GAÜN’lü gençler, İkinci Uluslararası Gaziantep Şirehanı Yiyecek İçecek Festivali açılışı dolayısıyla Gaziantep’e gelen Yazar Ahmet Ümit ile “Edebiyat ve Gençlik” konuları üzerine sohbet etme imkanı buldu. Ahmet Ümit, insan ruhunda iyilik ve kötülüğün yan yana yaşadığını belirterek, "Kötülüğü yok ederseniz siz yok olursunuz. Hayat çok sıkıcı olur. İyilik seçimdir" dedi.

İLK YAZIMIN HİKAYESİ

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Edebiyat ve Kitap Kulübü ile Atatürkçü Düşünce ve Bisiklet Toplulukları tarafından düzenlenen, Yazar Ahmet Ümit’in konuşmacı olarak katıldığı “Edebiyat ve Gençlik” konulu söyleşi GAÜN İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Yazarlığa başladığı süreçler hakkında katılımcılara bilgi veren Yazar Ümit, ilk yayımlanan yazısının 82 anayasasına karşı eylem yaparken tutuklanan arkadaşı için yazdığı hikaye tarzındaki rapor olduğunu söyledi. Klasik tarzda, soğuk bir rapor şeklinde yazması gereken sağlık raporunu hikaye şeklinde yazan Ahmet Ümit, o hikaye şeklindeki yazdığı raporun 40 ayrı dilde yayın yapan bir dergide basıldığını belirtti. “Roman, edebiyat soyut imgesel düşüncedir” diyen Yazar Ümit, “Soyutlarız ve imgeleri koyarız. Mesela, güneşin doğuşunu biz sevgilimizin güzel sarı saçlarına benzetiriz. Bilimsel olarak bir makalede, hukuk veya tıp fakültesinde bunu söyleyemeyiz. Ama ben söyleyebilirim. Çünkü bilimde olan şey soyut, kavramsaldır. Sanatta olan şey imgeseldir, düşünce tarzı böyledir” dedi.

İnsan ruhunun var olduğunu ve sürekli değiştiğinin altını çizen Ümit,“İnsan ruhu sürekli değişim içerisindedir. Dinler, ideolojiler ona bir biçim vermeye çalışırlar. Kötülüğü böyle engelleyeceklerini düşünürler. İnsan ruhunda iyilik ve kötülük yan yana yaşar. Kötülüğü yok ederseniz siz yok olursunuz. Hayat çok sıkıcı olur. İyilik seçimdir” şeklinde konuştu.

NEFRET ETMEYİN

En iyi öğrenim biçiminin kendi deneylerimizle öğrenmek olduğunu vurgulayan Yazar Ümit, “İnsan en iyi yaşayarak, kafasını taşlara vurarak, gözyaşı dökerek, acı çekerek olgunlaşır. Bu yüzden aşkı bir olgunlaşma aracı olarak görmek mümkün olabilir. Aşk bir eğitim aracıdır. Bittiğinde olgunlaşırsınız. Nefret etmeyin. Aşık olduğunuz kişi size ne kadar kötülük yaparsa yapsın nefret etmeyin. Onu anlamaya çalışın. Bu sizi çok olgunlaştırır, iyi bir yere götürür, insan yapar” diyerek, Gaziantep Üniversitesinde bulunmaktan çok memnun olduğunu söyledi.

GAÜN’lü öğrencilerin ilgi ve enerjisinden çok etkilenen Yazar Ahmet Ümit’e Gaziantep Üniversitesi Genel Sekreter Yardımcısı Ökkeş Demir ve Bisiklet Topluluğu Akademik Danışmanı Öğretim Görevlisi İbrahim Halil Korkmaz tarafından hediye takdim edildi. Bülten