Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Gaziantep Ekonomi Forumu”nda Gaziantep’in Türkiye’nin çok hızlı gelişen ve ilerleyen, bölgeye hatta dünyaya örnek gösterilen bir kent olduğunu belirtti. Babacan, işadamlarına da “İş yaptığınız ülkeleri çeşitlendirin” tavsiyesinde bulundu. Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu ise, “Gaziantepli iş adamları olarak tek amacımız; daha fazla yatırım, daha fazla üretim, daha fazla istihdam ve ihracat gerçekleştirmektir. Arzumuz; yapısal reformların sürdürülerek, ekonomik büyümenin motoru olan sanayi sektörünün tekrar canlandırılmasıdır” dedi.

Forumda soruları cevaplandıran Babacan, çeklerin karşılıksız çıkma oranının bugün itibarıyla yüzde 4 civarında olduğunu, karşılıksız çek oranıyla ödenemeyen kredi oranları arasında dönemsel olarak benzer seyir izlendiğini anlattı. Karekodlu çek kullanımının tercihe bağlı olarak kullanılacağını anlatan Babacan, işlemleri kolaylaştıracağı için bunun çok sayıda kişi tarafından tercih edilebileceğini söyledi.

YENİ UYGULAMAYA GEÇİLECEK

Yeni bir uygulamaya geçmek üzere olduklarını belirten Babacan, “Bankalar Birliği ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği gibi bazı kurumlarla ortaklaşa karekodlu çek dönemine geçiyoruz. Eğer istenirse karekodlu çek açılacak. Bu çekin üzerindeki karekodu telefonlarınıza okuttuğunuzda internet üzerinden çeki yazan firma ve kişi hakkında özet bir bilgi alacaksınız. Bu bilgiler arasında çeki yazan kişinin son 3 ay içerisinde yazdığı çeklerin yüzde kaçını ödemiş veya ödememiş gibi bilgiler yer alacak. Daha fazla bilgi özele gireceği için bununla yetindik. Ama daha fazla bilgi müşterinin yazılı mutabakatıyla zaten öğrenilebiliyor. Bu sistemle daha hızlı şekilde bilgi sahibi olunacak” dedi

İSTİKRAR ÖNEMLİ

Gaziantep’te AK Parti hükümetleri döneminde yaşanan gelişmeleri anlatan Babacan, bir ülkede ekonomik kalkınma ve ilerleme için siyasi istikrarın önemli olduğunu, ekonominin ancak sağlam bir siyasi istikrar zemininde büyüyebileceğini kaydetti. Babacan, tüm sistem bir bina gibi düşünüldüğünde siyasi istikrarın binanın temelini oluşturduğuna dikkati çekerek, “Temel sağlam olduktan sonra binayı daha kolay inşa edebilirsiniz. Siyasi istikrar şu anda Türkiye’nin sahip olduğu en büyük varlık, en büyük servet. Siyasi istikrarın üzerine makro ekonomik istikrarı inşa ediyorsunuz” dedi.

BANKACILIK SEKTÖRÜ

Babacan, bankacılık sektörünün sıkıntı yaşadığı bir ülkede reel sektörün rahat iş yapamayacağını, reel ve bankacılık sektörlerinin kader ortağı olduğuna değinerek, para politikası ayağının da önemini vurguladı.

Burada da öngörülebilirlik ve güvenin her şeyin başı olduğunu anlatan Babacan, “Bu 3 ayaktan herhangi birisi zafiyete uğrarsa, makro ekonomik istikrar da bozulur. Dolayısıyla bu 3 ayağın sapasağlam yoluna devam etmesi gerekir. Bunun üzerine de mikro ekonomik, özellikle yapısal reformlar en önemli konumuz. Türkiye’de çok şükür siyasi istikrar zeminin sağlam tutuyoruz. Makro ekonomik istikrarı da sağlam tutmaya çalışıyoruz. En önemli ihtiyacımız şu anda reformlar. Bu reformları da 25 ayrı dönüşüm programıyla detaylı bir şekilde açıkladık” diye konuştu.

SORULARI CEVAPLADI

Babacan, “Gaziantep Ekonomi İstişare Forumu”nun ardından Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu moderatörlüğünde Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile katılımcıların sorularını yanıtladı. Dünya ekonomisindeki gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde bulunan Babacan, dünya ekonomisinin enteresan dönemlerden geçtiğini belirterek 2008-2009 krizinin henüz geçmediğini söyledi. Dünya ekonomisinde en kötü dönemin geride kaldığını ifade eden Babacan, “Yavaş yavaş toparlanıyor ama bu toparlanma hızlı değil. Ülkeden ülkeye çok farklılıklar gösteriyor. Kırılganlıklar da maalesef var. Yani toparlanıyor dediğiniz ekonomi bir anda tersine dönebiliyor. Dolayısıyla halen normalleşmemiş bir dünya ekonomisinden bahsediyoruz” diye konuştu.

SURİYELİLER İÇİN ÇALIŞMA

Babacan, bir başka soruya yanıt verirken, bir çok kentte Suriyelilerin çalışma hayatında yer almaya başladığını ifade ederek, bu kişilerin daha resmi bir formatta çalıştırılması için uğraş verdiklerini belirtti. Meclis açıldıktan sonra bununla ilgili düzenleme yapılmasının beklendiğini anlatan Babacan, konunun çok hassas olduğunu, Türkiye’deki işsizlik oranları da dikkate alınarak sıkıntıyı giderecek bir düzenlemenin hayata geçirilebileceğini kaydetti.

KONUKOĞLU: SANAYİ CANLANSIN

Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu, büyük emek ve çabayla elde edilen ekonomik kazanımların korunarak, Türkiye’nin gelişmiş ülkeler liginde yerini almasını istediklerini söyledi. Konukoğlu, İş adamları olarak, siyasi ve ekonomik istikrarın sürmesini istediklerini belirtti. Dünya ekonomisinin daralmaya devam ettiğini vurgulayan Konukoğlu, özellikle parite kaynaklı ve çevre ülkelerdeki sorunlar dolayısıyla ihracatçıların zor dönemden geçtiğini ifade etti. Gaziantep’in 2014’ü 6 milyar 641 milyon dolarlık ihracatla kapattığını, Ocak-Nisan 2015 dönemi ihracatında yüzde 8,1 düşüş görüldüğünü hatırlatan Konukoğlu, “İnşallah seçimden sonra bunu telafi edip bu yılı 7 milyar dolar ile kapatacağız’” diye konuştu.

İŞLEMLER HIZLANDIRILMALI

Mevcut yatırımlara üretim, istihdam ve ihracat desteği sağlanmasıyla, ekonomik durgunluktan çıkılabileceğini anlatan Konukoğlu, şöyle konuştu: “Reel sektörün finansman imkanları artırılmalıdır. İhracatçıların ve KOBİ’lerin finansmana erişimi kolaylaştırılmalı, Eximbank kredilerinin miktarı artırılmalı ve vadeleri uzatılmalıdır. Bu arada, gümrüklerde son dönemde artan bürokrasi nedeniyle ihracat ve ithalatta sıkıntılar yaşanıyor. Gümrükleme süreçlerinde bürokrasi azaltılmalı ve işlemler hızlandırılmalıdır.”

YENİ ATILIM BAŞLAMALI

Gaziantepli iş adamları olarak, ülkenin 2023 hedeflerine daha büyük katkı sağlamak istediklerini vurgulayan Konukoğlu, şöyle devam etti: “Gelecek hedeflerimiz açısından Türkiye için elbirliğiyle yeniden bir büyüme hikayesi yazmak zorundayız. Gaziantepli iş adamları olarak tek amacımız; daha fazla yatırım, daha fazla üretim, daha fazla istihdam ve ihracat gerçekleştirmektir. Arzumuz; yapısal reformların sürdürülerek, ekonomik büyümenin motoru olan sanayi sektörünün tekrar canlandırılmasıdır. Bu kapsamda hükümetimizin açıkladığı, Öncelikli Dönüşüm Programlarının, yeni bir atılım dönemi başlatacağına inanıyoruz. Bu nedenle eylem planlarının, etkin ve hızlı şekilde hayata geçirilmesini bekliyoruz.”

KİMLER KATILDI ?

GSO, Gaziantep Ticaret Odası (GTO), Gaziantep Ticaret Borsası (GTB), Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri, İslahiye Ticaret Odası, Nizip Ticaret Borsası ve Nizip Ticaret Odası işbirliğiyle düzenlenen “Gaziantep Ekonomik İstişare Forumu”na, Vali Ali Yerlikaya, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdulhamit Gül, bazı milletvekilleri ile çok sayıda davetli katıldı. AA