Gaziantep Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Karayılan, Avrupa'da şap aşısı olmadığı için, ithal hayvanların aşıyı kabul etmediğini, bu nedenle üreticilerin ithal hayvanlarını iki defa aşılamaları gerektiğini söyledi.

160 bin büyükbaş hayvan bulunan şehrimizde şap hastalığı ile ilgili diğer hayvanlara bulaşmaması için önlem aldıklarını belirten Mehmet Karayılan, "Şap hastalığının ne zaman çıkacağı belli değil. İthal hayvanı olanlar dikkatli olsunlar. Avrupa'da şap hastalığı olmadığı için oradan getirilen hayvanlar aşıyı ilk etapta kabul etmiyor. Bağışıklıkla ilgili sıkıntı var. Mutlaka ikinci bir aşılama gerekiyor. Bir ay içinde iki aşı yapılması gerekiyor" dedi.

BİLİNÇ ÖNEMLİ

İki aydır hayvanlara şap aşısı yapıldığını, aşıda yüzde 80'e ulaştıklarını dile getiren Karayılan, "500 bin küçükbaş hayvanımız var. Onlarda bir sıkıntı yok. İithal edilen büyükbaşla ilgili sıkıntı var. Üretici iki aşı yapmadıysa sıkıntı oluyor. İthal hayvan getiren her üreticiye 1 ay içinde iki defa şap aşısı yaptırın diye söylüyoruz. Bu konuda üreticilerin bilinçlendirilmesi çok önemli" diye konuştu.

Bu arada Karayılan, şap hastalığından ölen hayvanlarla ilgili kendilerine resmi bilgi gelmediğini de sözlerine ekledi.

Meral KINACILAR