CHP, çocukların cinsel istismarı tanımındaki yaş sınırının 18’e çıkartılması ve bu suçlara yönelik cezalarda indirim yapılmasının önüne geçilmesi yönünde bir teklif hazırlayarak Meclis’e sundu. CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici, istismar suçunun işlenmesi durumunda uygulanacak yaptırımların tanımlı olduğu Türk Ceza Kanunu’nda kritik önemi olan bir dizi değişiklik önerdi.

CHP’li Ekici’nin Meclis Başkanlığı’na sunduğu kanun teklifi, çocuk tanımı konusunda kanunlar arasındaki çelişkinin ortadan kalkması gerektiğine vurgu yapıyor ve buna paralel olarak çocukların cinsel istismarı tanımındaki yaş sınırı da 18’e çıkartılıyor. Teklifin getirdiği bir başka yenilik de 18 yaşın altında olanlara yönelik her türlü istismar suçunu işleyenlere, hiçbir şekilde ceza indirimi yapılamayacak.

DAVA SAYISI 5 YILDA YÜZDE 50 ARTTI

CHP’li Ekici, teklifinin gerekçesinde Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü’nün Türkiye’de çocukların cinsel istismarı konusundaki verilerini de paylaştı. Genel Müdürlüğün verilerine göre 2009 yılında 12.635 olan çocukların cinsel istismarı ile ilgili açılan dava sayısının 2014 yılında 18 bin 104’e yükseldiğini, 2009 ile 2014 arasındaki dava sayısındaki artış oranının yüzde 50 olduğunu kaydeden Ekici bu verilere, korktukları ya da utandıkları için cinsel istismarı söylemeyen ya da yargıya gitmeyen aile ve çocuk sayısının dâhil olmadığının da altını çizdi. BÜLTEN