CHP Şehitkamil Belediye Meclis üyesi Zeynel Güçyetmez, Gaziantep'te 1 milyon 300 bin metrekarelik yeşil alanın yok edildiğini söyledi. Güçyetmez, "Belediyelerin resmi verilerine göre Şehitkamil ilçesinde toplam 1 milyon 323 bin m2 aktif yeşil alan bulunuyor. Kişi başına 10 m2 olması gereken yeşil alan miktarı ise sadece 2.90 m2. İlimizde ise kişi başına aktif ve pasif yeşil alan sadece 8 m’dir. Hal böyle iken Gaziantep Büyükşehir Belediye Meclisi 12.12.2014 gün ve 674 sayılı kararı ile Beykent Toplu Konut alanları ile Gazikent Gecekondu önleme bölgesi arasında imar planında 1.300 000 m2 lik yeşil alanı kaldırarak, yerine 23 bin 000 kişinin yaşayacağı konut ve ticaret alanı kullanımı getirmiştir" dedi.

Zeynel Güçyetmez, Gaziantep'in bütün kentsel donatılar açısından ciddi eksikliklerle gelişmiş durumda olduğunu, başta yeşil alanlar (park spor, rekreasyon alanı, çocuk oyun parkı, vb.) olmak üzere sosyal ve kültürel tesislerin eğitim tesisleri ve sağlık tesisleri açısından son derece eksik durumda olduğunu belirtti. Güçyetmez, "Yapılan plan değişiklik ile getirilen fonksiyonlar sonucu, doğal güzelliğin, sağlıklı dengeli bir çevrenin bozulacağı ve hava kirliliğinin artmasına yol açılacağı insanların Anayasa ile koruma altına alınan yaşam haklarının zarar göreceği açıktır. Maalesef ülkemizde ve ilimizde imar plan değişiklikleri bir rant aracı olarak kullanılmakta, kentsel rant gerek ekonomide gerekse siyasette belirleyici hale getirmiştir. Kentsel rantın ekonomi içindeki büyüklüğünün % 40 olması bu durumun en somut göstergesidir. Belediyelerin İmar planları ile konutlarda yaşayanlar için bir bedel ödemeden buluşma ve sosyalleşme alanları yaratarak, bireyin ve toplumun aktif ve pasif rekreasyonel ihtiyaçları olan eğlenme, dinlenme, görme, spor etkinlikleri gibi sağlıklı çevre ve sağlıklı yaşam için açık yeşil alanlar düzenlemesi gerekirken, yeşil alanları yapılaşmaya açması kabul edilemez bir durumdur. İlimizde imar plan değişiklikleri yarattığı rant nedeniyle siyasal yozlaşmanın önemli bir parçası haline gelmiştir. İlimiz yaşanmak için değil talan edilmek için planlanmaktadır. Yani ilimizde “planlı bir plansızlık” yaşanmaktadır" diye konuştu.

Bu düzende emek, bilimsel ve rasyonel düşünce ya da kamu yararı kavramlarına yer olmadığını dile getiren Güçyetmez, "İşini bilen politikacılar kentleri çıkarları uğruna talan etmektedir. İlginç olan bu konuda toplumun büyük bir bölümü sessiz kalmakta, sıranın ne zaman kendisine geleceğinin merakı içinde talandan alacağı payı beklemektedir. Siyasal yozlaşmanın pençesindeki ilimzde yaşam kalitesi son derece düşüktür. Binlerce apartmanın çevrelediği kentlerde yeşil alan ya da çocuk parkı bulmak bir lüks haline gelmiştir. İmar planları hukuken bağlayıcılığını tümüyle yitirmiştir. İmar planları, geleceği tasarlamaktan çok yapılan emrivakileri meşrulaştırmada kullanılmaktadır.

Toplum kentlerinden vazgeçtiği gibi değerlerinden de vazgeçmektedir. Artan siyasal yozlaşma ve yozlaşma karşısında toplumun gösterdiği duyarsızlık bu durumun tipik bir örneğidir. İmar planları varlığı toplum olmanın bir gereğidir. Eğer toplum birbirine saygı duymaktan vazgeçer, yozlaşma karşısında gereken duyarlılığı göstermez ya da bir arada yaşamanın getirdiği sorumluluklara yeterli özeni göstermezse kentler sağlıksız ve yaşanmaz hale gelir. İlimiz de yaşanan da budur" diye konuştu. Haber Merkezi