Sokakta yaralanan ve acil durumdaki hayvanlar için 24 saat ambulans hizmeti sunmanın yanısıra, Organize Sanayi Bölgesi ağırlıklı olmak üzere şehrin değişik bölgelerinde hayvanlar için beslenme noktaları oluşturan, hayvanlar için mama üreten, kedi evi, barınağın yanısıra huzurevi yapan Canlı Hayatını İyileştirme Derneği (CAHİDE) gönüllüleri kurumlara sadece insanlar için değil, hayvanlar içinde duyarlı olmaları çağrısında bulundu.

GAZİANTEP 27 GAZETESİ'NE TEŞEKKÜR

CAHİDE Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Bayram ve Yönetim Kurulu Üyesi Suzan Gökpınar, Gazetemiz Yönetim Kurulu Başkanı Ökkeş Özekşi'yi ziyaret ederek, hayvan haklarına gösterdiği duyarlılıktan dolayı teşekkür etti. Gönüllüler aradıklarını söyleyen Cengiz Bayram, yaşam hakkının kutsal olduğunu belirtti.

ORGANİZE ÖRNEK KURUM

Yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgi veren Cengiz Bayram, Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü işbirliği ile bölgede 16 adet beslenme noktasında günlük 400 kilo yiyecek dağıttıklarını söyledi. Bayram, duyarlılığından dolayı Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü'ne teşekkür ederken, aynı duyarlılığı belediyeler ve diğer kurum ve kuruluşlardan da istedi.

HAYVANLARIN HUZUREVİ

Cengiz Bayram, Organizenin yanısıra Onkoloji ve Tır Garajında da beslenme noktaları bulunduğunu belirtirken, kedi evinde 50-60 tane kedi bulunduğunu, Nizip'te güzel bir barınak yapıldığını da duyurdu. Ortadoğu Fuar merkezinin yanına 7500 metrekare hayvanlar için huzurevi yaptıklarını söyleyen Cengiz Bayram, içerisinde ameliyathane olduğunu belirtti. Oğuzeli'nde Kavunluk mevkiinde 27 dönüm yer aldıklarını belirten Cengiz Bayram, Karataş'ta ise 100 metrekarelik bir alanda hayvanlar için klinik açacaklarını da müjdeledi. Bayram, 1 ay içinde açacakları klinikte yaralı hayvanları orada tedavi edeceklerini söyledi. Bayram, bu klinikte ayrıca üretsiz aşı ve sağlık hizmeti vereceklerini ifade etti.

7 KÖPEK KAZADA ÖLDÜ

Büyükşehir Belediyesi Köpek Bakımevinde kısırlaştırılan köpeklerin alındıkları ortama geri bırakılması gerekirken, beslenemeycekleri, insanların olmadığı lerleşim noktalarından uzak bölgelere bırakıldığını söyleyen Cengiz Bayram, "Daha önce de Acaroba'ya bırakılan köpekler açlıkla mücadele etmiş, 7 köpek trafik kazasında hayatını kaybetmiş ve köpeğe çarpmak istemeyen sürücüler ağır kazalar geçirmiştir. Bu konu Gaziantep Orman Su İşleri Müdürlüğüne, Valiliğe bildirilmiş ancak herhangi bir çalışma yapılmamıştır" dedi.

BU HAYVANLARIN SIĞINACAĞI BİR YER YOK

24 köpeğin dernek tarafından alınarak Organize Sanayideki beslenme noktasına bırakıldığını söyleyen Cengiz Bayram, "Son günlerde 50 civarı köpek yine aynı şekilde D400 karayoluna yakın, Şanlıurfa Gaziantep girişinde bir bölgede bir beslenme noktası yapılmış ve bırakılmıştır. Bu hayvanların karda, yağmurda, soğukta, güneşte sığınabilecekleri hiçbir yer yoktur. Bölgede sadece 2 taş ocağı bulunmaktadır ve insanlarla birlikte yaşamaya alışkın olan köpekler, karayoluna bağlanan tüneli geçerek yola çıkmakta, yırtık tellerden geçerek otobana ulaşmaktadır. Oluşturulan beslenme noktasına her gün yemek ve su bırakılmadığında bu hayvanlar doğal olarak açlık susuzluk yaşayacak ve şenir içinde sosyalleşen köpekler, saldırganlaşacaktır" diye konuştu.

EKREM SAKICI TAM BİR HAYVANSEVER

Amatör spora verdiği destekle bilinen Sakıcı İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Sakıcı, aynı zamanda gerçek bir hayvansever. Sakıcı CAHİDE gönüllülerini ağzı dili olmayan hayvanlar için yaptıkları hizmetlerden dolayı kutlarken, "Benim şahıs olarak yıllardır yaptığım şeyin bir kurum tarafından yapılıyor görmekten büyük memnuniyet duyuyorum. Zekatı, kömürü herkes veriyor. Önemli olan ağzı dili olmayan bu hayvanlara yardım etmektir" dedi.

YENİ BELEDİYE BAŞKANLARINDAN TALEPLERİMİZ

Belediyeleri işbirliğine davet eden Bayram, yeni seçilecek belediye başkanlardan da hayvanlar için taleplerini şöyle sıraladı:

*Sokakta yaralanan ve acil durumdaki hayvanlar için 24 saat tedavi hizmeti istiyoruz. Büyükşehir bakım evi sadece köpekler içindir ve mesai saatleri dışında tedavi hizmeti yoktur.

*Bakımevinde yaşaması gereken sakat, mağdur ve yaşlı hayvanlar için geniş, bahçeli yaşam alanları oluşturulması. Parklara kedi sığınma evleri yapılması ve mamalarının temin edilmesi.

*Kediler ve köpekler için beslenme ve su odaklarının oluşturulması. Besleyen gönüllülere destek verilmeli.

*İllçe belediyelerinin işbirliğiyle, bakımevi olmayan ilçelerde bakımevi ve kısırlaştırma merkezleri oluşturulması.

*Belediyede görevli veteriner hekim toplama ekibi ve bakımevi görevlilerinin, hayvan hakları konusunda eğitilmesi.

*Tüm hizmetlerde görüllülerle işbirliği yapılması.

*Toplumdaki şiddet duygusunu da yok etmek için hayvan haklarında topluma yönelik bilgilendirme, bilinçlendirme ve eğitim çalışmaları yapılması.

*Kısırlaştırma çalışmalarına hız verilip, bakımevinde kısırlaşan hayvanların öncelikle alındıkları yere bırakılması, sayı fazla olduğunda oluşturulan beslenme alanlarına bırakılması.

*5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununa göre hayvanlar, belediyeler tarafından kayıt altına alınıp, kısırlaştırılıp aşıları yapıldıktan sonra, alındıkları yere bırakılması gerekirken, Kanunun bu maddesi uygulanmamaktadır.

Meral KINACILAR