Kısa adı Irak İslam Devleti IŞİD'ın Musul'u ele geçirmesi ve Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu olmak üzere 48 kişiyi alıkoymasının şaşkınlığı sürürken, Irak ile büyük boyutlu ihracat yapan Gaziantepli ihracatçılar bu gelişmeden tedirgin oldu. Şu anda Irak'a ihracatın durmasıyla birlikte kent ekonomisinin ciddi sıkıntılara girmesinden endişe ediliyor.

Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu, bölgeye bir an önce sulh ortamının hakim olmasını isterken, Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Cahit Nakıboğlu, Türkiye’nin kendi ulusal çıkarlarını koruma konusunda gerekli duyarlılığı göstereceğini söyledi. Gaziantep Ticaret Odası Meclis Başkanı Ali Yener, bölgede ateş sönmeden ticaret yapamayacağımızı belirtirken, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, Musul ve Kerkük'e giden yüklemelerin durduğunu söyledi. Gaziantep Nakliyatçılar Odası Başkanı Zafer Aydıngüler ise, taşıma sektöründe zaten bir sıkıntı olduğunu, bu son yaşananların sektöre bir darbe daha vurduğunu söyledi.

KONUKOĞLU: ÖNEMLİ OLAN BARIŞ VE İSTİKRAR

Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu, Musul'daki gelişmelerden üzüntü duyduklarını, bir an önce bölgeye barış ve huzur ortamının gelmesini temenni ettiklerini söyledi. Konukoğlu, "Ticari açıdan baktığımızda bundan Gaziantep ihracatının çok büyük oranda etkileneceğini söyleyemeyiz. Musul'a mal göndermeyizde, başka bir yere göndeririz. Gaziantep'in Irak'a toplam ihracatı yüzde 37 civarında bir rakam. İnşallah bir an önce sulh olur. Verilere bakıyorum enerji tüketimi organize sanayi bölgesinde yüzde 10, şehrin genelinde yüzde 15 artmış. Şehir büyümeye devam ediyor. İnşallah biran evvel bölge barış ve istikrar ortamına kavuşur. Önemli olan bu ateşin sönmesi" dedi.

NAKIBOĞLU: IRAK, EN FAZLA İHRACAT YAPTIĞIMIZ ÜLKE

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Cahit Nakıboğlu, Musul'da yaşananlardan üzüntü duyduklarını söyledi. Nakıboğlu, "Irak en çok ihracat yaptığımız ülkelerin başında geliyor. Bizim için çok önemli bir pazar. Türkiye’den Irak’a yıllık 12 milyar dolarlık ihracat yapılıyor" dedi. IŞİD'ın 3 milyon nüfuslu Musul’u ele geçirmesi ve Kerkük’ün bazı bölgelerinde etkinlik kurmasının ülke ve memleketimizi olumsuz etkileyeceğini söyleyen Nakıboğlu, "Bir an önce bölgede barış ve istikrar ortamının sağlanmasını umut ediyoruz" dedi.

ÇIKMAZ: MUSUL ÖNEMLİ BİR PAZAR

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, son olaylardan ticaretimizin olumsuz yönde etkilendiğini belirtti. Çıkmaz, "Musul, Kerkük'e giden yüklemeler durdu. Daha önce yüklenenlerde gidiyor. Musul bizim için önemli bir pazar. Musul'a gıda, maddesi, yağ, şeker, halı gönderiyoruz" dedi. 'Irak bizim için önemli bir pazar' diyen Çıkmaz, "Bölgeden yapılan ihracatın yüzde 50'si Irak'a gidiyor. Tedirgin şekilde bekliyoruz. Musul'dan arayıp, yüklemeyi durdurun, buraya mal göndermeyin diyorlar" dedi.

YENER: MUSUL GEÇİŞ NOKTASI

Gaziantep Ticaret Odası Meclis Başkanı Ali Yener, yanıbaşımızda yanan ateşin Gaziantep’i de olumsuz etkilediğini belirtti. Ali Yener, "Ticaretimiz zaten o bölgeye sıkıntılı yürüyordu. Bu sıkıntılar daha artacak. Devletimizin o bölgedeki katliamla ilgili tavır koyup, radikal kararlar alarak gerekli girişimleri yapması lazım. İnsan kaybına karşı durmalıyız. Birilerinin o bölgeyle ilgili hesapları var. Toprağımızın yanında olması can sıkıntısı. Şu an için Erbil'de bir sıkıntı yok. Bu yaşananlar bizleri tedirgin etti. Şartlar ne olursa olsun Türkiye'nin yanı başınızda sürekli bir ateş yanıyor. Musul’la ticaretimiz devam ediyordu, şimdi mecburen duracak. Bölgede ateş sönmeden ticaret yapamayız. Katliam yapan IŞİD var oldukça tedirginiz. Musul ayrıca bir geçiş noktası, o anlamda da ticaretimiz açısından sıkıntı olacak" diye konuştu.

AYDINGÜLER: TAŞIMA SEKTÖRE BİR SEKTE DAHA ALDI

Gaziantep Nakliyatçılar Odası Başkanı Zafer Aydıngüler, taşıma sektöründe zaten bir sıkıntı olduğunu, bu son yaşananların sektöre bir darbe daha vurduğunu söyledi. Zafer Aydıngüler, "İki aydır sektörde durgunluk vardı. Seçimden çıktık çıkalı, taşıma sektörü büyük bir sekte almıştı, Musul'da yaşananlardan sonra bir sekte daha aldı. Şu anda araçlar can güvenliği nedeniyle gitmiyor" dedi.

DAĞITIM YAPILMIYOR

İki ay evvel Gaziantep'ten Irak'a araç sevkiyatının günlük 200 kamyon ve tır olduğunu, birkaç gün önceye kadar araç sayılarının 40-50'ye düştüğünü belirten Zafer Aydıngüler, "Son olaylardan sonra kamyoncular gitmekte tereddüt ediyorlar. Tamamen nakliye durdu. Gaziantep'ten dev firmaların Kürt Bölgesinde çok büyük firmaların orada depoları var. Şu anda dağıtım yapamıyorlar" dedi.

İHRACATÇILAR MAL GÖNDERMİYOR

Tır ve kamyonların yıllardır zaten Musul'a gitmediğini hatırlatan Aydıngüler, "Araçların gittiği yerler Erbil, Zaho, Süleymaniye, Kerkük. Türk araçları malları tampon bölgede boşaltıyorlar. Bu mallar Bağdat'a gidiyor, Musula gidiyor, Arap bölgesine gidiyor. Fakat şimdi araçlar tampon bölgeye de gitmiyor. Kargaşa var. Bu olaylar ticari olarak sıkıntı yaratacak. İhracatçılar mal göndermekte tereddüt ediyorlar" dedi. Meral KINACILAR