diyen Serindağ, "Ulusal ve uluslararası sermayenin uzun zamandır Türkiye'de suyu ticarileştirme ve piyasalaştırma amacında olduğu bilinmektedir. Geldiğimiz noktada, su politikaları küresel sermaye tarafından belirlenmekte; kıtlık, kuraklık ve su krizi gerekçelendirmeleri ile su yönetimi, uluslararası kuruluşlar ve çokuluslu su şirketlerine teslim edilmekte, su yaşamsal doğal bir hak olmaktan çıkarılıp, ticari bir meta haline getirilmek istenmektedir"

ÖNLEM ALINMALI

Su tasarrufuyla ilgili önerilerini sıralayan Serindağ, "Yeraltı rezervini doğru ve sağlıklı olarak belirleyebilmek için ülke çapında yeraltı havzalarının hidrojeolojik çalışmaları hızlı bir şekilde yapılmalı. Havzaların yeraltı suyu potansiyeli belirlenmeli. Yapılan yeraltı suyu tahsisleri izleme sistemi kurularak takip edilmelidir. Yeraltı suları hakkında kanun ve ilgili mevzuatında değişiklikler yapılarak özellikler yeraltı sularının korunmasına yönelik ciddi ve caydırıcı önlemler getirilmelidir. Kontrolsüz kuyu açılması önlenmelidir" diye konuştu. LEYLA ÖZEKŞİ POLAT