Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Eyüp Bartık, işadamı ve MHP eski il başkanı Tayfun Aygın'ın sosyal medyada gündeme getirdiği iddialarıyla ilgili açıklama yaptı. Bartık, Aygın'ın 'GTO Başkanı fırsattan istifade ucuza yer kapatma peşinde. önce Okan tekstilin yerini ucuza kapatan Bartık, şimdi de 14 milyon USD değerindeki Akteks'in yerini 4 milyon USD'ye kapatmak üzere. Beyler herkes efendi olsun, sıkıntıya düşenlere sahip çıksın. Leş kargaları gün gelir hesap verir. Antep’in abileri nerede?' sözlerini boş heyezan olarak değerlendirirken, bu konuyu haber yapan gazeteleri ise kötü niyetli olarak nitelendirdi.

İŞTE BARTIK'IN AÇIKLAMASI

Son günlerde bazı yayın basın organlarında ve sosyal medyada GTO Başkanı Sayın Eyüp Bartık hakkında gerçeklikten uzak bazı haberler yer almıştır. Gazetecilik etiğinden uzak, habercilik anlayışına uymayan bir şekilde araştırmadan ve olayın asıl taraflarıyla görüşülmeden yapılan bu haberler, her şeyden önce Gaziantep ekonomisine ve iş dünyasına zarar vermiştir.

Söz konusu haberler, kişisel husumeti kamuoyu tarafından çok iyi bilinen eski bir oda yöneticisinin boş hezeyanlarından yola çıkıp, kişisel olarak benim ticari ve kurumsal itibarımı, genelde de Gaziantep sanayisinin itibarını zedelemeye ve zor durumda bırakmaya yönelik sorumsuz yayınlardır. Bu haber aynı zamanda bir asırlık geçmişi olan Gaziantep Ticaret Odasına da zarar vermektedir. Bunu da eski bir oda yöneticisinin yapmasını anlamakta güçlük çekiyorum.

Basın Meslek İlkeleri’nin 4. Maddesi ‘Kişileri ve kuruluşları, eleştiri sınırlarının ötesinde küçük düşüren, aşağılayan veya iftira niteliği taşıyan ifadelere yer verilemez’ 6. Maddesi ise‘Soruşturulması gazetecilik olanakları içinde bulunan haberler, soruşturulmaksızın veya doğruluğuna emin olmaksızın yayınlanamaz’ uyarısı yapmaktadır.

Mağdur edildiği iddia edilen kişi ve kurumların konuşmadığı, mağdur ettiği iddia edilen kişinin cevap hakkının sorulmadığı, sadece iddialara konu olaylarda hükmü olmayan eski bir oda yöneticisinin akıl ve gerçeklikten uzak hezeyanlarıyla oluşturulmuş, hiç bir somut delile dayanmayan bu haberler, ‘mesleki bilgisizlik’ değilse, kişisel ve kurumsal itibarımı zedelemeye yönelik ‘kötü niyetli’bir yayınlardır.

Haberde yer verilen iddia sahibinin "GTO Başkanı fırsattan istifade ucuza yer kapatma peşinde. önce Okan tekstilin yerini ucuza kapatan Bartık, şimdi de 14 milyon USD değerindeki Akteks'in yerini 4 milyon USD'ye kapatmak üzere. Beyler herkes efendi olsun, sıkıntıya düşenlere sahip çıksın. Leş kargaları gün gelir hesap verir. Antep’in abileri nerede?" şeklindeki sözlerini manşete taşıyan gazetede, evrensel gazetecilik kuralları ve Basın Meslek İlkeleri çerçevesinde iyi niyetle hareket etseydi, hem bana hem de mağdur edildiğini iddia ettiği kişilere kolayca ulaşıp; iddiaya konu ‘olayların hiçbir gerçekliğinin’ olmadığını, ‘mağdur eden’ olmadığı gibi, ‘mağdur edilen’ birilerinin de olmadığını kolayca öğrenebilirdi.

Zira;

1-) ‘Ucuza kapatıldığı’ şeklinde ticari teamüllerden ve iş ahlakından yoksun şekilde isnat edildiği üzere; Okan Tekstil’den herhangi bir yer almadık. Bahse konu işletme, İhlas Pazarlama A.Ş.’ye ait olup, satın alma süreci tamamen normal ticari teamüller çerçevesinde yürütülmüştür. Süreç; mal sahibi olan şirketin işletmesini satışa çıkarma kararı üzerine başlamış, piyasa koşullarında karşılıklı mutabakatla ilerlemiş ve yine şirketin inisiyatifi doğrultusunda gerçekleşmiştir. Yani işletmeyi satan da, alan da bu alışverişten memnundur.

2-) Akteks firmasının yeri ile ilgili iddia ise hem bilgiden hem de iyi niyetten yoksun bir iddiadır. Ne iddia edilen rakamlar, ne de süreç iddia edildiği gibi gerçekleşmemiştir. Zira Akteks Akrilik İplik San. ve Tic. A.Ş. adına kayıtlı söz konusu arsa; muhtelif banka ve alacaklılar tarafından üzerine toplam 130 milyon USD ipotek ve haciz konmuş, normal satışın mümkün olmadığı, ancak cebr-i icra yoluyla satışın mümkün olabileceği bir taşınmazdır. Bizim buradaki rolümüz; Akteks firmasının yetkilisi Ahmet Mutafoğlu’nun talebi ile, tıkanmış bir süreci, herkesin fayda sağlayacağı bir noktaya taşıma girişiminden ibarettir. Ortada bir ‘fırsat’ olmadığı gibi, ‘fırsatçılık’ ta yoktur. Sayın Ahmet Mutafoğlu halen Gaziantep’te iş hayatını sürdürmektedir. İhtiyaç duyanlar için ‘mağdur edildiği ima edilen’ Ahmet Mutafoğlu’nun şahitliği, gerçekleri net bir şekilde ortaya koyacaktır. Bu zorunlu açıklama, ticari bilgileri deşifre etme amaçlı olmayıp, öne sürülen iddiaların gerçekleri yansıtmadığını ortaya çıkarmak için yapılmıştır. Gaziantep Şehitkamil İlçesi Sam Köyü 160 ada, 6 parseldeki söz konusu taşınmazla ilgili tapu kayıtları incelendiğinde gerçekler net bir şekilde ortaya çıkacaktır.

Görüldüğü üzere ortada mağduriyet yok, mağdur yok ama ‘mağdur etmekle’ suçlanıyoruz. Her iki olayda da güya birilerinin mağduriyetinden söz edildiği bir noktada; ‘mağdur edildiği’ ima edilenİhlas Pazarlama A.Ş. ve Ahmet Mutafoğlu’nun, kamuoyunda duyulmuş veya söz konusu gazetelere yapılmış herhangi bir şikayeti, memnuniyetsizliği, pişmanlığı yok iken, bu gazetelerin şahsımı sözüm ona fırsatçılıkla suçlamasını, Gaziantep kamuoyunun takdirine bırakıyorum.

İyi niyetten yoksun, evrensel gazetecilik kurallarıyla ve basın meslek ilkeleriyle bağdaşmayan bu haberlerin yayınlandığı 2 gün boyunca, şahsımı arayarak doğruları öğrenme zahmetine katlanmayıp,‘Eyüp Bartık’tan açıklama bekleniyor’ diyerek özel not yazılmış olması da, bu gazeteleri sorumluluktan kurtarmadığı gibi, bu konudaki hiç de iyi niyetli olmayan yaklaşımlarını da açık bir şekilde ortaya koymaktadır.

Kamusal bir faaliyet olan gazetecilik; objektiflik, tarafsızlık ve hepsinden önemlisi sorumluluk isteyen bir meslektir. Tüm bu bilgiler ışığında, ortaya çıkan gerçek şudur: Bu haberlerde objektiflik, tarafsızlık ve hepsinden önemlisi sorumluluk yoktur. Bu nedenle; söz konusu haberlerle ilgili, cevap ve düzeltme hakkı başta olmak üzere tüm yasal haklarımızın takipçisi olacağımızın bilinmesini isterim.

Yapılan bu haberler, özelde şahsımı hedef almakla birlikte, Gaziantep kamuoyunda bir süredir devam eden ve aslında şehrin ekonomisinin altına dinamit döşeme gayretindeki ‘kriz tellallarının’ekmeğine yağ sürme amaçlıdır. Kişisel husumetler ve kişisel çıkar beklentileri üzerinden, Gaziantep sanayisinin geleceğini çok daha büyük risklerin altına sokacak bu tür çabaları, Gaziantep kamuoyunun doğru analiz etmesi ve sağduyulu bir yaklaşım göstermesi hepimizin ortak faydasına olacaktır. Şunu unutmayalım ki; ‘sorunları’ çözmenin ilk adımı ‘sorumlu’ davranmaktır.

Ayrıca şu da bilinmelidir ki; bu yalan haberleri fırsat bilip konumlanan ve prim yapmaya çalışanlar, bu vebale ortak olmak ve Gaziantep halkının vicdanı nezdinde bedelini ödemekle yükümlüdür.

Bu vesileyle; şahsıma yapılan bu itibar suikasti girişimi karşısında, sağduyulu bir yaklaşım gösteren iş dünyasının değerli temsilcilerine, duyarlı sivil toplum örgütü yöneticilerine ve sorumlu basın kuruluşlarına teşekkür ediyor; nihai kararı, Türk adaletinden önce Gaziantep kamuoyunun vicdanına emanet ediyorum.Saygılarımla.. EYÜP BARTIK