Kabak çekirdeği önemli besin maddelerinden bol miktarda içerir ve tıbbi faydaları uzun yıllardır bilinmektedir. Parazitlerle savaşmak,tansiyonu düşürmek ve kan şekeri seviyesini kontrol altında tutmak için kullanılır. Fakat kabak çekirdeği hakkında her şey yüzde 100 sağlıklı değildir. Çekirdekler ve çekirdek özleri alerjik reaksiyona sebep olabilir ve zararlıolabilecek bazı maddeler içerir.

Kabak çekirdeği özleri ciddi bir zehirlenme vakasına sebepolmamıştır ancak çekirdek ve kabuğu vücudun bazı maddeleri emmesine engel olaniçeriğe sahiptir. Bunların arasında kalsiyum emilimini engelleyebilenoksalatlar, sindirilemeyen lifler olan ve midede veya bağırsaklarda birikebilen taninler ve zehirli kimyasal siyanür yer alır. Ancak meyve ve sebzelerinyenilebilir porsiyonlarında yer alan siyanür miktarı çok düşüktür.

ALERJİK REAKSİYONA YOL AÇABİLİR

Kabak alerjik reaksiyona yol açabilir. Özellikle salatalığa veya karpuza alerjikseniz dikkat etmelisiniz. Belirtiler arasında ishal, midebulantısı, deri kaşıntısı ve oral alerji sendromu bulunur. Oral alerji sendromundareaksiyona sebep olan gıdalar yenildikten sonra ağızda kaşıntı olur. Kabakçekirdeğine şiddetli alerjik reaksiyon, yani anafilaksi ölümcül olabilir. Bununbelirtileri arasında hızlı nabız, şok, tansiyonda hızlı düşüş, havakanallarının daralması, boğazda şişme, nefes almada güçlük, baş dönmesi ve bilinç kaybı yer alır.