Ebeveynlerin çocuklarına hoşgörülü davranmaları çocukların yaratıcı, özgüveni yüksek sosyal bir birey olarak yetişmesi konusunda olumlu etkisini gösterirken bu davranış şeklinin aşırısıyla birlikte öğrenciler üzerinde olumsuz etkisinide gözlemleyebiliriz. Fazla hoşgörü ile her fikrin desteklenmesi öğrenim sürecindeki çocuklar için özdenetim ve sosyal gelişim aşamasında sorun yaşamasına neden olur .

Bu tür ebeveynler mantıklı olmasa bile öğrencinin isteklerini yerine getirirler bu da zamanla sorumluluk duygusunun ve öğrencinin bireysel başarılarının yok denecek kadar azalmasına ortam hazırlar.

Her hatalı davranış hoşgörülür ve bu tarz ebeveynlerde disiplin ortamı sağlanamaz, çünkü öğrenci ailede söz sahibi kişi konumundadır. Zamanla sosyal açıdan bağımlı birey olarak öğrenimlerini tamamlarlar.

Bu tutum genellikle tek çocuk olanlarda ya da geç dünyaya gelmiş öğrencilerde gözlemleriz. Kuralsız bir ortama alışkın oldukları için isteklerinin ertelenmesini kabul edemez ,hırçınlaşır eğitim sürecinde adaptasyon sıkıntısına yol açar.

“Sen farklısın ve özelsin” algısının aşırısı doğru bildiğimiz yanlışlardan

Her öğrenci ebeveyni için farklı ve özeldir bu algıyı öğrenciye aşırı yüklemek bulunduğu her ortamda bu ayrıcalığı beklemesine aksi takdirde , başarısızlıklar karşısında tükenme ve gerçek benliğinden uzaklaşmasına neden olur. Bu algıdan yoksun bırakmakta doğru bulduğumuz yöntemlerden değildir dolayısıyla yoksun bırakmakla – aşırı benimsetme arasındaki çizgi iyi ayarlanmalıdır. Çünkü eğitim sürecinde ebeveynlerin kişilik gelişiminin rolü büyüktür ,kişilik gelişiminde kalıtsal özelliklerinin faktörünün büyük olduğu kadar bu süreçteki etkileşiminde payı göz ardı edilemez.

Öğrenci üzerinde gözle görülen etkileri

-Ben merkezci olurlar

-Kurallar ve otoriteyi reddederler

-Bağımlı kişilik yapılanması

-Erken cinsel etkileşim

-Sosyal sitelere aşırı bağımlılık

-Başarısızlıklarından ebeveyni sorumlu tutma

-Sürekli sınırları zorlama vb. etkileri en net görülen etkilerindendir.

İzin verici ve aşırı hoşgörülü aile tutumu en zor doğru uygulanan fakat doğru sınırlar konulduğunda da eğitim sürecindeki olumlu etkisi en hızlı görülen ebeveyn kişilik tipidir. Doğru sınırları koymak için eylemsel (fiziksel) hoşgörüden çok beyinsel (fikren) hoşgörü ön planda olmalıdır . Zihnen hür olan öğrenciler temel branş derslerinde de kalıplaşmış ezberci eğitimden uzaklaşıp öğretici eğitime (mantıksal kavrama) yatkınlıklarını arttırıcak bu da zamanla kalıcı başarılara imza atmalarını sağlıyacaktır.