Gaziantep'in ihracatı yüzde 18 düşüş kaydetti.

GAİB Başkanı Abdülkadir Çıkmaz, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 18’lik bir düşüşün yaşandığı bölge ihracatının 5 milyar 658 milyon 7 bin dolar olarak gerçekleştiğini söyledi. Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu ise, "Özellikle Ortadoğu kaynaklı bu ihracat kayıplarını inşallah kısa zamanda telafi ederek, tekrar yükseliş ivmesini yakalayacağız. Gaziantepli işadamı çalışkandır" dedi.

Konukoğlu, Gaziantep’ten bu yıl Temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 18 oranında düşüşle toplam 460 milyon 100 bin dolarlık ihracat yapıldığını bildirdi.

SORUNLAR KAYBI ARTTIRDI

Konukoğlu, Gaziantep’in en fazla ihracat yapan ilk on il arasında yerini koruduğunu ifade ederek,‘’Bu yıl Ocak-Temmuz dönemi dikkate alındığında Gaziantep ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,3 oranında artarak 3 milyar 753 milyon 521 bin dolara ulaştı. 2013 yılı Ocak-Temmuz döneminde ise Gaziantep’ten 3 milyar 706 milyon 492 bin dolar değerinde ihracat yapılmıştı" dedi. Türkiye’nin yer aldığı coğrafyadaki önemli gelişmelere işaret eden Konukoğlu, en büyük pazarlarından Irak’ın yanı sıra Ortadoğu ülkelerinde devam eden sorunlar nedeniyle ihracatta kan kaybı olduğunu, ayrıca Ramazan Bayramı tatili etkisiyle ihracatta yaşanan kaybın arttığını bildirdi.

İVMEYİ YAKALAYACAĞIZ

Konukoğlu, önümüzdeki dönemle ilgili olumlu beklentilerini koruduklarını ifade ederek, "Özellikle Ortadoğu kaynaklı bu ihracat kayıplarını inşallah kısa zamanda telafi ederek, tekrar yükseliş ivmesini yakalayacağız. Gaziantepli işadamı çalışkandır. Zorluklar karşısında işine daha çok dört elle sarılır; yatırım yapmaya, üretmeye, hedefine doğru ilerlemeye devam eder. İhracatçılarımız, bölge ülkelerinde yaşanan riskleri azaltmak için yeni pazarlara girecektir. En önemli pazarlarımızdan AB ülkelerinde iyileşme ve alternatif coğrafyalarda yakalayacağı başarı ile ihracat rakamlarımız büyüyecektir. Bölgemizdeki çatışmaların da sona ermesiyle buraya ihracat tekrar canlanacaktır. Yaşanan bu zorlu dönemde ihracatçılarımız ellerinden geleni yapıyor, Sanayi Odası olarak onlara destek vererek önlerini açmaya devam ediyoruz"

ÇIKMAZ BİLGİ VERDİ

GAİB Başkanı Abdülkadir Çıkmaz, 2014 yılı Ocak-Temmuz dönemi ihracat rakamlarını açıkladı. Çıkmaz yaptığı yazılı açıklamada, “Birliklerimizce 2014 yılı Ocak-Temmuz döneminde, 2013 yılının aynı dönemine oranla % 3,5’lik bir düşüşle toplam 5 milyar 123 milyon 911 bin dolarlık ihracat kayda alınmıştır. Aynı dönemde, diğer İhracatçı Birlikleri adına ise toplam 534 milyon 95 bin dolarlık ihracat kayda alınmıştır. Böylece Birliğimiz ihracat kayıt işlem hacmi % 0,5’lik düşüşle bu dönem 5 milyar 658 milyon 7 bin dolar olmuştur” dedi.

İLK SIRA ÜLKELERİ

Bölge ihracatında Ortadoğu ülkelerinin yüzde 59,7’lik pay ile ilk sıradaki yerini koruduğunu, Ortadoğu ülkelerini yüzde 16,1 pay ile AB ülkeleri ve yüzde 9.3 pay ile de Afrika ülkelerinin takip ettiğini belirten Çıkmaz,bölgeden toplamda 181 ülkeye ihracat gerçekleştirildiğini ifade etti. Çıkmaz, bölge ihracatında ilk sırada yer alan ülkeleri ise Irak, S.Arabistan, Suriye, İtalya, ABD, İran, Libya, Almanya, İngiltere ve Belçika olarak açıkladı.

HALI VE TEKSTİL

Ürün bazında yapılan değerlendirmede ise tekstil ve halı ihracatının ilk sıralarda yer aldığını belirten Çıkmaz “ Halı, kumaşlar, iplikler, pastacılık ürünleri, plastikler ve mamulleri, demir çelik mamulleri, bitkisel yağlar, değirmencilik ürünleri, dış giyim ve diğer gıda müstahzarları Bölgemizden en çok ihracatı gerçekleştirilen ürünler olmuştur” dedi.

İHRACATTA LOKOMOTİF OLDU

2014 Ocak Haziran ihracat rakamlarına bakıldığında Gaziantep’in ihracat alanında Türkiye’nin altıncı ili olduğuna ve bölgenin lokomotif görevini sürdürdüğüne dikkat çeken Çıkmaz “Bölgemizin lokomotif ili olan Gaziantep, 2014 yılı Ocak-Temmuz döneminde 3 milyar 753 milyon 521 bin dolar ihracat ile Türkiye’nin en çok ihracat yapan altıncı ili konumundaki yerini korumaktadır. Halı, Hububat-bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, tekstil ve hammaddeleri, kimyevi maddeler ile demir ve demir dışı metaller ilimizin ihracatında önde gelen sektörlerdir” şeklinde konuştu. BÜLTEN LEYLA ÖZEKŞİ POLAT