Sanayicilerin, bankanın verdikleri kredileri geri çağırarak ekonomik istikrara gem vurma çabası yetkilileri harekete geçirdi. AK Parti Milletvekili Mehmet Erdoğan, bu konuda hareket geçirdi ve bankaları uyararak konunun takipçisi olduğunu söyledi. Halı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Selahattin Kaplan, halı sektörünün bankalarla ciddi sorunlar yaşadığını ve bu sorunların acil olarak çözülmek zorunda olduğuna dikkat çekti.

ERDOĞAN: GEM VURMASINLAR

Erdoğan son dönemlerde sanayicilerin ortak probleminin bir çok bankanın verdikleri kredileri geri çağırarak ekonomik istikrara gem vurma çabası içerisine girdikleri yönünde olduğunun altını çizdi. Erdoğan, bazı devlet bankalarının da özel bankalardan daha yüksek faizlerle kredi verdiğini yönünde duyumlar aldıklarını belirterek “Güçlü siyasi irade ekonominin en büyük güvencesidir. Gerek seçim öncesi gerekse seçim sonrası sanayici ve iş adamlarımızdan bize intikal eden en büyük sorunun Organize Sanayi Bölgesinde ki sanayicilerimizin bazı bankalardan kullandığı kredilerin vadesi gelmeden geri çağrılması yönünde olduğu" dedi.

BANKACILAR DİKKAT ETSİN

"Türkiye’de 7 Haziran’dan sora yeniden huzur ve istikrarın hakim olduğu bir ortamda bankacılarında dikkat etmesi, sanayicileri ve beraberinde yeni yatırımları zora sokacak şekilde kredi çağırma olaylarından vazgeçmesi gerekiyor" diyen Erdoğan, "Diğer taraftan bazı devlet bankalarının kredi faizlerinin özel bankaları da geçtiğini anlatan sanayicilerimiz oldu. Bunları elbette mercek altına alacağız ve bu konunun takipçisi olacağız. Gaziantep birçok alanda olduğu gibi sanayi alanında da Türkiye’nin göz bebeği ve lokomotifidir. Bu geçiş sürecinde bankaların izlemesi gereken politika sanayicilerin önünü açıp ucuz faizli kredi destekleri sağlamalarıdır. Gaziantep sanayicisinin mali raporları ve teknik analizleri son derece güçlüdür. Bunu da tüm bankaların kredi departmanları bilmektedir. Türkiye’nin 2023 hedeflerine koyduğu 500 milyar dolarlık ihracat hedefine hem de Ak Parti beyannamesinde açıkladığı beyannamede verdiği taahhütleri yerine getirme kapasitesine sahiptir. Türkiye bankacılık sistemi de Ak Partiden önce fona devretmelerle birlikte çok büyük zararlar çekmişti. Bugün hem teknik verileri çok iyi hem de para kazanıyorlar. Bu kazandıkları paranın büyük kısmını da sanayicilerden kazandıklarını unutmamalıdırlar. Türkiye’de ekonomik istikrarın sağlanmasına bankaların gem vurma çabasına izin vermeyeceğiz ” şeklinde konuştu.

KAPLAN: UYGUN KREDİ VERİLMELİ

Kaplan, "Bankaların sanayiciye uyguladığı kredi geri çağırma yöntemi acilen sonlandırılmalı, sanayicilerimize devlet bankaları tarafından yeni uygun krediler verilmelidir” dedi GAİB hizmet binasında Selahattin Kaplan Başkanlığında gerçekleştirilen Halı İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu toplantısında ihracat rakamları değerlendirilirken önümüzdeki süreçte izlenecek yol haritası hakkında da karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu.

ÖNCELİK EKONOMİ OLMALI

Başkan Kaplan 1 Kasım seçimlerinin yurt genelinde huzur ve güven içerisinde geçtiğini, milletin huzur ve istikrara oy vererek güçlü bir siyasi iradenin oluşmasını sağladıklarını ifade ederek “Seçimler ülkemizde sorunsuz bir şekilde geçmiş, demokrasinin gereği yapılmıştır. Bundan sonraki süreç siyasilerimizin birlik ve beraberlik içerisinde ülke sorunlarına eğilmeleri ve Türkiye’nin gündemine öncelikli olarak ekonomiyi almaları gerekir" diye konuştu.

MAĞDUR OLAN ÜRETİCİLER VAR

"Sektörümüzle ilgili en önemli problemlerimizin başında şüphesiz bankaların uyguladığı yaptırımlar sonucu mağdur olan üreticilerimiz mevcut" diyen Kaplan, "Kredi vadesi gelmeden kredilerini geri çağıran bankaların bu uygulamasıyla ilgili bir düzenleme yapılmalı, devlet bankalarımızdan sektörümüzle ilgili sanayicilerimize uygun vadeli ve koşullarda yeni kredilerin verilmesi sektörümüzün geleceği için büyük önem taşımaktadır. Konuyla ilgili sorunlarımızı her platformda gündeme taşımaktayız. Bu sektör doğrudan veya dolaylı yollardan yaklaşık olarak 350 bin insan için aş ve umut kapısıdır. Ülke ekonomimiz için ise önemli bir değerdir. Dünya halı merkezi konumuna gelen Gaziantep’te üreticilerimizin bankalarla yaşadığı sorunlara acil çözüm getirilmesi elbette güçlü siyasi iradenin en önemli gündemi olmalıdır. Halıcılarımızın yatırımlarını sürdürebilmesi, yeni yatırımlara yönelmeleri ve dünya pazarlarının en önemli aktörleri arasında yer almaya devam edebilmeleri için hükümetin acil kaydıyla yeni uygulamalar başlatması gerekmektedir” dedi.

HÜKÜMETLE UYUM ÖNEMLİ

Başkan Kaplan, hükümetin bürokrasinin işleyişine hız kazandırmak, bürokrasinin de 2023 vizyonu doğrultusunda çalışmasını sağlamak yoluyla hedefleri yakalamak konusunda çok önemli bir adım atabileceğine dikkat çekerek “Türkiye’de bürokrasi hükümetle uyum içerisinde olmadığı sürece beklenen başarılar elde edilemez” dedi.

HERKES İŞİNE BAKMAK ZORUNDA

Türkiye’nin 1 Kasımla birlikte seçim sürecinden çıktığını, yeni oluşan tablonun gündemden siyasetin düşürülerek acil konuların gündeme alınması gerektiğinin de altını çizen Başkan Kaplan “Bundan sonraki süreçte herkes kendi işine bakmak zorundadır. Gerek devlet kurum ve kuruluşları, gerek siyasilerimiz gerekse STK lar üstlendikleri görevlere odaklanmalı ve herkes kendi alanında söz sahibi olmalıdır. Türkiye’nin önünde önemli sorunlar bulunmaktadır. Komşu ülkelerde yaşanan sıkıntılar ortadayken bizlerin yapması gereken en önemli şey önce kendi işimize bakıp kendi alanımızda söz sahibi olmak, ülkemizin çıkarlarını ön planda tutarak dünya pazarlarındaki rollerimizi arttırmamız gerekmektedir. Elbette herkes kendi işini yaparsa ve bir başka kurumun işine müdahil olmazsa kısa sürede çarklar istendiği gibi dönecektir” dedi.

KİMLER KATILDI ?

Selahattin Kaplan Başkanlığında gerçekleştirilen GAHİB Yönetim Kurulu toplantısına Başkan Yardımcıları Mehmet Harun Balat, İlyas Öztürkmen, Yönetim Kurulu üyeleri Ekrem Algan, Hüseyin Kaplan, Suat Gölbaşı, Şıh Mehmet Öztürk, Yusuf Kaplan, Erkan Bükücü, Osman Demirci, Bülent Ulutaş ile GAİB Genel Sekreteri Fatih Yumuş, Genel Sekreter Yardımcısı Mikail İrtegün ve Uzman Yardımcısı Ahmet Şahbudak katıldı. NECMETTİN GÖRGÜN