Şehitkamil Ziraat Odası Meclis Başkanı Fayat Karaoğlu ve Meclis üyesi Mehmet Ali Demir, fıstık üreticisinin kaderinin iki üç tüccarın dudağı arasında olduğunu belirtti. Bölgenin önemli bir geçim kaynağı olan fıstığa yeterli devlet desteği verilmediğini, borç içinde yüzen üreticinin hasat zamanında ucuz pahalı demeden ürününü sattığını söyleyen Karaoğlu ve Demir, "Üstüne yurt dışından bir de kaçak fıstık geliyor. Üzüntümüz, fıstığın sahibinin olmaması" dediler.

'Eskiden Güneydoğubirlik vardı, fıstığın taban ve tavan Güneydoğubirlik belirlerdi' diyen Karaoğlu ve Demir, "Tüccarda üreticide ona göre malının değerini bilirdi. Şimdi 2-3 tüccarın dudağı arasında istediği zaman fiyatı yükseltiyorlar istediği zaman düşürebiliyorlar. Rant sağlayan çok üretici eline geçen birşey yok" dediler.

Fiyatlar yüksek olmasına rağmen ürecinin elinde stok fıstık olmadığını söyleyen Karaoğlu ve Demir, "Üretici borçlu olduğu için hasat zamanı ucuy veya pahalı malını satmak zorunda. Traktör almış, oğlunu kızını evlendirmiş. Üreticiye devlet desteği lazım. Özellikle zeytin ve fıstık başta olmak üzere üreticiye devlet desteği artırılmalı. Çünkü girdiler artıyor" diye konuştular.

SAHTE ZEYTİNYAĞINA DİKKAT

Zeytin üretiminde rekoltenin düşük olması nedeniyle fiyatların aşırı derecede arttığını tenekesi 120 TL'ye satılan zeytinyağının 160-170 TL'ye yükseldiğini belirten Karaoğlu ve Demir, "10 senedir 17 kiloluk zeytinyağı tenekesi 120 TL'den satılıyordu. Bu sene fiyatlar rekolte azlığı nedeniyle yükselerek 160-170 TL'ye yükseldi" dediler.

Piyasada sahte zeytinyağı satıldığını vatandaşların buna dikkat etmesi gerektiğini söyleyen Karaoğlu ve Demir, "Piyasada ucuz satılan zeytinyağı itibar edilmesin. zeytinyağı gerçek konola veya hamuk yağı olup olmadığı belli değil" dediler. Meral KINACILAR