Meclis’te 4 eski bakan için Yüce Divan önergeleri ayrı ayrı oylandı. Çağlayan, Güler, Bağış ve Bayraktar’a, Ak Partililerin oylarıyla Yüce Divan yolu kapandı. Ak Parti 4 oylamada da 22-48 oy arasında fire verdi.

Ak Partili 4 eski bakan hakkında hakkında yaklaşık 9 aydır süren Yüce Divan tartışmalarına son nokta dün TBMM Genel Kurulu’nda konuldu. Komisyon’un eski Bakanlar ile ilgili “yeterli şüphe oluşturan delil bulunmadığından Yüce Divan’a sevk edilmemelerine” kararını içeren raporuna ilişkin görüşmelerde komisyon adına Komisyon Başkanvekili AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç konuştu. Şahıs adına yapılan 6 konuşmayı ise AK Parti ve CHP’den 2’şer, MHP ve HDP’den ise 1 isim gerçekleştirdi.

Çağlayan gelmedi

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yurtdışı seyahati nedeniyle katılmadığı Genel Kurul’a, hakkında suçlamalar yöneltilen bakanlardan sadece Zafer Çağlayan gelmedi. Çağlayan TBMM Başkanlık Divanı’na not göndererek, annesinin vefatı nedeniyle katılmadığını belirtti. TBMM Başkanı Cemil Çiçek de programı nedeniyle oturumu yönetmedi. Görüşmelere geçildiğinde CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, önergenin Genel Kurul’a sunumu sırasında Rıza Sarraf’ın adının geçmemesine itiraz ederken, oylamanın “gizlilik” içinde yapılması için önlemlerin alınmasını istedi. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural’da gizlilik konusunda kurallara uyulması talebinde bulundu.

Hadisli protesto

Sakin geçen görüşmelerde muhalefet milletveklileri konuşmalarında ayet ve hadislere yer vererek Ak Partili vekillerin vicdanlarına hitap etti. Ak Partili Tunç konuşurken CHP İstanbul Milletvekili İhsan Özkes, üzerinde “Hırsızlık yapan kızım Fatıma da olsa mutlaka cezalandırırdım. Hz. Muhammed” yazan bir pankart açtı. Hadisli protestoda bulunan Özkes, zaman zaman havaya kaldırarak Ak Partililere gösterdiği pankartı, CHP grup yönetiminin uyarısı üzerine indirdi. Ak Parti sıralarında herhangi bir tepki gelmemesi dikkat çekti.

Bakanlar savunma yapmadı

Konuşmaların ardından Bahçekapılı daha sonra sırayla diğer 3 bakanı konuşmaya davet etti. Muammer Güler’in ismini okuduktan sonra “Yok” diyen Bahçekapılı, Güler’in oturduğu yerden seslenmesi üzerine “Ben bakanlar tarafına baktım” diyerek özür diledi. Görüşmeler sırasında konuşma metni yazan hatta bu metni bazı milletvekillerine de okuyan Güler, buna rağmen kürsüden süre sınırsız konuşma hakkını kullanmamayı tercih etti. Yerinden kısa bir açıklama yapacağını söyleyen Güler’e, muhalefet sıralarından “Kürsüye gel” sesleri yükseldi. Tepkiler sürerken konuşan Güler, komisyonda yaptığı sözlü ve yazılı savunmasına ilave edecek başka bir husus bulunmadığını belirterek, “Karar ve takdir yüce heyetinizdir” dedi.

Önergeler birleştirildi

Verilen arada Bahçekapılı iktidar ve muhalefet grup başkanvekilleriyle, CHP ve MHP’nin verdiği çok sayıdaki önergelerin nasıl görüşüleceği Başkanlık Divanı arkasındaki toplantı salonunda ele aldı. Varılan uzlaşma doğrultusunda önergelerin birleştirilerek görüşülmesine karar verildi. Çağlayan hakkında 53 önerge verildi. Bu çerçevede Çağlayan hakkındaki MHP’nin 47 önergesi benzer içerikli olduğu için birleştirilerek işleme alındı. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, verdikleri önergelerde mal varlığına ilişkin suçlamaları içeren iki maddenin çıkarılmasını istedi. Ak Parti bu işleme itiraz ederek önergelerin çekilmesi gerektiğini kaydetti.

264 oyla aklandı

Genel Kurul’da ilk olarak Çağlayan hakkında Yüce Divan oylaması gerçekleştirildi. 276 “kabul” oyunun arandığı Çağlayan’ın oylamasına 517 milletvekili katıldı. Gizli oylama sonucu 242 kabul oyuna karşılık 264 “ret” oyuyla Çağlayan’ın Yüce Divan’a sevki kabul edilmedi. Oylamada 7 milletvekili “çekimser” kalırken, 1 oy boş çıktı 3 oy da geçersiz sayıldı.

Muhalefet 11 fire mi verdi?

AK Parti’deki red oyu kullanmayan 38 kişinin tamamının “kabul” oyu kullandığı varsayımıyla kulislerde yapılan bir başka hesaba göre ise muhalefetin de 11 fire vermiş olabileceği öne sürüldü. Ancak 11 fire iddiasının, geçersiz, boş ve geçersiz oy sayısının da 11 olmasından kaynaklandığı da iddia edildi.Oylama sonucunu muhalefet alkışla protesto etti. MHP’li Vural, “oylamada 276’ya ulaşılamamıştır. Bu hükümete güven oyu yok demektir. Hükümet istifa etmeli” diyerek bağırdı. CHP, MHP ve HDP’li milletvekilleri Vural’ın bu sözleri üzerine alkışlamaya devam etti.

8 Ak Partili katılmadı

TBMM’de 312 sandalyesi bulunmasına karşılık AK Parti eski bakanlarıyla ilgili dünkü kritik oylamalara TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in oy hakkı bulunmaması TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı’nın da Genel Kurul’u yönetmesi nedeniyle oy kullanamaması yüzünden 310 oy potansiyeliyle girdi. AK Parti’den 8 milletvekili mazeretleri nedeniyle oylamaya katılmadı. Böylece AK Parti’nin Çağlayan’a destek gücü 302’ye düştü.

AK Parti kaynaklarınca mazeretli oldukları belirtilerek Çağlayan hakkındaki oylamaya katılmadıklarını bildirdikleri 8 milletvekili şöyle: “Zafer Çağlayan (Mersin), Faruk Septioğlu (Elazığ), Beşir Atalay (Kırıkkale), Orhan Atalay (Ardahan), Sait Açba (Afyonkarahisar), Cem Zorlu (Konya), Vedat Demiröz (Bitlis), Muzaffer Baştopçu (Kocaeli).”

CHP, MHP, HDP, Demokratik Bölgeler Partiler, Elekronik Demokrasi Partisi, Demokrasi Gelişim Partisi, Millet ve Adalet Partisi, Anadolu Partisi ve bağımsızlardan oluşan toplam 223 oy blokundan ise oylamaya 8 kişi katılmadı. MHP’den Enver Erdem, CHP’den Tolga Çandar, HDP’den Hüsamettin Zenderlioğlu, Anadolu Partisi’nin Genel Başkanı Emine Ülker Tarhan, DBP’den Emine Ayna, bağımsız Leyla Zana, bağımsız Muhammet Çetin, bağımsız Aysel Tuğluk oylamaya gelmedi.

Çağlayan hakkındaki Yüce Divan oylamasının sonucu AK Parti grubu açısından “sürpriz” oldu. Oylama sonucuna ilişkin muhalefetin ve AK Parti’nin oy gücü açısından yapılan hesaplamalar, iktidar grubundan en az 27 milletvekilinin Çağlayan’ın Yüce Divan’a gitmesi yönünde oy kullandığını ortaya koydu.

Eski bakanların Yüce Divan’a sevki yönünde oy veren CHP, MHP ve HDP ile TBMM’de tek sandalye ile temsil edilen 5 parti ve 12 bağımsız tam kadro “kabul” oyu kallansa bile bu bloğun oy gücü 223’ü ancak buluyordu. Ancak Çağlayan’ın, Yüce Divan’a sevkini öngören önergeye 242 “kabul” oyu çıktı.

Muhalefetten 8 kişinin mazeretli olduğu dikkat alındığında AK Parti’nin Çağlayan’ın oylamasındaki firesi asgari 27’ye oldu. 7 çekimser, 1 boş ve 3 geçersiz oyun da Ak Parti hanesine yazılması halinde Ak Parti’nin firesinin 38’e ulaştığı hesaplandı.

Mükerrer oy tartışması
Oylama sonuçlarının açıklanmasının ardından mükerrer oy tartışması yaşandı. Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in vekalet verdiği Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli yerine Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu oy kullanınca muhalefet itiraz ederek kullanılan oyun iptal edilmesini istedi. MHP’li Vural, vekalet oy kullanımının yanlış yapılması nedeniyle Eroğlu’nun Çelik’in yerine kullandığı oyun iptal edilmesini istedi.
CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi’de benzer iddiayı gündeme getirirken, Çağlayan hakkındaki ret oylarının 276’nın altında kalması nedeniyle raporun reddedildiğini savundu. Ancak Ak Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, oylamanın rapor değil, önerge hakkında yapıldığını belirterek iddiaların kabul edilemyeceğini belirtti. Tartışmaların ardından Bahçekapılı oyun geçerli olduğunu belireter sonucu değiştirmedi.

Bağış’ta makas iyice daraldı

Egemen Bağış için yapılan Yüce Divan oylamasında AK Parti’deki fire ilk iki oylamaya göre daha büyük oldu. 517 milletvekilinin katıldığı bu oylamada, 245 kabul, 7 çekimser, 6 boş ve geçersiz 4 oya karşılık, Yüce Divan’a sevk önergesi 255 oyla reddedildi. AK Parti bu oylamaya Tülay Babuşçu ve Vedat Demiröz’ün katılımıyla 303 oy gücüyle girdi. Bağış’ın oylamasında muhalefetten ise 214 milletvekili oy kullandı. Muhalefetin 214 oy potansiyeline karşın, Yüce Divan’a sevk önergesinin 245 oyla kabul edildiği dikkate alındığında, bu oylamada asgari 31 milletvekili muhalefetle birlikte hareket etti. Kullanılan 255 ret oyu ve AK Parti’nin 303 oy gücü dikkate alındığında ise AK Parti’nin fire sayısının 48’i bulduğu hesabı yapıldı.

‘Karara saygı duyuyorum’

Egemen Bağış da İçtüzük 60. maddeye göre yerinden söz almak istediğini belirtti. Bağış, bulunduğu yerde ayağa kalkarak yaptığı konuşmasında, “Hakkımızdaki iftiralarla ilgili olarak gerek başsavcılık gerek komisyon gerekli kararları vermiştir. Komisyon kararlarına saygı duyuyorum. Takdir yüce Meclis’in” dedi. Bağış’a da bu sırada muhalefet milletvekillerince “Kürsüye gel oradan olmaz kürsüye geleceksin” diye laf atmalar oldu. Son olarak Bahçekapılı’nın ismini okuduğu Bayraktar ise oturduğu yerden “Teşekkür ediyorum” demekle yetindi. Bahçekapılı bunun üzerine rapor üzerine görüşmelerin tamamlandığını bildirdi. Bahçekapılı ardından da muhalefetin Yüce Divan’a sevk taleplerini içeren önergeleri üzerinde çalışmak üzere birleşime 15 dakika ara verdi.

‘Bakanlar Kurulu’na başkanlık edecekmiş’

CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan konuşmasında, “Çok sıradan bir gün. Tarihi bir gün falan değil. Yolsuzluğu kanıksadık, yolsuzluk yol oldu.
AKP milletvekilleri umursamadıkları için mi gelmiyorlar yoksa bazı sözcükleri duymak mı istemiyorlar. İran kökenli Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı 30’lu yaşlarda bir kişi, bu operasyon yapılmasa bir sene sonra neredeyse Bakanlar Kurulu’na başkanlık edecekmiş” ifadesini kullandı.

İmanı olanlar için delil

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal ise komisyon çalışmalarına şaibeyle başlandığını ileri sürerek, komisyona üye seçimi sırasında görevli TBMM Başkanvekili Bahçekapılı’nın tutumunu eleştirdi. Bal, dizi pusulası oluşturulması için İstanbul’a 33 dosya gönderildiğini, İstanbul’dan 11 klasör geldiğini belirterek, “Geride kalanların içinde ne vardı?” diye sordu. Bal, Komisyon Başkanı Köylü’nün şüpheli bakanlara avukatlık yaptığını belirterek, “Delil değil mi rüşvet saat, rüşvet piyano. Vicdanı, imanı olanlar için delildir” diye konuştu.

‘Nerden emir aldı bilmem

HDP Batman Milletvekili Bengi Yıldız, Cumhuriyet tarihinin en büyük yolsuzluk iddialarıyla karşı karşıya olunduğunu savunarak, “Eğer bu iddialarla muhalefet partilerinden herhangi birisi, geçmişte hükümet olup bakanlarından herhangi biri bunlardan yüzde 1’iyle itham edilseydi herhalde 40 komisyon kurulur, 40 sefer Yüce Divan’a sevk edilirdi. Bütün iktidarlar döneminde rüşvet iddiaları ortaya kondu. İnsanlar Yüce Divan’a gidip hesabını verdi. ‘Bizim dönemimizde rüşvet alan da veren de memnundur’ dersek tarihe karşı büyük sorumluluk altına gireriz” dedi. Komisyona gelen tanıkların “şüphelilerin akrabaları ve soruşturulan şahıslardan oluşturulduğunu” öne süren Yıldız, Komisyon Başkanı Köylü’ye seslenerek, “Nereden emir, talimat aldı? Ben bilmem” ifadesini kullandı.

Güler’de fire 44’ü buldu

Genel Kurul’da ikinci Yüce Divan oylaması ise Muammer Güler için yapıldı. 513 milletvekilinin katıldığı bu oylamada, 241 milletvekili Güler’in Yüce Divan’a sevki yönünde önerge için “kabul” oyu kullanırken, 258 milletvekili ise önergenin reddi için oy verdi. 6 milletvekili çekimser kalırken, 4 oy boş çıktı, 4 oy da geçersiz sayıldı. AK Parti’den Çağlayan’ın oylamasına 302 milletvekili katılırken, Balıkesir Milletvekili Tülay Babuşçu’nun bu oylamaya katılmaması nedeniyle Güler’in oylamasına katılan AK Partili sayısı 301’e düştü. Muhalefetten de bu oylamaya katılmayan milletvekili sayısı 3 artarak 11 oldu. Muhalefetten katılmayan 3 milletvekili ise CHP’li Sabahat Akkiray, Bağımsız İdris Bal ile Millet ve Adalet Partisi Eş Başkanı İdris Naim Şahin olarak sıralandı. Yani muhalefet bloğu da oylamaya 212 oy gücüyle girdi. Bu tabloya göre 212 oy gücüne sahip muhalefet bloğuna kabul oylarının sayısının 241 olması nedeniyle AK Parti’den asgari 29 milletvekili destek verdi. Yüce Divan’a sevk önergesinin reddi yönünde çıkan oy sayısının ise AK Parti’nin oy gücü 301 olmasına karşın 258’de kalması ise, AK Parti’den önergenin reddi yönünde oy kullanmayan milletvekili sayısının 44’ü bulduğunu ortaya koydu.