Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu'na Gaziantep’teki işsizlik oranın yüksek olmasının nedenini soran Toğrul, "Gerçek işsiz oranının yüzde 20’lerin çok üstünde olduğunu bilinmektedir. Gaziantep aynı zamanda mülteci sorunun ağır yaşandığı illerin arasında yer almaktadır. İl genelinde 450-500 bin civarın Suriyeli mülteci yaşamaktadır" dedi.

Türkiye’de resmi verilere göre işsizlik oranının yüzde 10,5 olduğunu vurgulayan Toğrul, "Oysa yapılan araştırmalara göre, yüzde 11,2 oranında işsizlik söz konusudur. Türkiye’de 3 milyon 558 bin kişinin işsiz olduğu tahmin edilmektedir. Bu sayıya İŞKUR eliyle çalıştırılan stajyer, çırak, kursiyeri yani “sahte istihdamı” da eklediğimizde sayı 4 milyon 500 bini geçmektedir. İl genelinde çalışanların ücretlerinde bir artış görülmediği gibi kira ve temel ihtiyaç ürünlerinde görülen artış dar ve orta gelirli yurttaşların yaşamını daha da zorlaştırmaktadır Kimi fırsatçı işverenlerin sigortalı işçi çalıştırmak yerine mültecileri sigortasız ve düşük ücretle çalıştırmaları da Gaziantep’in çalışma hayatını iyice tehdit etmektedir" diye konuştu.

İŞTE SORULAR

Toğrul, Sarıeroğlu'na "31 Ekim 2017 yılı itibariyle iller bazında işgücüne katılım, işsizlik ve istihdam oranları kaçtır? İşsizliğin azaltılması için ne tür önlemler almayı planladınız ya da planlıyorsunuz? Gaziantep’te işsizlik oranın yüksek olmasının nedeni nedir? Bakanlığınızın Gaziantep’te istihdamı arttırmak için yaptığı çalışmalar nelerdir? 31 Ekim 2017 yılı itibariyle Gaziantep ilimizde kayıt dışı çalışanların oranı kaçtır?" diye sordu. HABER MERKEZİ