SGK Grup Başkan Yardımcısı Davut Eker, çalışma izni olmayanların çalıştırılması halinde işverene ve çalışana verilecek cezalarla ilgili bilgi vererek, "En çok Suriyelilerin çalışma izinleri konusu gündemde. Çalışma izni olmayan her bir yabancı kişiyi, çalıştıran işverene verilecek ceza miktarı 8 bin 300 liradır" dedi.

Gaziantepli işverenlere, oda başkanlarına kayıtdışı istihdamla ilgili bilgi verdi. Grand Otel'de yapılan toplantıda konuşan Davut Eker, Kayıtlı İstihdamın Teşviki Projesi II (KİTUP) Projesini anlattı.

SGK'nın 27 bin çalışanı ile Türkiye'nin en büyük kurumu olduğunu belirten Eker, en fazla bütçeye sahip kurumu olduğunu belirtti.

Eker, kayıt dışı istihdamın son yıllarda ortaya çıkmış bir konu olmadığını, aksine son yıllarda kayıtdışı istihdamda düşüş olduğunu söyledi. Eker, "2004'de kayıtdışı istihdam oranı yüzde 52 iken, 2015'te bu oran yüzde 35'lerde. Buna yabancılar dahil değil" dedi.

Kayıtdışında tarımda çalışanların ilk sırada yer aldığını belirten Eker, "Bunu küçük ve genç işçiler, küçük işletmeler takip ediyor. Tarımda kayıtdışılık yüzde 82'lerde. Sanayide ise yüzde 18'lerde. Gaziantep'te tarımda kayıtdışı çalışanların oranı yüzde 75-76, genel kayıtdışılık ise yüzde 38'lerde" dedi.

Çalışma izni olmayanların çalıştırılması halinde işverene ve çalışana verilecek cezalarla ilgili bilgi veren Eker, "Çalışma izni olmayan her bir yabancı kişiyi çalıştıran işverene verilecek ceza miktarı 8 bin 300 liradır. Çalışan kişiye kesilecek ceza 835, yabancı birinin işyeri açması halinde kesilecek ceza 3 bin 350 liradır. Bunlar Çalışma Bakanlığının uyguladığı yaptırım" dedi. Meral KINACILAR