İstiklal Caddesi'ndeki terör saldırısını gerçekleştiren canlı bombanın Gaziantep nüfusuna kayıtlı Mehmet Öztürk olduğu DNA testiyle kesinleşti. Öztürk'ün babası ve kardeşi de bu tespitten sonra gözaltına alındı. IŞİD mensubu olduğu kesinlik kazanan Mehmet Öztürk'ün bir süre önce İstanbul'a gittiği belirtildi. Daha önce suç dosyası bulunmayan Mehmet Öztürk ile ilgili ailesinin bir süre önce polise kayıp başvurusu yaptığı öğrenildi. İçişleri Bakanı Efkan Ala, yaptığı açıklamada, "Eldeki mevcut bulgular teröristin DAEŞ terör örgütüyle bağlantılı olduğunu göstermektedir. Başka bağlantılarının olup olmadığı araştırılmaktadır"dedi.

NASIL BELİRLENDİ

Patlamadan sonra Polis ve istihbarat kaynakları, İstiklal caddesi bombasından sonra teröristle ilgili iki isim üzerinde yoğunlaşmıştı. Birincisi, Türkiye’de aranan 4 IŞİD’liden biri olan Savaş Yıldız'dı. İkincisi ise ‘bölgedeki kameralarda görüldüğü’ söylenen 24 yaşındaki Mehmet Öztürk'tü. Polis ekipleri Gaziantep'te Mehmet Öztürk'ün babasından kan, kıl ve tükürük örneği almasının ardından fabrika işçisi olduğu belirlenen baba N.Ö. gözaltına alındı. Polis ekipleri sabah saatlerinde baba ve ismi öğrenilemeyen diğer oğlunun evinde arama yaptı. Bu aramaların ardından polis, canlı bombanın ismi gizli tutulan kardeşini de gözaltına alındı.

'IŞİD'E KATILDIĞINI TAHMİN EDİYORUZ'

Emniyet Müdürlüğü’nde ifadesi alınan baba ve oğlunun, polislere Mehmet Öztürk’ün 2013 yılında evden ayrılarak İstanbul’a gittiğini, yıllardır kendisinden haber alamadıklarını ve IŞİD'e katıldığını tahmin ettiklerini söylediği öğrenildi. Ailesinin daha önce kayıp başvurusunda bulunduğu Mehmet Öztürk’le ilgili araştırma yapan polis, IŞİD terör örgütüne katıldığını saptadı. Canlı bomba Mehmet Öztürk, IŞİD üyeliğinden arananlar listesindeydi. Gözaltında olan canlı bombanın babası ile kardeşinin sorgulaması devam ediyor.

FOTOĞRAFI KARŞILAŞTIRILDI

Karar’da Ayfer Çalıkıran ve Hilal Öztürk’ün haberindeki bilgilere göre saldırı sırasında cep telefonu sinyali bölgede tespit edilen Mehmet Öztürk’ün Gaziantep’teki evinde dün arama yapıldı. Ancak terörist evinde bulunamadı. Olay yerindeki terörist cesedinden alınan görüntülerle Öztürk’ün fotoğrafı karşılaştırıldı. İstihbaratta IŞİD’ci olarak kaydı bulunan Mehmet Öztürk’ün polis tarafından “Terör nitelikli kayıp şahıs" olarak arandığı ortaya çıktı. Daha önce suç dosyası bulunmayan Mehmet Öztürk ile ilgili ailesinin polise kayıp başvurusu yaptığı öğrenildi.

EFKAN ALA AÇIKLAMA YAPTI

İçişleri Bakanı Efkan Ala, İstanbul Taksim'de dün meydana gelen bombalı terör saldırısı ve Nevruz ile ilgili basın açıklaması yaptı. Bakan Ala, "Menfur intihar saldırısını gerçekleştiren terörist 1992 doğumlu Gaziantep nüfusuna kayıtlı Mehmet Öztürk'tür. Eldeki mevcut bulgular teröristin DAEŞ terör örgütüyle bağlantılı olduğunu göstermektedir" dedi.

İçişleri Bakanı Ala'nın sözlerinin satır başları şöyle:

120 bin polis ve 80 bin jandarma görev yapacak. 1270 noktada yol araması yapılmaktadır. 143 noktada x-ray cihazları ile arama yapılmaktadır. Bu aramalar vatandaşlarımızın Nevruz'u Nevruz'a yakışır bir şekilde kutlamalarını sağlamak içindir. Vatandaşlarımızın güvenlik birimlerine yardımcı olmalarını rica ederim. Şu an itibariyle 18 il ve ilçede Nevruz kutlamalarına izin verilmiştir.7 ilçe ve Şırnak il merkezinde sokağa çıkma yasağı var. Şırnak merkez, Nusaybin, Yüksekova, Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinin bir mahallesi. Buralarda operasyonlar devam etmektedir. Şu ana kadar bu alanda yaptığımız operasyonlar vatandaşlarımızın memnuniyetine mazhar olmuştur. Hiç kimse teröristlerin bulunduğu yerde onların etki alanında yaşamayı istemez.

'DAEŞ BAĞLANTILI MEHMET ÖZTÜRK'

Menfur intihar saldırısını gerçekleştiren terörist 1992 doğumlu Gaziantep nüfusuna kayıtlı Mehmet Öztürk'tür. Eldeki mevcut bulgular teröristin DAEŞ terör örgütüyle bağlantılı olduğunu göstermektedir. Başka bağlantılarının olup olmadığı araştırılmaktadır. Bana gelen bilgiler şahsın herhangi bir arama kaydı olmadığıdır. Konu bütün detaylarıyla çok yönlü şekilde sürdürülmektedir. 5 kişi gözaltına alınmıştır.