SANKO Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, İş Makinaları Mühendisleri Birliği’nce Rixos Grand Ankara Otel’de düzenlenen tecrübe paylaşım toplantısına katıldı. Konukoğlu, Gümrük Birliği’nden Türkiye’nin zarar gördüğünü söyledi. Makine sektörünün gelişimi için kamuya, diğer bir ifade ile devlete çok iş düştüğüne dikkati çeken Konukoğlu, "Yerli malı alımına verilen desteğe rağmen, kamu ithal makinadan vazgeçmiyor. Yerli malı satıldıkça var ise eksikleri görülür, ar ge çalışmaları hız kazanır, ithallerle olan rekabette üstünlük elde etmesi sağlanır" dedi.

GAZİANTEP ÖNEMLİ

“Dünyada Türkiye, Türkiye’de Gaziantep” cümlesinde anlamını bulan ve adeta sloganlaşan yaklaşımları ile yatırımları Gaziantep’te yapmaya önem verdiklerini kaydeden Konukoğlu, “O yatırımı Gaziantep’te yapmak mümkün olamıyor ise çevre illere bakarız. Çevre illerde de olmuyorsa, ülkemizin bir başka köşesinde yatırımımızı gerçekleştiririz” diye konuştu.

10 YILDA ATILIM YAPTIK

“Yatırım Türkiye’de yapılamıyorsa başka ülkeye gidilebilir ama biz dışarıda yatırım yapmadık” diyen Konukoğlu, bunun nedenini “Doğru mu yaptık, yanlış mı bilmem ama Türkiye’de bu kadar işsiz varken dışarıda yatırım yapamazdık. Başka ülkelerin işsizlerine iş vermeyelim dedik” sözleri ile açıkladı. Türkiye’nin makine sektöründe emekleme döneminde olduğunu anlatan Konukoğlu, ancak son 10 yılda çok büyük atılım yapıldığını ve ithal makinalarla boy ölçüşebilen iş makinaları yapıldığına vurgu yaptı.

EL İYİSİ OLDUK

Makine sektörünün gelişimi için kamuya, diğer bir ifade ile devlete çok iş düştüğüne dikkati çeken Konukoğlu, şöyle devam etti: “Sayın Başbakan’ın bu konudaki tavrı çok net. Sayın Başbakan, yüzde 15 daha fazla maliyetle de olsa yerli malı alımına geçit veriyor. Ancak, makinacılar bırakın yüzde 15 daha fazla fiyat vermeyi, yüzde 15 daha düşük fiyat önerseler dahi sonuç alınmıyor. Sayın Başbakan’ın yerli malı alımına verdiği desteğe rağmen, kamu ithal makinadan vazgeçmiyor. Yerli malı satıldıkça var ise eksikleri görülür, ar ge çalışmaları hız kazanır, ithallerle olan rekabette üstünlük elde etmesi sağlanır. Rahmeti Babam, ‘işi insana müşteri öğretir’ derdi. Mal satılmalı ki, alıcı gördüğü eksikleri, yanlışları, hataları bizlere ifade edebilmeli. Makina sanayimiz çok iyi bir yolda, potansiyelimiz var, daha da iyi olacağız.”

LEYLA ÖZEKŞİ POLAT