Ekici'den dikkat çeken Suriyeli sorusu

CHP’li Akif Ekici, 5 yıl kesintisiz ikamet şartını tamamlamayarak Türk vatandaşlığına başvuran ve başvurusu kabul edilen, ayrıca evlilik yoluyla, evlat edinilme ile ya da doğumla Türk vatandaşlığı edinen Suriyeli sığınmacı sayısının açıklanmasını istedi.

CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici, İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde Mart 2011’de başlayan iç çatışmalardan kaçan ilk Suriyeli sığınmacı grubunun 29 Nisan 2011 tarihinde Türkiye’ye giriş yaptığını hatırlatarak “bugün gelinen noktada binlerce Suriyelinin Türkiye’deki ikamet süresi 5 yılı aşmıştır. 5 yıllık ikamet süresini tamamlayan Suriyeli sayısı her geçen gün artmaktadır” dedi.

İŞTE EKİCİ'NİN SORULARI

5 yıl şartının yanı sıra evlilik yoluyla, evlat edinilme ile ya da doğumla Türk vatandaşlığı edinen Suriyeli sayısının da kamuoyunca merak edildiğini ifade eden Ekici, bu değerlendirmeler ışığında Bakan Ala’dan şu sorulara cevap vermesini istedi: "Nisan 2016’dan bu yana Türkiye’de 5 yıldır kesintisiz ikamet etme şartını sağladığı için Türk vatandaşlığına müracaat eden toplam Suriyeli sayısı nedir? Bunlardan kaçı Türk vatandaşlığını kazanmıştır? 2011’den bugüne kadar evlilik yoluyla Türk vatandaşlığını kazanmak üzere başvuruda bulunan Suriyeli sayısı nedir? Bunlardan kaçına Türk vatandaşlığı verilmiştir? 2011’den bugüne kadar evlat edinilme yoluyla Türk vatandaşlığı alan Suriyeli çocuk sayısı nedir? 2011’den bugüne kadar doğumla Türk vatandaşlığı alan çocuk sayısı nedir? Bu sayının yıllar, aylar ve iller bazındaki detayları nelerdir?" BÜLTEN