Gaziantep Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, fıstıkta bu yıl rekoltenin fazla olması nedeniyle Suriye'den, İran'dan kaçak fıstık gelmeyeceğini söyledi. Tiryakioğlu, "Geçtiğimiz yıllarda tonlarca kaçak fıstık geldi. Ama bu sene gelmez. Hem rekoltemiz çok fazla, hem de ihracat yapacağız. Kaçağı da engelleyeceğiz" dedi.

REKOLTE YÜKSEK

Fıstıkta rekoltenin bu sene 150-160 bin ton olacağını tahmin ettiklerini, geçen sene rekoltenin bunun üçte biri olduğunu belirten Ahmet Tiryakioğlu, "Bu yıl fıstıkta var yılı olması da rekolteyi artırdı.Fıstıkta rekolte artık bundan aşağı düşmez. Çünkü çok fazla ağaç dikildi. Şu anda bütün şartlar oluşmuş durumda. Geçen senenin iki üç katı yağış aldı. Fıstıkça kalite ve verim de güzel" dedi.

DENGEYİ KORUMAYA ÇALIŞIYORUZ

Fıstık fiyatlarında dengeyi korumaya çalıştıklarını, fiyatları bir önceki fiyatların altına düşürmemeye çalışacaklarını belirten Tiryakioğlu, "Biz herkesin iş yapmasını istiyoruz. Bize stokçu da lazım. Üretici de, stokçuda, ihracatçımız da, memleketimizde kazansın istiyoruz. Bu anlamda dengeyi korumaya çalışıyoruz. Fiyatlar zaten kendi içinde şekillenecektir" dedi. Bu sene fıstıkta lisanslı depoculuğu harekete geçirmeye çalıştıklarını, bunun pek çok avantajlarının olacağını ifade eden Tiryakioğlu, "Bunun teşviksel avantajları var" dedi.

SAVAŞ SIKINTI YARATTI

Bölgedeki savaşın tarım sektörünü de etkilediğini belirten Tiryakioğlu, "Savaşın söylentilerinin bile zararı vardır. Fıstık ihracatını Suriye'deki gelişmeler, savaş çok fazla etkilemiyor. Çünkü fıstık ihracatımız daha çok Avrupa ülkelerine, Uzakdoğu ve Suidi Arabistan, Kuveyt, Ürdün'e yapılıyor. Ama genel baktığımızda tarım ürünleri anlamında Suriye'deki iç savaş sektörü olumsuz etkiliyor. Çünkü Suriye, Ortadoğu'ya geçiş bölgesi. Şu anda yol güzergahımız kapalı, hiç bir şey gitmiyor. Irak'a da bazı engellerden dolayı az ürünümüz gidiyor" şeklinde konuştu. Meral KINACILAR